Emlak Terimleri

Emlakçı komisyonu 2018!

Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik taslağı kapsamında emlakçı komisyonuna bir sınırlama getiriliyor. Taslak gereğince alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin yüzde üçünden fazla olamıyor.

Gayrimenkul alım satımı ve kiralanmasına aracılık eden gerçek veya tüzel kişiler anlaşmanın sağlanması halinde belli oranlarda komisyon almaya hak kazanıyor. Peki, emlakçı komisyonu 2018 ne kadar olacak?

 

Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz alım satımı ve kiralanmasına aracılık eden gerçek veya tüzel kişi tacirler taşınmaz alım satımı ve kiralaması konusunda pazarlama faaliyetinde bulunmak ve aracılık yapmak, alım satım ve kiralamaya konu taşınmazla ilgili inceleme, araştırma, raporlama ve danışmanlık yapmak, iş sahibinin talebi halinde taşınmazın rayiç satış veya kira bedelini tespit etmek, aracılık işlemlerine ilişkin diğer hizmetleri yürütmek gibi işler yapıyor.

 

Taraflar arasında anlaşmanın sağlanması halinde ise aracılık faaliyetinde bulunan kimseler belli oranlarda komisyon almaya hak kazanıyor. Bu bedel emlakçı komisyonu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, emlakçı komisyonu ne kadar olarak tahsil ediliyor?

 

Emlakçı komisyonu 2018

 

Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik taslağı kapsamında emlakçı komisyonuna bir sınırlama getiriliyor. Taslak gereğince alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin yüzde üçünden fazla olamıyor.

 

Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olamıyor.

 

İşletme, alım satıma aracılık sözleşmesi veya kiralamaya aracılık sözleşmesinin kurulmasıyla hizmet bedeline hak kazanıyor.

 

Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılıyor.

 

Hizmet sözleşmesinde alım satıma ilişkin hizmet bedeli oranına yer verilmemesi halinde bu bedel, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin binde beşi oluyor.

 

Hizmet sözleşmesinde kiralamaya ilişkin hizmet bedeline yer verilmemesi halinde bedel talep edilemiyor.

 

Alım satıma aracılık sözleşmesindeki satış bedelinin taşınmazın gerçek değerinin çok üzerinde olduğunun iddia edilmesi durumunda, tapuda beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hizmet bedeli hesaplanarak ödeniyor.

 

İşletmenin üzerine düşen edimleri yerine getirmesine rağmen taraflardan herhangi birinin hukuken haklı bir sebebi olmaksızın alım satım veya kiralamadan cayması durumunda cayan taraf; alım satım işlemlerinde hizmet bedelinin yüzde onunu, kiralama işlemlerinde hizmet bedelinin tamamını ödemekle yükümlü oluyor.


Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik taslağı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com