Emlak Terimleri

Emlak vergisini nasıl yatırabilirim?

Emlak vergisi, için öncelikle taşınmazın satın alındığı senenin sonuna kadar belediyeye giderek mal beyanında bulunulması gerekiyor. Emlak vergisi nasıl yatırılır? Emlak vergisi nereye ve ne zaman ödenir?

Emlak vergisini nasıl yatırabilirim?

Taşınmaz mal satın alan kimselerin vergisel açıdan birtakım sorumlulukları bulunuyor. Öncelikle taşınmazın satın alındığı senenin sonuna kadar belediyeye giderek mal beyanında bulunulması gerekiyor.


Satın alımın gerçekleştiği sene emlak vergisi ödenmiyor. Vergi mükellefiyeti, edinimin başladığı tarihi takip eden sene başlıyor.


Vergi mükellefleri, borçlarını her sene iki eşit taksit halinde ödeyebiliyor. Verginin ilk taksiti; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


Peki, siz de yeni taşınmaz sahibi olduysanız ve "Emlak vergisini nasıl yatırabilirim?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Emlak vergisi ödemeleri, vergi dönemi içerisinde taşınmaz malın bağlı olduğu belediyelerin tahsilat veznelerine yatırılıyor. 


Ancak taşınmaz malın başka ilde olması halinde vergi belediyeden PTT ile veya bankaların hesap numaralarına yatırılabiliyor.


Emlak vergisi oranları:

Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.



Emlak vergisini kimler ödemez?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com