Sektörel

Emlakçılar dikkat! Belgesi olmayan faaliyet gösteremeyecek!

Emlak sektörüne yönelik düzenleme kapsamında 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat alamayacak ve emlakçılık faaliyetinde bulunamayacak. Sürenin bitmesine kısa bir süre kala yetki belgesi olmayan emlakçılar hareketlendi.

5 Haziran 2018'de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile emlak sektöründe faaliyette bulunan işletmelerin taşıması gereken koşullar belirlenmiş ve yetki belgesi şartı konulmuştu. Edirne Haber'den Özlem Ceylan ve Burcu Temel'in haberine göre; emlak işletmelerinin taşınmaz ticaretiyle iştigal edebilmesi için yetki belgesi alması hükmü getirilmiş ve söz konusu uygulamanın hayata geçmesi için son tarih olarak 31 Ağustos 2020 belirlenmişti. Bu kapsamda yetki belgesi olmayan işletmelerde sürenin bitmesine kısa bir süre kala belge alma hareketliliği başladı. 

Belgesi olmayan işlem yapamayacak!

Bu kapsamda 1 Eylül 2020'den itibaren yeni iş yeri açacak olanlarda çalışma ruhsatı verilmeden önce gerekli koşulları taşıyıp taşımadığı ve taşınmaz ticareti yetki belgesi olup olmadığı incelenecek. Yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat alamayacak. 

Ticaret Bakanlığı'nın Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) üzerinden yapılan başvurular sonucunda Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi'nin alındığını belirten Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Serhat Çeker, daha önce bu alanda herhangi bir kurs almamış emlakçılardan mesleki yeterlilik belgesi istendiğine dikkat çekti. 

Bugüne kadar kendilerinin de en çok şikâyetçi oldukları sahte ilanlar konusunda adım atılmasının çok önemli olduğuna vurgu yapan Çeker, yetki belgesi zorunluluğu sayesinde merpen altı emlakçılığın engelleneceğini ve eline çantasını alanın bu işi yapamayacağını belirtti. 

“Kapatmaya kadar ceza verilecek”

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’ne Edirne’de ilk başvuran ve örnek teşkil eden emlakçı olduğunu dile getiren Emlakçılar Derneği Başkanı Çeker, şöyle konuştu: 

"250 tane kayıtlı emlakçımız vardı. Bunların hepsinin bu belge için başvuru yapıp almaları gerekiyordu. Süre uzatıldığı için almayan arkadaşlar oldu. Belge için başvuru yaptıktan sonra Ticaret İl Müdürlüğünden inceleme yapmaya geliyorlar. Ofis 2 odalı olması gerekiyor. Belirlenen şartları taşıması gerekiyor. İlk başta 50 metrekareye kadar belirlenen alan şimdi 20 metrekareye kadar düştü. Tüm istenen evraklar mevcutsa buna göre taşınmaz ticareti yetki belgesi 5 yıllığına veriliyor. Bu belge olmadan artık hiçbir işlem yapılmayacak. Bundan böyle ofislerde denetim yapılacak belgesi olmayanlara cezalar kesilecek kapatmaya kadar gidecek."

“Yeni ofis açacak olanlar önce belge alacak”

2018 yılından önce ofisi bulunanların bu kapsama alınmadığının altını çizen Çeker, şunları kaydetti:

"Seviye 5 ve 4 olarak sınav yapılma durumu da ortaya çıktı. Ofisi yeni açtıysanız ve taşınmaz ticareti yetki belgesini yeni aldıysanız bu sınavlara tabi olacaksınız. Kanun maddesi 2018 Mayıs ayından sonra çıktığı için bu belgeyi alacak olanlar sınava tabi tutuluyor. Bu da 5 yıl geçerliliği olan seviye 5 denilen sınava girilince bu belgeyi alıp işletmeyi devam ettiriyorsunuz. Ya da yeni ofis açacak olanlar önce bu belgeyi alıp sonra ofis açacak. Seviye 4 denilen belge ise yanında personel çalışıyorsa yeterlilik sınavına o da girmiş oluyor."

Emlak ofislerine resmen 20 metrekare zorunluluğu geldi!