Emlakçılık için kolları sıvayan kadınlar 10 bin liraya kendi işinin patronu oluyor!
Gayrimenkul sektöründe el değiştirmelerin artması kadın girişimcilere yaradı. Emlakçılık için kolları sıvayan kadınlar büyükşehirlerde 30 bin, küçük illerde 10 bin liraya kendi işinin patronu oluyor.
2013 yılının Ocak-Eylül döneminde Türkiye genelinde toplam 862 bin 154 konut, satış nedeniyle el değiştirdi. Bununla birlikte emlakçılar ülke genelinde 3,5-4 milyon kiralanabilir konut olduğu tahmininde bulunuyor.
Türkiye’deki gayrimenkul sektörünün, özellikle kendi işini kurmak isteyen girişimciler için önemli bir fırsat sunduğunu belirten sektör temsilcileri girişimci adaylarının çok büyük finansal riskler altına girmeden global networke sahip bir markalı emlak danışmanlığı firması ile işbirliğine giderek kazanç elde edebileceğini aktardı.
Aynı dili konuşmak başarıyı getiriyor
Realty Plus Türkiye CEO’su Hüseyin Altaş, Türk emlak piyasasının özellikle kadın girişimcileri kendi işinin sahibi yaptığına dikkat çekti. Kadın girişimcilerin konut pazarlamada başarılı olduğunu aktaran Atlaş, “Bir konutun satın alınmasında etkin kişi daima kadın oluyor. Kadınların dilinden de en iyi yine kadın bir emlak danışmanı anlıyor.
Bu nedenle kadınlar emlak pazarlaması konusunda son derece başarılı. Bugüne kadar kendi işini kurup başarısız olan kadın sayısı çok az” dedi.
Sermayesi az, getirisi çok
Bir emlak ofisi kurmak için gerekli olan sermaye minimum 10 bin lira olarak veriliyor. İyi bir lokasyonda işyeri kiralayarak işe başlamak mümkün. İşyerinin aylık kirası büyük şehirlerde 2 bin liradan başlıyor.
5-6 bin liraya kadar çıkıyor. İçinin döşenmesi için gerekli olan rakam ise kişinin zevkine göre değişmekle birlikte minimum 3-4 bin liraya döşenebiliyor. Markalı bir firmanın çatışı altında hizmet vermek istendiğinde ise bu rakama bayilik ücreti ekleniyor. Bu da firmadan firmaya değişkenlik gösterebiliyor. Bayilik ücretleri de 5 bin liradan başlıyor. 30 bin dolara kadar çıkabiliyor.
Şirketler bayi ağını genişletiyor
Yerli ve yabancı markalar başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde yeni bayilikler vereceğini duyuruyor. Firmalar arasındaki rekabet nedeniyle franchise bedelleri de belli bir seviyede tutuluyor. Bu durum da girişimci adaylarının çok büyük finansal riskler altına girmeden global networke sahip bir markalı emlak danışmanlığı firması ile işbirliğine gitmesinde destek oluyor.
Yatırım 1 yılda geri dönüyor
Yatırım maliyetinin ortalama 1 yıl içinde geri döndüğü sistemde, bölgesinin potansiyeline, verilen emeğe ve yeniliklere göre ofisin aylık cirosu 5 bin lira ile bölgesine göre 30 bin lira arasında değişebiliyor. Uzmanlar aylık ortalama ofis giderini ise cironun yaklaşık yüzde 8’i olarak veriyor.
Eğitim desteği de veriliyor
Kendi işini kuracak olan kişiler yerli veya yabancı zincir bir marka ile yol almak istediklerinde şirket belli aralıklarda eğitimler düzenleyerek satış başarısının artması konusunda destek sunuyor. Era Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu girişimcilere, iş kurmaları ve yürütmeleri konusunda sürekli destek verdiklerini söyledi.
Sertifika şart
İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa da yeni girişimcilere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı eğitimler düzenlediklerini ve eğitimler sonucunda sertifika verdiklerini aktardı. Sektörde nitelikli işgücünü artırmak için sertifikanın olmazsa olmazlar arasında yer aldığını belirten Aşa, “İş kuracak girişimciler öncelikle konu ile ilgili eğitimlerini tamamlayıp sertifikalarını alsın. Aksi takdirde ben sertifikayı sonra alırım denilirse başarı sağlanamaz” bilgisini verdi.
Emine Açar/Bugün