Sektörel

Emlakçılık Yasası kayıp-kaçağın önüne geçecek!

Gayrimenkul danışmanlığı mesleğine belli standartlar koyacak Emlakçılık Yasası’nın bu yıl çıkması bekleniyor. Tasarı yasalaşırsa, yıllık ortalama 300 milyar dolara yakın gayrimenkul satışının yapıldığı sektöre düzen getirecek.

Gayrimenkul danışmanlığı mesleğine belli standartlar koyacak Emlakçılık Yasası’nın bu yıl çıkması bekleniyor.  Oda ve dernek temsilcilerinin mutabakatıyla hazırlanan ve  Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu’na sunulan tasarı yasalaşırsa, yıllık ortalama 300 milyar dolara yakın gayrimenkul satışının yapıldığı sektöre düzen getirecek. Vatandaşın kaliteli hizmet almasını, mesleğin kurallara bağlanarak itibarının artmasını sağlarken, olası kayıp-kaçakların önüne geçerek devletin vergi gelirlerini artıracak. Gayrimenkul danışmanlığından yıllık 3-4 milyar Dolar gelir elde edildiğini belirten Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, ‘’Sadece bu gelirin vergilendiriliyor olması bile devlete büyük kazanç sağlayacak’’ değerlendirmesinde bulundu.


Gayrimenkul danışmanlığı mesleğinin icrasına belli standartlar getirecek yasanın bu yıl içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.  Emlak alanındaki dernek ve odaların mutabakatıyla hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunulan Emlak Danışmanlığı Yasa Tasarısı’na ilişkin sektörün umutları büyük. Tasarının yasalaşmasıyla mesleğin hakettiği unvanı kazanacağı, olası kayıp-kaçakların önüne geçileceği, vatandaşa sunulan hizmetin kalitesinin yükseltileceği öngörülüyor. 


Emlakçılık Yasası’nın sektörde bir anlamda yasa dışı çalışmanın önüne geçeceğine vurgu yapan Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş,  ‘’Bu, büyük bir vergi geliri sağlayacağı gibi aynı zamanda emlak satış rakamlarının devlete düşük beyan edilmesini engellemiş olacak. Bu da, devletin daha fazla tapu harcı almasını, paranın yasal olarak dönmesini sağlayacak.  Gayrimenkul danışmanlığına yatırım yapan insanların ve bu mesleği icra edenlerin niteliğinin artmasını ve denetlenebilmesini sağlayacak’’ diye konuştu.

Herhangi bir alanda 10-20 bin liralık yatırımlar yapanların bile bankalardan, yatırım şirketlerinden, uzmanlardan destek alma imkanına sahipken, 300 bin - 1 milyon lira gibi bedellerle yapılan  gayrimenkul yatırımı için kişilerin böyle bir destek alamadığını vurgulayan Gökhan Taş, ‘’Dolayısıyla gayrimenkul, insanların hayatlarının en önemli alım-satım kararı iken, burada onları  yönlendirecek, doğru yatırımı yapmalarını sağlayacak hizmetten yoksun durumdalar. Bu yasayla beraber, Amerika ve Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de gayrimenkul danışmanlığı ve emlakçılık itibarlı hale gelecek, ben ona inanıyorum’’ dedi. 

600 BİNE SATILIYOR, TAPUDA 300 BİN GÖZÜKÜYOR

Türkiye’de yıllık yaklaşık 300 milyar dolar değerinde gayrimenkul satışı yapılıyor. Bunun 100 milyar dolarlık bölümünü markalı gayrimenkul danışmanlık şirketleri yapıyor. Bu da gayrimenkul danışmanlığından ortalama 3- 4 milyar dolarlık bir gelir elde edildiği anlamına geliyor.


Emlakçılık Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, sadece bu gelirin kayıp-kaçak yaşanmaksızın vergilendirilmeye başlamasının bile devlete büyük kazanç sağlayacağını dile getiren Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Taş, şunları söyledi:


‘’ Belediye rayiç bedeli ile gerçekleşen reel bedel arasında çok ciddi bir fark oluşabiliyor. 600 bin liraya sattığınız bir yerin belediye rayiç bedeli 300 bin lira gözüküyor. İnsanlar 300 bin lira üzerinden tapu işlemi yapıyor. Emlakçılık Yasası’yla beraber gerçek bedelinden yapılmaya başlanacak. Orada da devlet ciddi bir gelir kalemine ulaşmış olacak. Emlakçılık Yasası, bizim için bu işin artık ne kadar önemli bir meslek olduğunu  gösteren çok önemli bir gelişme olacak. Bununla beraber mesleğe daha nitelikli insanlardan talep gelmeye başlayacak. Meslek kalitesi ve dolayısıyla verilen hizmetin profesyonelliği artacak. Onun için bu yasa bizim için çok çok önemli.


Gökhan Taş,  bu yasanın gayrimenkul danışmanlığını profesyonelce yapan kurumsal şirketler için çok önemli olduğuna vurgu yaptı.