Sektörel

Emlakta doğru fiyatı belirlemek önem kazandı

Konut sektöründe hem ikinci elde hem birinci elde piyasanın gerçeği ile örtüşmeyen fiyatlar var.

Türkiye'de gayrimenkul sektörünün büyük potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Realty World Genel Müdürü Hilmi Işıkören, "Gayrimenkul sektörü, ekonominin lokomofi oldu. Bu gelişmeden dolayı dünya genelinde düzenlenen gayrimenkul ve inşaatla ilgili her seminer ve konferansta artık Türkiye adı geçiyor ve yerli yatırımcıların yanısıra yabancı büyük yatırımcılar yatırımlarını ülkemize kaydırıyor. Ancak hem ikinci elde hem birinci elde piyasanın gerçeği ile örtüşmeyen fiyatlar var" dedi..

Emlak sektörünün parlak bir geleceği olduğunu söyleyen Realty World Türkiye Genel Müdürü Hilmi Işıkören, "Sektör hızla ilerlerken, nitelikli gayrimenkul danışmanı açığı var. Bu kadar parlak bir geleceğe sahip sektörün mesleki ve sektörel bilgi açığını nasıl kapatabiliriz düşüncesi ile yola çıktık; DenizBank ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ile, Boğaziçi Üniversitesi sertifikalı gayrimenkul danışmanları kazandıracağız" dedi.

Sektörde büyük fırsatlar var
Realty World'ün, 35 yıllık deneyime sahip, ABD merkezli bir emlak zinciri olduğunu hatırlatan Hilmi Işıkören, "Bu uluslararası bilgi birikimi ve tecrübemizle, kalitede öncü ve saygın bir eğitim kurumu olan Boğaziçi Üniversitesi'nin deneyimli eğitmen kadrosu ve Denizbank'ın yenilikçi vizyonu ile işbirliğine gittik. Günümüzün ve geleceğin en popüler mesleklerinden birinin standartlarını belirledik. 'Gayrimenkul danışmanlığı sertifika programı'nın temel amacı; gayrimenkul sektöründeki bu büyük açığı kapatmak ve sektörün hak ettiği altyapıyı oluşturmak" ifadesini kullandı. Gayrimenkul sektöründeki fırsatların farkında olduklarını aktaran Işıkören, şunları kaydetti:

Gerçekle örtüşmeyen fiyatlar

"Sektör hızla büyüyor. Gayrimenkul-inşaat sektörünün büyüklüğü, son rakamlara göre 600 milyar dolar. Böyle büyük bir sektörde nitelikli emlak danışmanı açığı var. Hem de ciddi açık var. Emlak sektörü, ABD'de mortgage sektöründe başlayan gelişmelerle birlikte yeni bir döneme girdi. Pazar değişti. Büyük bir satıcı pazarındayız. Birçok satılık mülk var. Çeşit çeşit fiyatlar var. Önemli sorun, satıcıların istediği fiyatların pazarın gerçeği ile örtüşmemesi, fiyatların yukarıda kalması. Alıcılar aslında doğru fiyatlı ürünü bulduğu anda alıyor. Doğru fiyat da, bölgedeki rayiç bedellere göre belirlenir. Gerçek alıcıların olduğu pazardayız ama satılık birçok mülk var.

Fiyatı yüksek ürün satılmaz

Bunu eşleştirebilek için, yani alıcı ve satıcıyı buluşturmanın yolu, bilgi sahibi olan danışmanlardan geçiyor. Mal sahibinin fiyat belirlerken dikkatli olması gerekir. Fiyatı yüksek belirleyen, satmakta zorlanır. Hem de aşağı indirmek zorunda kalırsa ürünü dile düşer. İlk fiyat belirleme, bu dönemde çok önemli. Bu anlamda, satıcılar, ilk fiyat belirlemede danışmandan hizmet almalı. Onların uzmanlığına güvenerek hareket etmeleri şart."

Gayrimenkul alımı düşünenlere, "Portföyleri incelerken bölge analizlerine bakın. Benzer ürünlerin ne kadardan satıldığını, en son satılanın ne kadardan alındığını incelemeli" uyarısı yapılıyor.

