Vergi

Emlak vergisinin ikinci taksit dönemi için son 2 gün!

Türkiye'de milyonlarca gayrimenkul sahibinin merak ettiği emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri 1 Kasım tarihinde başlıyor. Peki emlak vergisi nasıl ödenir? İşte ayrıntılar...

Emlak vergisi mükellefleri yıl sonuna yaklaşılmasıyla birlikte vergi ayrıntılarını araştırmaya başladı. Mükellefler emlak vergisi ödemelerinin nasıl yapılacağını merak ediyor. 

Milyonlarca mükellef tarafından merak edilen ve ilk taksitödemeleri Mayıs ayında gerçekleştirilen emlak vergisinde ikinci taksit dönemi 1 Kasım Pazartesi günü başlayacak. Emlak vergisini ödeyecek kişiler ikinci taksit ödemelerini nasıl yapacaklarını araştırıyor.

Kendi ismine konut, arsa, iş yeri ya da arazi gibi gayrimenkulleri bulunan kişilerin emlak vergisi ödemesi gerekli. Bu kişilerin 1 Kasım gününden itibaren emlak vergisi ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir? 

Gayrimenkule sahip olan kişiler, emlak vergisi borçlarının bulunup bulunmadığını E -Devlet sisteminden öğrenebiliyor. Vergi mükellefinin ilk önce E- Devlet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı hizmet sayfasına girmesi, ardından ise Vergi Borcu sorgulama bölümüne giriş yapması gerekli. Bu sırada T.C. kimlik no ve E -Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılıyor ve emlak vergisi borcu öğrenilebiliyor.

Emlak vergisi ödemesi nasıl ödenir?

Emlak vergisini online ödemek için 4 farklı seçenek bulunuyor. Bu  ödeme seçenekleri şu şekilde:

1. Gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyenin banka hesabına havale veya EFT ile ödeme yapılabilir.

2. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi aracılığıyla da emlak vergisi ödenebilir.

3. E-Devlet sisteminden çeşitli vergi borçlarının ödenmesine imkan sunuluyor.  

4. İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla yine E -Devlet şifresi ile girilerek borç sorgulama ve öğrenme işlemi yapılabiliyor.

Nasıl hesaplama yapılacak? 

Mükellefler emlak vergisi ödemelerinin nasıl hesaplandığını da araştırıyor. Peki emlak vergisi tutarları nasıl hesaplanacak?

Öncelikle gayrimenkulün rayiç bedelinin belirlenmesi talep ediliyor. Bu bedelin üstüne üzerine yüzde 4.55 ekleniyor; bu yeniden değerleme oranı oluyor. Çıkan miktara ve evin cinsine göre emlak vergisinin tutarı belirleniyor.

Emlak vergisi 2022’de ne olacak?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com