26 / 12 / 2024

Emlak Vergisi'nde yüzde 300'ü bulan zam, ev sahiplerini üzdü

Emlak Vergisi'nde yüzde 300'ü bulan zam, ev sahiplerini üzdü

Yılbaşından itibaren geçerli olan metrekare birim değerlerinin ardından Emlak Vergisi'ne vatandaşlar tepki gösterdi



5 yıl geçerli olacak yeni değerlemeye göre bazı semtlerde yüzde 300'e varan oranlarda artış oldu. Sokak sokak farklılık gösteren yeni uygulama, vatandaşları ilginç çözümlere itiyor. İki ayrı sokağa bakan bazı binaların girişi Emlak Vergisi daha düşük olan kısma çevriliyor. 
 
Hazine ve Maliye'ye olan borçları sebebiyle finansman sıkıntısı çeken belediyeler faturayı vatandaşa çıkardı. 2010 yılı başından itibaren geçerli olan metrekare birim değerlerinin yeniden belirlenmesinin ardından Emlak Vergisi değerleri yüzde 300'e varan oranlarda artış gösterdi. Bina ve arsa vergisi ödemek için belediyenin kapısını çalanlar üç katlık artışın ardından şaşkınlığa uğradı. Belediyeleri şikâyet yağmuruna tutan mesken sahipleri belirlenen değerlerin kabul edilemez olduğunu söyledi. 2009 yılında Başakşehir Belediyesi'ne 661 liralık vergi ödeyen R.D. isimli vatandaş 2 bin 82 TL'lik fatura çıkarıldığını belirterek bu rakamın ödenebilir seviyede olmadığını kaydetti.

Bahçelievler Belediyesi ise Emlak Vergisi değerlerine ortalama yüzde 70 civarında zam yaptı. Geçen yıl oturduğu ev için 79,34 TL ödeyen bir vatandaştan yıl sonuna kadar 136 liralık tahsilat yapılacak. Belediyeler önceki yıl vatandaştan 1,7 milyar lira Emlak Vergisi toplamıştı. 2009'un ilk dokuz ayındaki tahsilat ise 1,5 milyar liraya yaklaştı.

Emlak Vergisi iki taksit halinde ödeniyor. İlk taksit için süre 31 Mayıs 2010'da doluyor. İstanbul'un bazı ilçelerinde caddeler arasında bile büyük farklılıklar bulunuyor. Aynı mahallede yer alan bir sokak için evin metrekare birim değeri 10 bin TL olarak hesaplanırken, diğer bir sokakta rakam 2 bin liraya kadar iniyor. Son günlerde vatandaştan gelen itirazlar üzerine belediyeler de farklı çözüm yolları aramaya başladı. Başakşehir ilçesinde Emlak Vergisi yüksek çıkan sokak ve caddelerdeki meskenlerin girişleri değiştiriliyor. İki ayrı sokağa bakan bazı binaların girişinde Emlak Vergisi daha düşük olan kısmı tercih ediliyor.

Emlak Vergisi'nde dört yılda bir yenilenen birim değerler, 2010 yılına ilişkin yeniden belirlendi. Belediye başkanı veya vekili, belediyeden yetkili bir memur, tapu sicil müdürü veya vekili, ticaret odasından 1 üye, Maliye Bakanlığı'ndan 2 temsilci ile köy veya mahalle muhtarından oluşan değer tespit komisyonları, yeni birim değerleri, sokak, sokak tek tek belirledi. Bazı belediyelerin eski değerlerde yüksek artışa gittiği gözlenirken, iller arasında da çok büyük değer farkları bulunuyor. Emlak Vergisi'nde en son değer belirleme işlemi 2005 yılında yapılmıştı. 


Zaman/Ercan Baysal
 


Geri Dön