Emlakçılık yetki belgesi ile kaçak emlakçı kalmayacak!
Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Selahattin Tokmak, "Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik" ile birlikte yetki belgesi alamayan bazı emlakçıların mağdur olacağını vurguladı.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Yeni Emlakçılık Yönetmeliği" ile birlikte 5 Haziran 2018 tarihinden önce gerekli belgelere sahip, vergi mükellefi olan emlakçılar, Ticaret İl Müdürlüğüne başvurarak yetki belgesi alabilecek. Doğru Haber'de yer alan habere göre; 5 Haziran 2018 tarihinden yeni yönetmeliğin yayımlandığı 14 Ekim 2020 tarihine kadar emlakçılık yapan, vergi mükellefi ve oda kaydı olan, MYK ve 100 saatlik eğitim belgesine sahip emlakçıların ise en az lise mezunu olmadıkları halde yetki belgesi alma hakları olmayacak.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Selahattin Tokmak, yeni emlak yönetmeliğini olumlu bulduğunu, yönetmelikteki aksaklıkların ise ivedikle çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.
"Sektör olarak yönetmeliği olumlu buluyoruz"
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliği" olumlu bulduğuna vurgu yapan Tokmak, "Bilindiği üzere 5 Haziran 2018 tarihinde taşınmaz ticareti yönetmenliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe girmesinin ardından yönetmelikteki bazı olumsuz noktalar için revizyon çalışmaları içerisine girildi. Geçtiğimiz hafta 14 Ekim 2020 tarihi itibariyle de taşınmaz ticareti yönetmenliği, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş oldu. Sektör olarak yönetmenliği incelediğimiz zaman, olumlu buluyoruz" açıklamasını yaptı.
"Ticaret İl Müdürlüğüne başvurarak yetki belgesi alınıyor"
Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelikle beraber emlak ofisi açmak için yetki belgesi gerektiğini belirten Tokmak, "Yönetmenlikte taşınmaz ticareti yapabilmek için iki şartı var. 5 Haziran 2018 öncesi ve 5 Haziran sonrasıdır. 5 Haziran öncesi dediğimiz zaman, yasal haktan faydalanan esnaflarımızı kapsıyor. 5 Haziran 2018 sonrası da yeni yönetmenliğe haiz olan emlakçıları kapsıyor. Dolayısıyla 5 Haziran 2018 öncesinde sektörde çalışan esnaflarımızın geçmişte aldıkları eğitim belgeleri varsa herhangi bir şart aranmadan Ticaret İl Müdürlüğüne başvurarak yetki belgesi alabilirler. 5 Haziran 2018 sonrası olanlar ise devletin gözüyle baktığımız zaman yeni başlayacak esnaflardır. Resmiyette yeni başlayacak olan esnafların yapması gereken işlemler vardır" diye konuştu.
"Lise mezunu olmayanlar yetki belgesi alamayacak"
Yeni yönetmeliğe göre emlak ofisi açabilme koşullarından bahseden Tokmak, "Bu saatten sonra lise mezunu olmayanlar, 5 Haziran 2018 sonrası emlak işi yapacak ofisler, kayıtlı olsun olmasın yetki belgesi alamayacaktır. 5 Haziran 2018 sonrası bu işe başlayacak olanlar lise mezunu olmak, en az 20 metrekare ofis açmak durumundadır. Bununla beraber herhangi bir şekilde sabıka kaydı olanlar, yetki belgesi alamayacaktır. 20 metrekare içerisindeki ofiste yazıcı, bilgisayar, televizyon ve dosyalama ofisi olması gerekiyor. Bunun yanında ‘Seviye 5’ MYK belgesi almak zorundalar. Mesleki Yeterlilik Kurumunun yapacağı sınavlara girip sınavlarda başarılı olunması gerekiyor. Sonunda ise anlaşma yapacağımız eğitim kurumlarında 100 saatlik bir eğitim almak zorundalar. Bu şartları yerine getirenler, belgelerini Ticaret İl Müdürlüklerine ibraz edecekler. Daha sonra 'Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi' alıp mesleği yapabilecekler. Bu mesleği yapamayanlar için örnek vermek gerekirse; Ticaret İl Müdürlüğünden Yetki Belgesi almayan esnaflar, 01 Ocak 2021 tarihi itibariyle ilan veremeyecekler" dedi.
"Yetki belgesi olmayanlar, ilan veremeyecekler"
Yetki belgesi olmayanların internet sitelerinde de reklam vermeyeceğine dikkat çeken Tokmak, "Birçok yerde ilan siteleri var. Bu sayfalara ilan vererek müşteri portföyü oluşturuyorlar. Dolayısıyla bu imkândan mahrum kalacaklar. Yetki belgesi olmayanlar, ilan veremeyecekler. 15-20 gün içerisinde Ticaret İl Müdürlüğü tarafından denetimler başlayacaktır. Yetki belgesi olmayan ofisler hakkında ciddi anlamda yaptırım uygulanacak. Bizim bu konuda sıkıntılarımız yok. Yönetmeliğin sorunlu maddeleri hakkında bakanlığa ilgili yazıları gönderdik. Bu aksaklıklarının ivedi olarak düzeltilmesi için çalışılmaları gerektiğini kendilerine anlattık. Sıkıntımız; kayıtlı olan esnafımızın da yetki belgesi alamamasıdır. Bunlar; 5 Haziran 2018 sonrası bugüne kadar, yönetmelik yayınlanmadan önceki tarihe kadar, bütün eğitimlerini almış vergi mükellefiyeti, oda kaydı, MYK belgesi, 100 saatlik eğitim belgesi olup Ticaret İl Müdürlüğüne başvuru yapmasına rağmen yetki belgesi talebi ret olanlardır. Bunlarda ilkokulu ve ortaokul mezunlarıdır" değerlendirmesinde bulundu.
" Kaçak emlakçıları bıraktık, kayıtlı olan esnafların hakkını savunmakla uğraşıyoruz"
Şanlıurfa’da yeni yönetmelikle birlikte bazı sorunların yaşandığını söyleyen Tokmak, "Galericilerde şöyle bir şart geldi. Revizyon çalışmalarından sonra müktesep hak verildi; ama bizim mesleğimizde bu yapılmadı. İlk tarih itibarıyla 5 Haziran 2018 tarihinde yönetmelik yayımlandı. O tarih baz alınarak müktesep hak verildi. Bizde yetkili kurumlarla gereken yazışmaları yaptık. Şifahen ve sözlü olarak itirazda bulunduk. Bu mükelleflerin hakkını koruyacağımızı kendilerine ilettik. Şanlıurfa genelinde 100 üyemizin böyle bir sıkıntısı var. Her şeyleri tamam olmasına rağmen bu arkadaşlara yetki belgesi verilmeyecek. Bu arkadaşların haklarını kanun çerçevesinde savunmak boynumuzun borcudur. Bu arkadaşlar, vergi mükellefi oldukları halde yönetmeliğe göre yetki belgeleri verilmeyecek. Biz şu an kaçak emlakçıları bıraktık, kayıtlı olan esnafların hakkını savunmakla uğraşıyoruz. Bir an önce bu çalışmaların tamamlanarak bu arkadaşlarımıza da yetki belgelerinin verilmesini istiyoruz. İnşallah Urfa'da kaçak emlakçı kalmayacaktır. Mesleğimiz adına bu saatten sonra sıkıntılarımızın biteceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Emlakçılıkta haksız rekabet ortadan kalkacak!