Emlak Terimleri

Emlakçı kaporası!

Gayrimenkul alım satım ve kiralama gibi işlemlerde taraflar arasında aracı konumunda olan emlakçılar emlak tellalı olarak nitelendiriliyor. İşte Borçlar Kanunu kapsamında yer alan Emlakçı kaporası ile ilgili esaslar...

Emlakçı kaporası!

Gayrimenkul alım satım ve kiralama gibi işlemlerde taraflar arasında aracı konumunda olan emlakçılar emlak tellalı olarak nitelendiriliyor. Ancak, Borçlar Kanununda tellallık hükümleri ibaresi, “simsarlık sözleşmesi hükümleri” biçiminde değiştirilmiş olup, konu ile ilgili esaslar bu hükümler altında veriliyor.


Kanun esasları gereğince alım-satım yada kiralama işlemi gerçekleşip resmi olarak tamamlanmadan emlakçının herhangi bir isim altında para talep etmeye hakkı bulunmuyor.


Tanımı ve şekli

Simsarlık sözleşmesi, simsarın taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkânının hazırlanmasını veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlendiği ve bu sözleşmenin kurulması hâlinde ücrete hak kazandığı sözleşmedir.


Simsarlık sözleşmesine, kural olarak vekâlete ilişkin hükümler uygulanır.


Taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz.


B. Ücret

I. Hak etme zamanı

Simsar, ancak yaptığı faaliyet sonucunda sözleşme kurulursa ücrete hak kazanır.


Simsarın faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi hâlinde ödenir.


Simsarlık sözleşmesinde simsarın yapacağı giderlerin kendisine ödeneceği kararlaştırılmışsa, simsarın faaliyeti sözleşmenin kurulmasıyla sonuçlanmamış olsa bile giderleri ödenir.


II. Ücretin belirlenmesi

Ücret, belirlenmemişse tarifeye, tarife yoksa teamüle göre ödenir.


III. Simsarın haklarını kaybetmesi

Simsar, üstlendiği borcuna aykırı davranarak diğer tarafın menfaatine hareket eder veya dürüstlük kurallarına aykırı olarak diğer taraftan ücret sözü alırsa, ücrete ve yaptığı giderlere ilişkin haklarını kaybeder.


IV. Evlenme simsarlığı

Evlenme simsarlığından doğan ücret hakkında dava açılamaz ve takip yapılamaz.


V. Ücretten indirim

Sözleşmede aşırı bir ücret kararlaştırılmışsa, borçlunun istemi üzerine, bu ücret hâkim tarafından hakkaniyete uygun olarak indirilebilir.



Kira kontratından vazgeçilirse ne olur?