Sektörel

Emlak Yasası maddeleri neleri değiştirecek?

Gayrimenkul danışmanlığı sektörünün yasal bir tabana oturtulmasını sağlayacak ‘Lisanslı Emlak Komisyonculuğu ve Lisanslı Emlak Müşavirliği Yasası’ için geriye sayım devam ediyor.

TBMM'inde bekleyen tasarı kanunlaştığında gayrimenkul piyasası daha güvenilir bir pazar haline gelecek.


Konuyu değerlendiren ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, şu hususlara dikkat çekti:


 


-Gelişmiş ülkelerde gayrimenkul danışmanı olmak için mutlaka lisans sahibi olmak gerekiyor. Üstelik bir kez lisans alan danışman belirli zamanlarda lisansını yenilemek zorunda. Bu güncellemeler sektörün şeffaflaşmasına neden oluyor. Hayata geçirilmesini beklediğimiz ‘Lisanslı Emlak Komisyonculuğu ve Lisanslı Emlak Müşavirliği Yasası’ bugüne kadar uygulanmayan pek çok standardı getirecek. Yasayla birlikte gayrimenkul danışmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık ilgili bölümlerinden, iki yıllık meslek yüksekokullarının ‘emlak ve emlak yönetimi’ programından ya da denkliği kabul edilen yurtiçi ve yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezuniyet şartı getirilecek.


 


-Sadece İstanbul’da kayıt dışı çalışan emlakçı sayısı 100 binden fazla. Yasa ile sektöre standart getirilecek. Böylece sadece işi bilenler sektörde varlık gösterebilecek.


 


-Uygulamayla tüketicilerin mağdur duruma düşmesinin önünü geçilecek.




-Gayrimenkul alanında dünyanın önde gelen ülkesi konumunda bulunan ABD’de bu yasa 1960 yılında çıkmış. 3 milyon kayıtlı emlakçı, bu yasanın koyduğu kurallar ile çalışıyor. ABD’de 120 bin tane kayıtlı ofis var. Bu sayı bizde 13 bin civarında. Yine ABD de bu sektörde çalışanların yüzde 73’ü üniversite ve üzeri eğitim almış kişilerden oluşuyor. En önemlisi de insanlar bu işi bir hobi gibi ya da boş vakitlerinde yapılan ikinci bir iş gibi değil, tam mesai ile yapıyorlar. Haftada 40 saat çalışıyorlar. Bu düzen ile kanunlara ve kurallara uygun bir sistem kurulmuş. Hizmet veren mutlu, hizmet alan mutlu. Aksi durumda çok sıkı kanunlar var ve ceza sistemi devrede. En önemlisi de devlet her işlemden vergi alıyor. Biz de bu günleri sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu yasa ile toplumdaki ‘emlakçı’ algısı da bir yasa ile hızla düzelmiş olacak. İhtiyacımız olan; bu çok önemli kanunun bir an önce çıkması. Tasarının Meclis koridorlarından bir an önce genel kurul salonuna gelmesidir.


 


-Emlak yasasının Türkiye’de de yürürlüğe girmesiyle birlikte devletin vergi gelirleri de artacaktır.


Yeni Akit