Sektör hak ettiği yere, iyi eğitilmiş danışmanlarla gelir

Realty World Genel Müdürü Hilmi Işıkören, geleceğini parlak olarak gördüğü emmlak sektöründeki mesleki ve bilgi açığını nasıl kapatabiliriz diye yola çıkarak "gayrimenkul danışmanlığı sertifika programı" oluşturduklarını ifade etti. Hilmi Işıkören, "Uluslararası bilgi birikimi ve tecrübeye sahip, 1973 doğumlu, ABD merkezli şirketiyiz. Bu tecrübemizi önemli bir kurumla birleştirelim istedik. Boğaziçi Üniversitesi ile anlaştık. Onların da çalışması vardı. Burada bize Denizbank da destek verdi. Büyük açığı kapatmak ve sektörün hak ettiği yere ulaşması, eğitimli gayrimenkul danışmanları ile olur" diye konuştu. Gençlerin bu işi "popüler bir meslek" olarak görmesini isteyen Hilmi Işıkören, lise mezunu herkesin programa başvurabileceğini vurgulayıp şöyle devam etti: "Başvuranlar, mülakata alınıyor. 72 saatlik eğitim, toplamda 2 ay içinde bitiyor. Sonunda yapılan sınavda başarılı olanlara sertifika veriliyor. Sertifikalı emlak danışmanları, müşterilerine güvenilir bir ortam da yaratabilir. 'Biz Boğaziçi Üniversitesi'den eğitim aldık' diyebilirler. Boğaziçi Üniversitesi eğitim kadrosu ile bizim eğitim kadromuz ders verecek. Finansla ilgili de, Denizbank'tan bir yönetici var. Önemli bir eğitim programı hazırladık. Bu işin kalbinin attığı ülke olan ABD'deki gibi, insanlar eğitimden geçmeli. Markalı emlakçılığın payının artmasında da bu tip programların etkisi olacak. Böyle bir programa liderlik yapmanın keyfini yaşıyoruz."

3 yıl içinde 300 ofise ulaşıp zirveye çıkmayı hedefledik

Boğaziçi Üniversitesi ve Denizbank ile başlatacakları "gayrimenkul danışmanlığı sertifika programı"nın ilgi gördüğünü aktaran Realty World Türkiye Genel Müdürü Hilmi Işıkören, "Açtığımız 16 kişilik sınıf doldu, kayıtlar kapandı. Dersler 20 Mayıs'ta başlıyor. İkinci sınıfa kayıt alıyoruz. Her kurs 8 hafta sürüyor" dedi. Mevcut yapıda, ticaret odası, emlakçılar odası ve emlak şirketlerinin de kurs düzenlediğini ifade eden Hilmi Işıkören, "Biz, bu açıdan Boğaziçi Ünivresitesi ile yola çıkıp bir adım öne geçtiğimiz düşüncesindeyiz. Milli Eğitim Bakanlığı'nın tesbit ettiği yerlerden de kurs alınabiliyor. Biz, sektöre son giren markalı emlak zencereyez. Ama bu kursu açmanın keyfini yaşıyoruz. Bu işi ciddi çatı altında, donanımlı şekilde yapmak isteyen gençlere fırsat tanıyoruz" ifadelerini kullandı. Sektöre donanımla girmek isteyen birçok insan olduğunu hatırlatan Işıkören, "Kısa eğitimlerle onları sisteme dahil etmek aslında bizi düşündürüyordu. Markalı eğitimle işe girmek, katkı sağlayacak. İnsanların beklentisi de, bilgi sahibi, donanımlı danışmanlardan hizmet almak yönünde. Mezun olacaklara da kapımız açık. Gayrimenkul danışmanı veya broker olabilirler. Şu an 40'ı İstanbul'da, 60'a yakın ofisimiz var. 3 yıl içinde 300 ofis ve 7 bin çalışana ulaşarak zirveye ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Emlak alımlarında ciddi düşüş var

Hilmi Işıkören, emlak piyasasında yapılan işlemlerde ciddi düşüş olduğunu ifade ederek, "Şu anda satışlar sürüyor, ama gerçekçi fiyatlardan satışa çıkan emlaklar ilgi görüyor. Kuvvetli portföyü olan emlakçılar, satılabilir fiyatlardan portföy oluşturanlar, bölgesinde kuvvetli olanlar, fiyatları satılabilir seviyede olanlar satıyor. Bunun dışındakiler, farklı anlayıştaki firmalar satış yapamıyor. Dolayısıyla sıkıntı bundan kaynaklanıyor" diyor. Pazarın bu durumunun uzunca bir süre devam edeceğini savunan Hilmi ışıkören, "Sektörde meslektaşlarım bu konuda önlem almalı. Doğru fiyat belirlenmeli, doğru portföy oluşturulmalı. Satıcıların da ikna edilmesi gerekiyor. İkna edilmeleri için profesyonel raporlar da hazırlanmalı. İkna edilemeyenler yalnız bırakılmalı. Böyle çalışmayan firmaların kazanç elde etmeleri mümkün gözükmüyor" diye konuşuyor. Hilmi Işıkören, "2008'i, hatta 2009'u kayıp yıl olarak görenler var" hatırlatmamıza, "Bu durum ümitsizlik değil, pazarın gerçeği. Bu, aslında iyi firmaları ortaya çıkaracak. Ben kötü bir pazar görmüyorum. Ofislerimiz içinde çok iyi işlem yapanlar var. İyi çalışan kazanıyor. Kötü pazar olsa, ciddi alıcı olmazdı. Mühim olan doğru fiyatla alıcılara ulaşmak" karşılığını verdi.

hurriyetemlak.com