Kim Kimdir?

Emlakçılar ''e-ticaret'' ve TOKİ'den şikayetçi

Emlak müşavirleri federasyonu yönetim kurulu üyesi Coşkun: ''Bir yandan teknolojininsunduğu pazarlama olanakları,diğer yandan devletin müteahhitlik yapması emlakçılık mesleğinin cazibesinin yitirilmesine neden oldu'' diye konuştu.

Coşkun: "Gayrimenkul almak ya da satmak isteyenler sanal ortama yönelirken, TOKİ 'nin uygulamaları müşteri kaybına yol açıyor" dedi.
Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Adana Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Burhan Coşkun, "Bir yandan teknolojinin sunduğu pazarlama olanakları diğer yandan devletin müteahhitlik yapmasının emlakçılık mesleğinin cazibesinin yitirilmesine neden olduğunu" savundu. Coşkun, yaptığı açıklamada, bilişim sektöründeki gelişmeler sonucunda internetin tüm dünyada yaygınlaşmasıyla satıcı-tüketici ilişkisinin "e-ticaret" uygulamalarıyla farklı boyut kazandığını, bu durumun bazı sektörleri büyütürken emlakçılık mesleğine büyük zarar verdiğini bildirdi.Gayrimenkulde alıcı ile satıcıya komisyon karşılığında aracılık hizmeti veren emlakçıların, tarihinin en kötü dönemlerini yaşadıklarını belirten Coşkun, şunları söyledi: "Bunun başlıca nedenlerinden olan internetteki sanal iş yerleri 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Birçok web sitesi de ücretsiz ilan hizmetiyle gayrimenkul almak ve satmak isteyenleri emlakçının aracılığına gerek kalmadan buluşturuyor."Coşkun, verdikleri hizmet karşılığında taraflardan aldıkları komisyonlarla geçimlerini sağlayan emlakçıların alt düzeylerdeki paylar arazı olmasına rağmen sıkıntılarının her geçen gün daha da artığını ifade etti.Gayrimenkul alım satımı için internetten faydalananlara uyarıda da bulunan Coşkun, "Oda kaydı bulunan emlakçı aracılığıyla yapılan alım satımda müşteriye birçok avantajlar sunuluyor. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nün yayınladığı bir genelgeyle oda kaydı bulunan emlakçılar,müşterileri adına tapu harcı yatırmadan dosya açımına kadar her türlü işlemi takip etme yetkisine sahip. Emlakçı işlemleri bitiriyor,müşteriye sadece imza atmak kalıyor. Oysa, sanal ortamda bu hizmeti bulmak mümkün değil" dedi.

TOKİ'nin etkisi

Gayrimenkul almak ya da satmak isteyenler sanal ortama başvururken,Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) ürettiği konutların da emlakçının müşteri kaybına neden olduğunu" ifade eden Coşkun, şunları kaydetti:" TOKİ, son yıllarda adeta gaza basıp, binlerce konut üretti, üretmeyede devam ediyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki bu konutlar da doğrudan satışla halka sunuluyor. TOKİ'nin sattığı her konut, emlakçının bir müşterisini elinden alıyor. Binlerce konut teslimi yapıldığı düşünülürse, emlakçının kaybettiği müşteri portföyünü görmek güç olmaz.Müşterilerimiz, TOKİ'den emlakçı aracılığına gerek kalmaksızın gayrimenkul sahibi oluyor . "Coşkun, "halka fayda sağlayan hiçbir uygulamanın karşısında olmadıklarını, ancak, bazı konularda kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini" de savunarak, şöyle devam etti: "Yaygın kanı, TOKİ'nin konutlarının ucuz olduğu yönünde. Oysa, sektörün içinde olduğumuz için gerçekte böyle olmadığını biliyoruz. TOKİ ile eşdeğerde, hatta daha düşük fiyatla konut satan müteahhitler var. TOKİ'nin ucuz arsadan altyapı hizmetine kadar devletin sağladığı sayısız imkanları var. Aynı imkanlar müteahhide tanınsa, bugün TOKİ'nin sattığı fiyatın altında da konut sahibi olmak mümkün olur."dedi.