Sektörel

Emlakçılar dikkat! O tarih ertelendi!

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, emlak işletmelerinin ruhsat şartlarının ertelenmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, emlak işletmelerinin ruhsat şartlarının ertelenmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Taşınmaz ticareti gerçekleştirilen iş yerlerinde aranacak niteliklerle ilgili düzenleme 30 Temmuz'da 31553 karar numarası ile resmi gazetede yayımlandı. Düzenleme kapsamında, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik çerçevesindeki düzenlemeyle emlak işletmeleri için koşullar 31 Temmuz 2022'ye kadar ertelendi.

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, şunları kaydetti:

“Taşınmaz ticareti hakkında yönetmeliğin ilk düzenlemesinde yetki belgesi alınabilmesi için işletmelerde aranan şartlar belirtilmiş ve bunların Ticaret İl Müdürlükleri tarafından kontrol edilmesi düzenlenmişti. Daha sonra revize edilen yönetmeliğe göre ruhsat şartlarının artık yetkili idarelere devir edilmişti. Yapılan düzenleme sonrasında 31 Temmuz 2021’de biten süre 1 yıl uzatılmış oldu.”

İşletme İkamet Amacıyla Kullanılamaz

Taşınmaz ticareti hakkında yönetmeliğin bazı maddelerinin iş yerlerindeki koşullar konusunda bağlayıcı olduğunu vurgulayan Özelmacıklı, “Yönetmeliğimizin 14. Maddesinde yer alan Taşınmazticaretinde uyulacak ilke ve kurallar bölümünde emlak işletmelerinin taşınmaz ticaretiyle iştigal ettikleri iş yerini ikamet amacıyla kullanamayacaklar ve bu iş yerinde başka bir ticari faaliyette bulunamayacakları ayrıca belirtilmiştir. Bu nedenle ruhsat yönetmeliğin uzatılmasını bu kapsamda değerlendirmemek gerekir” diye konuştu.

Ruhsat Yönetmeliğin Getireceği Düzenlemeler

İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik çerçevesinde, taşınmaz ticareti yapılacak iş yerlerinde aranacak olan şartlarla ilgili bilgiler veren Özelmacıklı, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Öncelikle faaliyet alanının, ilgili mevzuat uyarınca bağımsız bölüm niteliğine sahip olması isteniyor. Ayrıca emlak işletmesinin faaliyet alanın, en az yirmi metrekare olması hatta birden fazla tacir veya esnaf ve sanatkârın faaliyet gösterdiği bir iş yeri ise, faaliyet alanın her bir tacir veya esnaf ve sanatkâr için beş metrekare artırılması isteniyor. Gene emlak işletmesinin içinde idari büro ve kabul yeri ile dosyalama işleminin fiziksel olarak yapılması durumunda arşiv bölümü bulundurulması şartlar arasında yer alıyor. Yönetmeliğimizde yer aldığı gibi taşınmazın ikamet amacıyla kullanılmaması ve o iş yerinde taşınmaz ticaretinden başka ticari faaliyette bulunulmaması gerekiyor.” 

Emlakçılık yetki belgesi olmayanlar dikkat!