26 / 12 / 2024

Emlakta KDV oranları indirilsin harekatı başladı

Emlakta KDV oranları indirilsin harekatı başladı

Emlakta KDV indirimi için çalışmalar başladı! Çalışmaları kim yapıyor? Kapsamda neler var?



Türkiye'deki 18 milyon konutun yüzde 60'ı kaçak. 2015 yılına kadar da en az 6.9 milyon adet konut yapılması gerekiyor. Yani yılda 1 milyon konutun yapılması ve yüzde 60'lık bölümün yıkılıp yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bu gereksinimin giderilmesinin önündeki en büyük engel ise mevcut yasalar. Hem arsa kıtlığı hem de eski binaların yıkılıp yeniden yapılması için gerekli olan esnekliği mevcut yasalar sağlayamıyor. Bu nedenle de emlak, inşaat ve bağlı 200 sektör gözünü halen Meclis genel kuruluna gelmesi beklenen Kentsel Dönüşüm Yasası'na çevirmiş durumda. Sektörün sıkıntıları, yasanın getirileri konusunda star'ın sorularını yanıtlayan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı ve Y&Y GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya gayrimenkul sektöründeki en önemli sorunlardan birisinin yüksek KDV oranları olduğunu söyledi.

Türkiye'nin gayrimenkul sektöründe yapmak istediği atılımı yapması ve sınıf atlayabilmesi için kamu ve özel sektörün artık birarada çalışması gerektiğini söyleyen Gökkaya "Öncelikli olarak konut kredisi faiz oranlarının yüzde 05'lere kadar düşmesi gerekir. Sadece faiz oranlarının düşmesi de yeterli değil, imarlı arsa üretilmesi de şart. Çünkü özel sektörün yapacağı dönüşüm projelerinde kamu desteği olmazsa başarılı olmaz. Bunun nedeni de arsa sorunun büyük oluşudur" dedi. Kamunun katkısı imarlı arsa üretimiyle olabileceğini söyleyen Gökkaya "Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun çıkmasıyla birlikte devletin gayrimenkul sektörünü yol gösterici bir görev alması gerekir. Şu anda devlet mekanizması içinde konuttan kim sorumlu bilmiyoruz. Bir tane kurumun olması gerekir. Mesela TOKİ'nin düzenleyeci olması gerekir. Yani bankalar için BDDK ne ise TOKİ'nin de gayrimenkul sektörü için aynı görevi üstlenmesi gerekir" dedi.

TOKİ'nin uzun vadeli makro planlar yapması gerektiğini söyleyen Gökkaya şehirlerin 1/100.000'lik planlarını yapmasının uzun vadeli planlama için önemli olduğunu vurguları. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu planı yaptığını söyleyen Gökkaya tüm yerel yönetimlerin bu planı yapması gerektiğini söyledi. GYODER olarak İstanbul için bir çalışma başlattıklarını söyleyen Gökkaya "Türkiye'ye yabancıların büyük bir ilgisi var. Yabancılar Türkiye'de eskiden önce alışveriş merkezleri için geliyorlardı. Şimdi hem alışveriş merkezi hem de konut sektörüne girmeye başladılar. Türkiye'de genç bir nüfus ve tamamlanmamış altyapı olduğunu görüyorlar" dedi. Gayrimenkul sektöründe önemli maliyetler oluşturan KDV'nin sektörün önünün tıkadığını söyleyen Gökkaya "KDV gayrimenkul sektöründe önemli maliyetler oluşturuyor. Şimdi biz 2000 yılından beri KDV'nin indirilmesi için mücadele ediyoruz. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları için KDV'nin indirilmesi talebini bundan sonra daha da yoğun bir şekilde dile getireceğiz. Çünkü GYO'lar halka açık şirketler olduğu için her şeyi kayıtiçi yapan şirketler. Arsayı aldığınızda yüzde 18 KDV'yi hemen ödüyorsunuz. Bunun size geriye dönüşü minimum 2.5 yıldır. Bu da bir maliyet oluşturuyor. Bu uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu aslında bir teşvik değil. Devletin burada kaybı olmayacak. Genel gayrimenkul sektörü için harekete geçiyoruz. GYO'ların trilyonlarca liralık KDV alacakları bulunuyor. KDV oranı arsada yüzde 5-10 denilebilir. Ya da 150 metrekareye olan dairelerin KDV'leri yüzde 1. Bunun üzerindekilerin oranı ise yüzde 18. Bunun değiştirilmesi gerekiyor" dedi.

İBRAHİM ACAR/STAR


Geri Dön