28 / 04 / 2024

Emlakçılık kanunu çıktı mı?

Emlakçılık kanunu çıktı mı?

Taşınmaz ticareti ile ilgili 2018 yılından bu yana bir dizi düzenleme yapıldı. Peki emlakçılık kanunu çıktı mı? Yeni düzenleme neler getirdi? İşte tüm merak edilenler...



Emlakçılık kanunu olan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik" için taslak metin 2017 yılında ilk defa yayınlandı. Yönetmelik kapsamında esaslar şu şekilde belirlendi: 

- Taşınmaz alım satımı ve kiralanmasına aracılık eden gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyetler, 

- Yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi ve iptaline ilişkin usul ve esaslar,

- Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden işletmelerde aranan şartları, bu işletmelerin faaliyetlerine ilişkin yükümlülükler,

- Bakanlık, yetkili idareler ile ilgili diğer kurum ve kuruluşların taşınmaz ticaretine ilişkin görev, yetki ve sorumluluklar.

2018 yılı itibari ile taşınmaz ticareti hakkında yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayınlandı. Yeni yönetmelik kapsamında emlak firmaları ve taşınmaz ticareti için yeni düzenlemeler yapıldı. 

Emlakçılık kanunu çıktı mı?

Emlakçılık kanunu hizmet bedeli 

Emlakçılık kanunu kapsamında düzenlenen konular arasında hizmet bedeli bulunuyor. Hizmet bedeli, taşınmaz ticareti yapan emlak danışmanlarına ödeniyor. Emlak danışmanına ödenecek hizmet bedeli yeni kanuna göre satılacak evin değerinin yüzde 4'ünü aşmayacak.

Emlakçılık kanunu çıktı mı?

Emlakçılık belgesi şartı

2020 yılında getirilen yeni düzenlemeyle 2021 yılının Nisan ayından sonra Yetki Belgesi olmayan emlakçı emlakçılık yapamayacak. Taşınmaz ticaretiyle uğraşanlar için belge zorunluluğu getirildi. Bu belgeler 5 yıl geçerli olacak ve 5 yılın sonunda yenilenmesi gerekecek.

Emlakçılık kanunu çıktı mı?

İlkokul mezunları emlakçı olabilecek

Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı tarafıdnan yayımlanan yeni yürürlüğe göre,  ilgili işletmeye yetki belgesi verilebilmesi için işletme sahibinin en az ilköğretim mezunu olması şartı aranacak.

İlkokul mezunları emlakçı olabilecek!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön