Sektörel

Emlakta şimdi alım zamanı mı? Bekleme zamanı mı?

Emlakta almanın zamanı mı? Değil mi? İkinci el konut piyasasında gözle görülür bir düşüş var. Parası olan ucuz emlak bulursa alsın mı? Almasın mı? Piyasanın yönü ne olacak?

Emlak piyasasında ikinci elde bir durgunluk yaşandığını hatırlatan Arthur&Miller Emlak Genel Müdürü Bülent Arman, "Şu sıralar satma değil, imkanı olanlar için ev alma zamanı. Piyasada bir düşüş var. Parası olan, istediği yeri bulan kişi alsın. Değerlenme olasılığı olan bölgelerde fiyatları yukarı çekenler var. Sotaya yatıp bekliyorlar" dedi.

İnşaat sektörünün önde gelen firmaları, Eylül ayında adeta dibe vuran, Ekim'de ise hareketlenmeye başlayan emlak piyasasının Kasım'da iyice canlandığını vurguluyor. Nitelikli ve marka konut projelerinde satışlar hız kazanırken, ikinci el piyasa istenen seviyede değil. Arthur&Miller Gayrimenkul Emlak Danışmanlığı Genel Müdürü Bülent Arman, ikinci elde, nakite sıkışanların ev sattığı bir dönem yaşandığım belirterek, "3-5 aydır satmak için bekleyenler, daha fazla beklememek için artık satma aşamasına geldi. Hatta rayicin altında bile satışlar olabilir. Mevcut şartları, satma değil alma zamanı olarak yorumluyorum" diye konuştu.

Bazı bölgelerde fiyatlarda balon olabileceğini söyleyen Bülent Arman, "Piyasa düşerken, bazı yerlerde balon oluşabiliyor. Değerlenme olasılığı olan yerlerden alım yapanlar, sotaya yatıp bekliyor" ifadesini kullandı. Bülent Arman şöyle devam etti:

'Müşterilerimize ve diğer yatırımcılara, ev satma zamanı değil ev alma zamam diyorum. Acil olarak satanların, nakite sıkışanların ev sattığı bir dönemdeyiz. Rayicin alanda da satanlar olabilir. Almanın zamam, düşündüğü yeri bulan alsın. Şu dönemde bizim müşterilerimizden de satmak isteyen çıkıyor ama alıcı az. Piyasa istenen seviyede değil. 3-5 ay bekleyenler artık sıkıldı. Satamayınca fiyat düşürebiliyorlar. Değerlenme olasılığı olan ölgelerde de balon var."

SiRKECİ BÖLGESİ PARLIYOR

Konut piyasasında fiyatların yüksek seyrettiğini ifade eden Bülent Arman, gticari ayrimenkullerde de değer artışına dikkat çekti. Eminönü, Sirkeci, Cağaloğlu bölgesinin değerlenebileceğini de bildiren Bülent Arman, şunları kaydetti:

"İkinci derece tarihi eserlerin olduğu bu bölgede, eski hanları, iş merkezlerini, yıkık dökük yerleri alıp plazaya, otele çevirmek isteyenler çıkıyor. Bu gibi yerlerin özellikle arsaları değerli. Buraları, turistlere yönelik işletmelere çevirip satmak, kâr elde etmek isteyen firmalar çıkıyor. Sirkeci bölgesi, Sultanahmet'e yakın olduğu için parlayan bir bölge. Butik otel ve mini plazalar yapılması gündemde. Ticari gayrimenkulde Karaköy ve Fındıklı da dikkat çekici. Batı Ataşehir de, finans merkezi olacağı beklentisi ile değer kazanıyor. Mevcut konut ve arsa fiyatları artıyor. Ataşehir'in hâlâ gidecek yolu var. Arsa olarak da çok yer olduğunu düşünüyorum."

Uçuncu kopru bağlantısı olan yerler primlenir

İstanbul'da; Formula pisti ve Sabiha Gökçen Havalimanı yüzünden Kurtköy'ün de değer kazanmaya devam ettiğini hatırlatan Bülent Arman, "Ayrıca, üçüncü köprü kararı çıkınca, Avrupa ve Anadolu

yakasında bazı yerler değer kazanacak. Üçüncü köprü dolayısıyla, mantıklı olarak değer kazanması lazım, çünkü köprü yapılırken devlet bazı yerleri istimlak edecek. Bazı yerler de dönüştürülecek. İyileştirme yapılacak" dedi. Bunlara bağlı olarak, yeni köprü bağlantısı olan yerlerin değerlenmesinin normal olduğunu kaydeden Arman, "Ne kadar değerlenir bilemem. Kararı görmek lazım" diye konuştu.

Zekeriyaköy Değerlenecek

Siyasetin ekonomiye etkisinin emlağa da her dönem yansıdığına dikkat çeken Bülent Arman, "Yabancılar da bu konuya dikkat ediyor. Ayrıca Türkiye'nin deprem bölgesinde olması yüzünden yabancılar alım düşündükleri yerler için sürekli rapor istiyor. Biz A ve A Plus müşteriye, yani üst gelir grubuna yönelik çalışıyoruz. Bu kesim deprem etüdüne çok dikkat ediyor" dedi. Bu gelir seviyesine uygun bölgelerden Bahçeşehir ve özellikle de Zekeriyaköy'ün bâkir olduğunu düşünen Bülent Arman, "Kemerburgaz gibi gelişmeyen Zekeriyaköy'de alım zamanı. Bir-iki sene sonra Zekeriyaköy, Kemerburgaz gibi olacak. Değerinin altındaki yerleri alanlar var. İleride değerlenecek. Hem kaliteli bölge, hem gelişmeye ve değer kazanmaya açık" ifadesini kullandı. Arman, Büyükçekmece'de de alımların arttığını kaydetti.

(Hürriyet)