03 / 05 / 2024

Emlak vergisini indirimli ödeme nasıl olur?

Emlak vergisini indirimli ödeme nasıl olur?

Emlak vergisi arazi, arsa ve binalar için ödenen bir vergi çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, emlak vergisi indirimli ödenir mi? Emlak vergisini indirimli ödeme nasıl olur?



Emlak vergisini indirimli ödeme nasıl olur?

Emlak vergisi arazi, arsa ve bina için ödenen vergi çeşidi olarak biliniyor. Bu tür taşınmazı olan bir yurttaş, emlak vergisi vermekle yükümlü oluyor. Emlak vergisi ödeyecek kişilerin, ilgili belediyelerin Emlak Vergisi birimine başvurmaları gerekiyor. Başvuru sırasında kişiler yanlarında taşınmaz ile ilgili olan tapuyu ya da tapu örneğini bulundurması gerekiyor. 


Tapusu ile ilgili birime giden kişiler, her bir emlak türü için arazi, arsa veya bina gibi ayrı ayrı form ve beyanname doldurmak zorunda oluyor. Bu beyannameler; Emlak vergisi Beyannamesi Ek Formu, Arazi, Arsa, Bina Beyannameleri olarak karşımıza çıkıyor. 


Emlak vergisi, birinci taksiti Mart - Nisan - Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.  Dileyen mükellef tümünü birinci taksit döneminde veya daha önce de ödeyebiliyor. Peki, Emlak vergisi indirimli ödenir mi?


Emlak vergisini indirimli ödeme koşulları!

Emlak vergisi indirimli olarak ödenebiliyor.  Başvuru sahibi emekli/dul/yetim bir kişi ise ve bu kişinin yalnızca bir konutu varsa ve bu konutu sadece oturma amacıyla kullanıyorsa emlak vergisini Emlak Vergisinin 8. Maddesine göre indirimli olarak ödeyebiliyor. İndirimli verginin uygulanabilmesi için kişinin Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Bildirim Formunu doldurması gerekmekiyor. 


Hangi durumlarda emlak vergisi ödenmeyebilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön