28 / 04 / 2024

Emlak vergisinin iadesi nasıl yapılır?

Emlak vergisinin iadesi nasıl yapılır?

Emlak vergisi muafiyetten yararlandığından haberi olmayan mükellefler, fazladan vergi ödeyebiliyor. Bu durumda emlak vergisinin iadesi mümkün olabiliyor. Peki, emlak vergisinin iadesi nasıl yapılır? İşte yanıtı..



Emlak vergisinin iadesi nasıl yapılır?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödenmesi gereken bir vergi olarak karşımıza çıkıyor. Vergi hususunda bazı muafiyetler bulunuyor.


Kanun gereğince, sıfır oranlı emlak vergisi olarak da bilinen mesken vergi muafiyeti yalnız 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu bulunan ve geliri olmayan ev sahipleri için geçerli oluyor.


Ancak, bu durumda olan kimseler otomatik olarak vergi muafı olarak tespit edilemiyor. Bu kimselerin vergi muafiyetinden faydalanabilmesi için, belediyeye giderek, bildirimde bulunmaları gerekiyor. 


Muafiyetten yararlandığından haberi olmayan mükellefler, fazladan vergi ödeyebiliyor. Bu durumda emlak vergisinin iadesi mümkün olabiliyor. Peki, emlak vergisinin iadesi nasıl yapılır?


Emlak vergisinin iadesi..

1- Emeklilerin 38 No.lu, ev hanımları ve işsizlerin de 44 No.lu Emlak Vergisi Tebliği’nde yer alan, bir örneğini de belediyelerden ücretsiz alabilecekleri formları doldurup ilgili belediyeye vermeleri gerekiyor.


2- Daha sonra ilgili belediyeden düzeltme yoluyla 2010, 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait ödedikleri emlak vergisinin iadesini talep etmeleri gerekiyor.


3- Belediyeler, bu iadeleri yapmak zorundalar. Çünkü ilgili yasa ve tebliğlerde ve bu işin patronu olan Maliye’nin özelgesinde “Vergileri geçmişe yönelik düzelteceksin”, Vergi Usul Kanunu Md. 120/2’de de “tahsil edilen vergileri iade edeceksin” ibaresi yer alıyor.


Emlak vergisi nasıl hesap edilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön