Emlakçılık kursu için 45 günlüğüne İstanbul'a gelip otelde kalan var
Emlakçılığın cazip bir meslek haline gelmesi, sektöre donanımlı şekilde girmek isteyen gençleri de arayışa itiyor. Bu alanda açılan çeşitli kurslar var. İstanbul Ticaret Odası yıllardır çeşitli meslek dallarında kurslar açıp sertifika verirken, emlak şirk
Emlakçılıkta artık 'bir masa bur kasa' anlayışı tarihe karışıyor. Eskiden bir dükkan kiralayıp, içine bir masa bir kasa atan ve cama astıkları satılık veya kiralık ilanları ile müşteri bekleyen emlakçıların yerine artık donanımlı emlakçılar yetişiyor. Türkiye'de üniversiteler bünyesindeki emlakçılık yüksek okullarından mezun olan gençlerin iş bulma sorunu yok. Öyle ki; İTO'nun, Emlakçılar Odası'nın veya özel kurslardan mezun olan gençler de işsiz kalmıyor.
Başka şehirden gelenler
Şirinevler'de, 250 metrekarelik bir ofis kiralayıp burada bakanlık onaylı emlakçılık sertifika kursu veren Altın Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, "İstanbul dışından bile gelen kursiyerlerimiz var" diyor. Anayasa'nın 42'inci maddesine göre herhangi bir meslek kursu vermenin Milli Eğitim Bakanlığı'nın yetkisinde olduğunu belirten Nuri Özelmacıklı, "Biz de gerekli şartları taşıyan kursumuzda, 120 saat eğitim veriyoruz. Yeni dönem kayıtlarımızı yapıyoruz. Bugüne kadar 500'ün üzerinde mezun verdik; işsiz kaan yok" diye konuşuyor.
Yüzde 80 devamlılık şartı
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu tip kurslarda "en az 120 saatlik müfredat" hazırlanmasını şart koştuğunu ifade eden Nuri Özelmacıklı, "Biz de 20 saati uygulamalı toplam 120 saatlik kursumuzda her yaştan isteklileri bu mesleğe hazırlıyoruz. Kursumuz 45 gün sürüyor. İki ayrı kurs var. Bir kursun müfredatında 192 saatlik ders veriliyor. Her döneme 30 kişi kayıt olabiliyor" diyor.
Kursa yüzde 80 oranında devamlılık şartı aradıklarını ifade eden Nuri Özelmacıklı, kurs sonunda açılan sınava katılmayanların, başarılı olamayanların ve yüzde 80'den az devamı olanların sertifika alamadığını ifade ediyor.
Emekli doktor da geldi
Ülkenin her bir yaından kursa gelen gençler olduğunu hatırlatan Nuri Özelmacıklı, "Hatta geçmiş dönemlerden birinde, Almanya'da 30 yıl doktorluk yapmış ve emekli olmuş bir kursiyerimiz de başarılı oldu. Bugün İstanbul'da yaşıyor ama emlakçılık yapmıyor. Bugüne kadar toplamda 500'ün üzerinde mezunumuz sektörde yer alıyor. Kurstan mezun olduktan sonra kendi ofisini kuranlar, başka markalı emlak şirketlerinde gayrimenkul danışmanı olarak işe başlayanların bile olduğunu biliyorum" ifadelerini kullandı.
Ev kadını emlakçı oldu
Adana, Trabzon, Gaziantep, Muğla gibi illerden gelenlerin yanı sıra bir kursiyerin de Denizli'den İstanbul'a geldiğini söyleyen Nuri Özelmacıklı, "Denizli'den gelen bu kursiyerimiz hafta içi otelde kaldı ve kursa devam etti. Kurs süresince hafta sonları Denizli'ye gidiyordu" diye konuşuyor.
Ev kadını olan kursiyerleri de olduğunu aktaran Nuri Özelmacıklı, şöyle devam etti: "Ev kadını olan bir kursiyer, sertifikasını aldıktan sonra bize aynen şu ifadeleri kullandı: 'Buraya ev hanımı olarak gelmiştim, ama şimdi emlakçı olarak gidiyorum.' Aynı şekilde, Şirinevler'deki kurs merkezine İstanbul'un çok uzak semtlerinden, hatta Gebze'den günübirlik gelenler oldu."
İmar hukukundan beden diline kadar birçok ders veriliyor
AYNI zamanda İstanbul Ticaret Odası Emlak Müşavirleri Komitesi üyesi de olan Altın Emlak A.Ş. sahibi Nuri Özelmacıklı, İstanbul'da çok az sayıda emlakçının maliye kaydı olduğuna dikkat çekerek, "Aslında bu işi ehil kişilerin yapması gerekiyor. Emlak ofislerinin ve emlakçıların Türk Standartları Enstitüsü'nün yayınladığı tebliğlere uyması gerekir. Oysa binlerce emlak ofisi TSE standartlarını taşımıyor" dedi. Özel Altın Gayrimenkul Emlak ve Danışmanlık Kursu'nda, donanımlı, sertifika sahibi emlakçılar yetiştirdiklerini bildiren Nuri Özelmacıklı, "Günümüzde emlakçıların donanımlı olması gerekiyor. Biz de açtığımız kursla donanımlı emlakçılar yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Mezunlar içinde bizim ofislerimizde çalışanlar da var, başka emlak ofislerinde çalışanlar da" diye konuştu. Açtıkları kursta, Prof. Dr. Mehmet Yücel'den avukatlara, değerleme uzmanlarından emekli tapu müdürlerine kadar uzmanların eğitim verdiğini bildirdi. Özelmacıklı şöyle devam etti: "Yasal olarak, kurs verenlerin, eğiticilerin kurs verebilecek yetkinlikte olması gerekir. Şirinevler'deki 250 metrekarelik ofisimizde uzmanlar kurs veriyor. Kursun aylık ücreti 330 YTL. Bizim kursumuzu başarıyla tamamlayanlar TSE'ye yetkinlik kazanıyor."
Kursiyerlere; emlakçılık mesleğinin tanımından meslek etiğine, toplumun emlakçıya ve sektöre bakış açısından TSE Emlakçılık Hizmetleri Mecburi Standart Tebliği'ne kadar dersler veriliyor. Kurs müfredatında halkla ilişkiler, imar hukuku, sosyoloji, tapu genel tanımları, şehir planlaması tanımları, tapu-kadastro tanımları, harita-imar uygulamaları, gayrimenkul hukuku, devranış bilimleri-beden dili dersleri de var.
Her 5 emlakçıdan 4'ü bilgisayar biliyor üçte biri oto sahibi
GELİŞEN teknolojiyi en yakından takip eden sektörlerin başında gayrimenkul geliyor. Emlakçılar da bilgisayar donanımlarını buna göre kuruyorlar. Türkiye genelinde yapılan ve 1134 emlakçının katıldığı ankete göre yeterli seviyede bilgisayar bilgisi olan emlakçı sayısı 538 (yüzde 47), bilgisayarı az bilenler ise yüzde 35 (390 kişi). Bilgisayar bilmeyenlerin oranı ise yüzde 18 (206 kişi). Büyük iller bazında İstanbul'da yeterli derecede bilgisayar bilgisine sahip olanlar, mevcudun yarısını oluşturuyor (yüzde 49), beşte biri ise bilgisayar bilmiyor (yüzde 20).
Ehliyetleri var ama
Ankara'da az derecede bilgisayar bilenler yüzde 54'le çoğunlukta. İzmir'de ise İstanbul'a yakın oranlar bulunuyor. Ehliyetli emlakçı sayısı çok, otomobilli olan ise az... Ankete göre emlakçıların yüzde 76'sının (868 kişi)ehliyeti var. Yüzde 31'i (358 kişi)ise en az bir otomobil sahibi. İstanbul'da emlakçıların yüzde 65'i ehliyetli, yüzde 46'sının ise otomobili var. Ankara'dakiler ise yüzde 90'lık ehliyet oranına sahip; fakat onların yüzde 32'si otomobilli. İzmir'de de Ankara'ya yakın oranlar var
Kaynak: hurriyetemlak.com