Sektörel

Emlakta sahte ve hileli ilan dönemi 15 Eylül'de sona eriyor! Kiralık fiyatları düşecek! 

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi düzenlemesi ile internetteki sahte konut ilanlarının önüne geçilecek. İşte 15 Eylül'de başlayacak emlakta yeni dönemin detayları...

Emlakta sahte ve hileli ilan dönemi resmen sona eriyor. 1 Kasım 2023 tarihinde devreye alınan İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS) ilk fazı olan kimlik doğrulamasından sonra, şimdi sıra ikinci aşaması olan yetki ve yetkilendirme doğrulamasına geldi.

15 Eylül tarihinde kısmen hayata geçirilecek düzenleme, sene sonunda ise tam anlamıyla devreye alınacak. Yeni düzenleme kapsamında evini emlakçıya verecek olan ev sahibi, e-devlet üzerinden emlak işletmesinin Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi numarasını girip emlak işletmesine yetki verecek.

Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; emlakçı da almış olduğu yetkiyle bu ilanın girişini emlak sitelerine yapabilecek. Kişiler kendi ya da birinci derece akrabalarına ait gayrimenkullerin dışındaki tüm kiralanacak ya da satılacak gayrimenkuller için emlakçı yetkilendirmekle zorunlu olacak. 

E-devlet üzerinden yapılacak yetkilendirmeler 3 ay sürecek ve hem satılık hem de kiralık gayrimenkuller için zorunlu sayılacak. Tapusuz taşınmazlar bu uygulama kapsamında yer almayacak. 

Uygulama ile sahte ilanların önüne geçilerek internet üzerinden konut dolandırıcılığı ve fiyat manipülasyon engellenecek. 

GEREKSİZ FİYAT ŞİŞİRİLMESİ ENGELLENECEK

Bakan Bolat, ilan sitelerinde 15 Eylül'de başlaması beklenen yeni düzenleme ile ilgili açıklamalarda bulundu ve şu ifadelere yer verdi: 

"Her düzenleme yeni bir ihtiyaçtan doğmakta. İlan siteleri ile alakalı geçen sene 1 Kasım tarihinde kimlik ve adres doğrulamayı getirmiştik. Yeni düzenleme de emlakçılarımızın emlak satışlarına ilişkin; satıcıdan yetki aldıkları bir düzenleme olacak. Burada tüm hedef; internet dünyasında çeşitli manipülatif ve spekülatif işlemleri ortadan kaldırıp fiyatların gereksiz yere şişirilmesini ve insanların aldatılmasını engellemek. Bu şekilde bir istikrar ve güven gelmiş olacak. İnşallah eylülün ortasında yürürlüğe girecek."

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ NELER SÖYLEDİ? 

Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yetkilendirme konusunda tek bir yetki belgeli emlak işletmesinin seçilebilmesinin sağlanmasının spekülatif fiyat artışlarını önleyeceğinin altını çizdi. 

Ayrıca, Mustafa Hakan Özelmacıklı, ilanlardaki bilgi kirliliğinin önüne geçilmesinde büyük fayda sağlayacağını aktardı. 

TÜGEM Başkanı Serkan Şahin de "E-devlet üzerinden yapılacak yetkilendirmeler 3 ay sürecek ve hem satılık hem de kiralık gayrimenkuller için zorunlu olacak. Tapusuz taşınmazlar bu uygulama kapsamında olmayacak" dedi. 

İstanbul Emlak Brokerları Kooperatifi Birliği Başkanı Ulvi Özcan, düzenlemenin titizlikle hazırlandığını vurguladı ve Ticaret Bakanlığı'nın tek yetkili çalışma ile ilgili bir karar alınmadığını söylediğini, bununla ilgili de düzenleme beklediklerini söyledi. 

15 Eylül tarihinde emlak sektöründe doğrulanmış ilan dönemine geçilmesinin kayıt dışı emlakçılığın önüne geçeceğine dikkat çeken Emlak Uzmanı Ercüment Ateş de "Ev satacak kişiler, e-devlet üzerinden kendi konutu ya da birinci derece akrabalarına ait konutlar dışındaki konutlar için emlakçı yetkilendiremeyecek. Bu şekilde aynı dolandırıcılık ve fiyat manipilasyonu engelleyecek, çok sayıda ilan yayından kaldırılacak. Bu düzenleme kiraların da gerilemesini de sağlayacak. Kirada olmayan evler, sanki kiralıkmış gibi sahte ilanlarla fiyat yükselişine yol açıyordu. Bu yasa ile bu durum da engellenecek" diye konuştu. 

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

EİDS üzerinden taşınmaz yetki doğrulaması yapılırken taşınmaz malikinin tespitine ilişkin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden, hısımlık tespitine yönelik ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden kontroller gerçekleştirilecek. Gayrimenkulün seçilmesi sonrası yetki belgeli emlak işletmesinin numarası girilerek yetki süresi belirlenecek. Portal bu yetkiyi kontrol etmeden ilan yayımlanamayacak.

Emekliye 5 bin TL'lik yeni destek! Ödemeler hesaplara yatıyor: Eylül'e kadar başvuran alabilir! 

Peugeot 3008 fiyat listesi Ağustos 2024: Peugeot 3008 fiyatı ne kadar? Peugeot 3008 7 Ağustos 2024 fiyatları!

Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan Adana deprem yorumu! Adana'daki depremler büyük depremi tetikler mi?