28 / 04 / 2024

Emlak vergisini kimler öder?

Emlak vergisini kimler öder?

Taşınmaz mallar için ödenen emlak vergisi ile ilgili esaslar 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında düzenleniyor. Peki, emlak vergisini kimler öder? İşte emlak vergisi mükellefleri..



Emlak vergisini kimler öder?

Taşınmaz mallar için ödenen emlak vergisi ile ilgili esaslar 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanun gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar vergiye tabi tutuluyor.


Ancak vergide bazı istisna ve muafiyetler de bulunuyor. Örneğin sıfır oranlı emlak vergisi, geliri olmayan ve 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olan kimseler hakkında uygulanıyor.


Vergi muafiyeti için emekli, gazi, ev hanımı, engelli ve işsizler belediyeye müracaat edebiliyor. Peki, emlak vergisini kimler öder?


Emlak vergisi mükellefi, Emlak Vergisi Kanunu kapsamında madde 3 ve madde  açıklanıyor. 


Bina vergisi

Mükellef:

Madde 3 – Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.


Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Arazi vergisi:

Mükellef:

Madde 13 – Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler öder.


Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. 


Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmayan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartı ile kendilerine ret ve iade olunur. 


Emlak vergisini kimler ödemez?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön