Emlakçı hakları 2015!
Taşınmaz mal alım satımı işlemlerinde taşınmaz mal sahipleri kadar emlakçıların da birtakım hakları,görevleri ve sorumlulukları bulunuyor.Emlakçı hakları nelerdir?İşte, emlakçı hakları 2015!
Emlakçı hakları 2015!
Gayrimenkullerin satış ilanının verilmesi,alıcılara ulaştırılması ve daha sonrasında kira sözleşmesi yapmak gibi görevleri bulunan emlakçılar gayrimenkul alım satımında önemli rol oynuyorlar.
Emlakçılar taşınmaz mal kiralama,alım satım sürecinde tarafların anlaşmalarını sağlaması durumunda hak sahibi olurlar.Bu durum borçlar kanununda açıklanıyor.
Emlakçılar kanunda simsar olarak ifade edilmektedirler.Kanuna göre simsarlık sözleşmesinde yer alan maddeler şu şekildedir:
Simsarlık Sözleşmesi
A. Tanımı ve şekli
MADDE 520- Simsarlık sözleşmesi,tarafların arasında sözleşme hazırlanması ve karşılığnda simsarın ücret alması
Gayrimenkul konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadığı sürece geçerli olmaz.
B. Ücret
I. Hak etme zamanı
MADDE 521- Simsar, ancak yaptığı faaliyet sonucunda sözleşme kurulursa ücrete hak kazanır.
Simsarın faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi hâlinde ödenir.
Simsarlık sözleşmesinde simsarın yapacağı giderlerin kendisine ödeneceği kararlaştırılmışsa, simsarın faaliyeti sözleşmenin kurulmasıyla sonuçlanmamış olsa bile giderleri ödenir.
II. Ücretin belirlenmesi
MADDE 522- Ücret, belirlenmemişse tarifeye, tarife yoksa teamüle göre ödenir.
III. Simsarın haklarını kaybetmesi
MADDE 523- Simsar, üstlendiği borcuna aykırı davranarak diğer tarafın menfaatine hareket ederse , ücrete ve yaptığı giderlere ilişkin haklarını kaybeder.
IV. Evlenme simsarlığı
MADDE 524- Evlenme simsarlığından doğan ücret hakkında dava açılamaz ve takip yapılamaz.
V. Ücretten indirim
MADDE 525- Sözleşmede aşırı bir ücret kararlaştırılmışsa, borçlunun istemi üzerine, bu ücret hâkim tarafından hakkaniyete uygun olarak indirilebilir.
Kira kontratından vazgeçilirse ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com