Kent Haberleri

Emlak vergisinden kimler muaf? EYT'liler emlak vergisi ödeyecek mi? Tek tek belli oldu! 

Emekli aylığına hak kazanan EYT’liler de gelecek sene itibarıyla ev hanımları, şehit yakınları, işsizler ve gaziler gibi emlak vergisi muafiyetinden faydalanacak. İşte ayrıntılar...  Bu sene emekli olan vatandaşlar aylık bağlanan tarihi izleyen yıl itibarıyla indirimli emlak vergisi ödemesi yapacak

Emekli aylığına hak kazanan EYT'liler de ev hanımı, şehit yakını, işsiz ve gaziler gibi emlak vergisi muafiyetinin kapsamına dahil ediliyor. 

Bu sene emekli olan vatandaşlar aylık bağlanan tarihi izleyen yıl itibarıyla indirimli emlak vergisi ödemesi yapacak. 

Emlak vergisinden muafiyet şartlarının neler olduğu merakla araştırılıyor. 

Emlak vergisinden kimler muaf? EYT'liler emlak vergisi ödeyecek mi? Tek tek belli oldu! 

AHaber'de yer alan habere göre; brüt 200 metrekareyi. aşmayan tek meskene ait vergi oranı sıfır şeklinde uygulanacak. 

Muafiyetten faydalanmak isteyenlerin belediyelere başvuru yapması gerekiyor. Gelir getirmeyen arsa, arazi, işyeri sahibi olan da indirimli emlak vergisi oranından faydalanabiliyor. 

Evini kiraya verip kirada oturanlara da bu imkan sağlanıyor. Bu sene emekli olan EYT'liler, bu yılki menkul sermaye iradı gelirleri 150 bin TL'yi geçmemek şartıyla gelecek seneden itibaren emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecek. 

MAAŞI BU AY BAĞLANAN EYT'LİLER BU SENE EMLAK VERGİSİ ÖDEYECEK Mİ?

Bu sene emekli olanlar aylık bağlanan tarihi izleyen yıldan itibaren indirimli emlak vergisi ödemesi yapacak. Yalnızca bir konutu olanlar için vergi muafiyeti 2024'te başlayacak. Hak sahiplerinin meskenin bağlı bulunduğu belediyeye dilekçeyle başvuruda bulunması gerekiyor. Eğer bu bildirim yapılmazsa, kişiye vergi çıkar.

Emlak vergisinden kimler muaf? EYT'liler emlak vergisi ödeyecek mi? Tek tek belli oldu!

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLMAK İÇİN OTURMA ŞARTI VAR MI?

Emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak için evde oturmak gibi bir zorunluluk yok. Brüt 200 metrekareyi aşmayan evin boş olması veya kiraya verip kendisinin kirada oturması halinde de emlak vergisi ödenmiyor. 

Ayrıca bedel ödemeden çocukları ya da diğer aile bireyleri tarafından daimi şekilde kullanılması halinde de muafiyetten faydalanılabiiyor. 

HİSSELİ KONUT EMLAK VERGİSİNDEN MUAF MI?

200 metrekareyi aşmayan konutta hissesi olan emekliler, hisseleri oranında emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyor. 

YAZLIK EV İÇİN DE VERGİ MUAFİYETİ BULUNUYOR MU? 

Tek mesken için emlak vergisinde muafiyet uygulanıyor. Yazlık evini sürekli kullanan (ikamet zorunlu) muafiyeti bu evi için kullanabilir fakar başka bir konutu olması halinde, orası için faydalanamaz. 

EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR? 

Emlak vergisi, dört senede bir takdir komisyonları tarafından belirleniyor. Geçen sene takdir komisyonları 2022-2025 yıllarında geçerli sayılacak değerleri belirlemiş ve bu seneki ödemeler o rakamlara göre yapılıyor. Ara yıllarda da rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı kadarı ilave ediliyor. 

Bu tutarın üzerine gayrimenkulün çeşidine göre belirlenmiş olan oranlar ekleniyor. Konutlarda büyükşehir sınırlarında binde 2, diğer yerlerde de binde 1 ekleniyor. 

Emeklilerin emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmeleri için herhangi bir işte çalışmıyor olmaları gerekiyor. Aksi durumda indirimli emlak vergisi uygulanmıyor. 

Aynı zamanda emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak için ücret, tarımsal ve mesleki faaliyet, konut ya da işyeri, mevduat, faiz gelirinin bulunmaması gerekli. 

Aile Bakanlığından şimdi de son dakika vatandaşlık maaşı müjdesi geldi! Vatandaşlık maaşı kimlere yatırılacak?

Akaryakıtta yeni zam ya da indirim var mı? Benzin, motorin, LPG bugün hangi şehir kaç TL? Sürücüler şimdi göz atın!

Sanayicilerden çağrı: ‘İktisada uygun yeni program istiyoruz’