27 / 04 / 2024

Emlak vergisine zam kapıda: Emlak vergisinden kimler muaf? E-devlet emlak vergisi sorgulama nasıl yapılır?

Emlak vergisine zam kapıda: Emlak vergisinden kimler muaf? E-devlet emlak vergisi sorgulama nasıl yapılır?

Evi olan herkesin senede iki defa iki taksit halinde emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. Peki, Emlak vergisinden kimler muaf? E-devlet emlak vergisi sorgulama nasıl yapılır? İşte detaylar...



Gayrimenkul sahibi olan herkes emlak vergisi ödemesini yapması gerekiyor. Ancak bazı durumlarda emlak vergisinden muaf olunuyor. Evi olan milyonlarca kişi emlak vergisinden kimlerin muaf olduğunu merak ediyor. Peki, "Emlak vergisinden kimler muaf? E-devlet emlak vergisi sorgulama nasıl yapılır?" işte emlak vergisi hakkında merak edilen her şey...

Evi olanların, her sene Mayıs ve Kasım aylarında iki taksit halinde emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. Bazı durumlarda ise emlak vergisinden muaf olunabiliyor.

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLABİLİR?

Hiçbir geliri olmayanlar,
Engelliler,
Emekliler,
Gaziler,
Şehitlerin dul ve yetimleri.

 Emlak vergisine zam kapıda: Emlak vergisinden kimler muaf? E-devlet emlak vergisi sorgulama nasıl yapılır?

EMLAK VERGİSİ MUAFİYET KOŞULLARI NELER?

-Türkiye sınırları içinde sahip olunan evin (imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alınmış konutlar dahil) brüt yüzölçümünün 200 metrekareyi aşmaması.

-Yalnızca tek bir konuta (mesken) sahip olunması.

2023 EMEKLİ EMLAK VERGİSİ MUAFİYET KOŞULLARI NELER?

Sosyal güvenlik kurumlarından emekli, yetim, dul, ölüm ve malûliyet aylığı alan emeklilerin sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından faydalanabilmeleri için, sağlanan aylıkların dışında, başka gelirlerinin olmaması gerekiyor.

Takvim'de yer alan detaylara göre, ancak emekli maaşı dışında, sadece menkul sermaye iradı (örneğin banka faizi, temettü gibi) elde eden emekliler için özel bir durum söz konusu. Buna göre 2021 senesindeki bu gelirleri 53 bin liradan az olan emekliler, 2022 senesinde 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için emlak vergisi ödemeyecekler.

 Emlak vergisine zam kapıda: Emlak vergisinden kimler muaf? E-devlet emlak vergisi sorgulama nasıl yapılır?

E-DEVLET EMLAK VERGİSİ SORGULAMA EKRANI

https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu

EMLAK VERGİSİNE ZAM

Emlak vergisi, konut sahipleri için her sene ödenmesi gereken önemli bir mali yükü temsil ediyor. Enflasyondaki hızlı yükselişin etkisiyle, bu sene emlak vergisi tahminlerinin yüzde 50'nin üzerinde artacağı belirtiliyor.

2024 yılında vergiler, ekim sonundaki 12 aylık ortalama Yİ-ÜFE artışı kadar olan yeniden değerleme oranında artırılacak.

Maktu vergiler ile ceza, ücretleri ve harçlar, Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298’inci maddesine göre her yılın başında, ‘yeniden değerleme oranı’ kadar artırılıyor.

Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır'ın haberine göre, emlak vergisi, trafik cezaları, MTV, ehliyet ve pasaport harçları ve araç muayene ücretleri gibi yurttaşı yakından ilgilendiren vergiler yüzde 60’a yakın oranda zamlanacak.

Emekli olacaklara son dakika uyarısı: Dilekçeyi yeni yılda verene fazla maaş var! Hemen detaylara bakın! 

Konut satışları yüzde 9,5 azaldı! 2023 Eylül'de 102 bin 656 konut satıldı!

Ev sahibi ve kiracı olan herkesi ilgilendiriyor: 30 gün ek süre veriliyor, aman kaçırmayın...


Geri Dön