Emlak Terimleri

Emlakçıya kapora verilir mi?

Gayrimenkul satıcıları ile alıcılarını bir araya getiren emlakçıya kapora verilir mi? Emlakçıya ne kadar kapora verilir? Sorularınızın yanıtı ve verilen kapora ile ilgili detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Emlakçıya kapora verilir mi?

Gayrimenkul satın almak isteyenlerin başvurduğu kapılar, bilindiği üzere emlakçılar oluyor. Emlakçılar ile çalışan alıcıların, istedikleri gibi bir gayrimenkul bulmaları halinde ve söz konuu emlağı satın almaya karar verdikleri takdirde, emlakçıya kapora ödemesi gerekiyor. Bunun nedeni ise, alıcının satışı yapma konusunda kararlı olduğunu göstermesi, böylece emlakçının ilgili gayrimenkulü diğer alıcılara göstermemesi olarak karşımıza çıkıyor.


Kapora bir diğer ifade ile, alıcının bir mal veya hizmeti satıcısından alması işlemini garanti altına almak amacı ile alıcının, satıcıya satın alacağı mal veya hizmet bedelinin bir miktarı olarak ödediği meblağı ifade ediyor.


Emlakçıya ne kadar para verilir?

Emlakçıya ödenecek kaporanın istisnai durumlar haricinde yüzde 5'ten fazla olmaması gerekiyor. Örneğin 300 bin TL değerinde bir gayrimenkul satıl almak istediğinizi farz edelim. Bunun için emlakçıya bırakılması gereken maksimum  kapora tutarı 15 bin TL olacaktır.


Kapora verildiğine dair sözleşme

Emlakçıya kapora verirken dikkat edilecekler arasında yer alan kapora sözleşmesi, kapora için bırakılan meblağı tutarı, müşteri ve gayrimenkul bilgileri, gerçek satış tutarı gibi bilgilerin yer aldığı sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Emlakçıdan gayrimenkul satın alınması halinde, bırakılan kapora için sözleşme imzalamak her iki taraf için de faydalı olcaktır.


Kapora verip vazgeçmek

Satın almaya karar verdiğiniz bir gayrimenkulden vazgeçmeniz halinde, emlakçıya ve gayrimenkul sahibine kaybettirilen diğer müşteri ve zaman nedeni ile verilen kapora geri alınamıyor. Ancak, imzalanan kapora anlaşması kapsamında bu husus ile ilgili bir madde olması halinde, kapora geri alınabiliyor.


Kaporanın geri alınması

Kaporanın geri alınması ile ilgili hükümler Borçlar Kanunu’nun 156/2 maddesinde yer alıyor. Bu maddeye göre taraflardan alıcı, bu emlağı almaktan vazgeçtiği taktirde, verdiği kaparoyu geri alamayacaktır. Satıcı ise, bu emlağı satmaktan vazgeçerse, kaparoyu iade edecek ve kaparo miktarı kadar daha tazminat ödeyecektir.






Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com