Genel

Emlakta yeni yetki sistemi sektöre neler getirecek?

Gayrimenkul sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Sahte ilanları ve dolandırıcılığı önlemek için hazırlanan e-devletten yetkilendirme uygulaması 15 Eylül’de resmen uygulamaya giriyor. Emart Gayrimenkul Kurucusu Arzu Turan yeni sistemin sektörü pozitif yönde etkileyeceğini söyledi.

Emart Gayrimenkul Kurucusu Arzu Turan emlak sektöründe Kasım 2023’te devreye giren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin (EİDS) ikinci aşamasına gelindiğini belirterek, “15 Eylül’de başlayacak olan uygulama sistemin ikinci aşaması olacak. Yeni düzenlemeyle, gayrimenkul sahipleri mülklerini satarken veya kiralarken emlak işletmelerini sadece e-devlet üzerinden yetkilendirebilecek. Yetkilendiirme işlemi yapılırken, e-devlet üzerinden emlak işletmesinin Taşınmaz Ticari Yetki Belgesi no’sunu sisteme işlenilecek. E-devlet üzerinden verilen bu yetki 3 ay için geçerli olacak. Böylece sahte ilanların önüne geçilecek” dedi.

SEKTÖR İÇİN POZİTİF BİR ADIM

Geçmişte başkasının girdiği ilanı kopyalayarak kendisine çıkar sağlamak isteyen kötü niyetli kişilerin olduğuna dikkat çeken Turan, şunları söyledi: “Örneğin 10 birim fiyatlı bir ilanın aynısını bir başkası 8 birim fiyata yayınlayıp olası müşterileri kendisine çekiyor ve kurduğu iletişim sayesinde kendi portföyündeki alternatif bir gayrimenkulü pazarlamaya çalışabiliyordu. Bu tür sahte ilanlar fiyatların yukarı çıkmasına ya da aşağı çekilmesine sebep olabiliyordu.  Bu tür bilgi kirlilikleri hem sektöre hem bu sektörün profesyonellerine yönelik genel bir güven kaybına sebep oluyordu. Daha şeffaf ve güvenli bir emlak sektörü için pozitif bir adım atıldı diyebiliriz.”

YAZLIK KİRALAYANLARIN SAYISI ÇOK AZALDI

Emlak sektörüyle ilgili son dönemde yapılan düzenlemelerin fiyatların da doğru noktaya oturmasına katkı sağladığını ifade eden Arzu Turan, turizm amaçlı kısa süreli kiralamalarla ilgili yapılan düzenlemelerin bu yıl kiralamalarında fiyatların dengeyi bulmasını sağladığını belirtti. Prosedürler ve yeni kurallar nedeniyle sahil şeridinde yazlıklarını kiraya verenlerin sayısının azalmasına rağmen kiralanan yazlık sayısında da düştüğünü kaydeden Turan, “Piyasadan ve ekonomik şartlardan dolayı insanlar genel olarak alışkanlıklarını değiştiriyor ve sezonun en yoğun dönemi olan temmuz ayında bu yıl yazlık bölgelerde kiralamalar hissedilir derecede azaldı” diye konuştu.

EV ALMAK İSTEYENLER İÇİN DOĞRU ZAMAN  

Emlak fiyatlarındaki düşüşün devam ettiğini söyleyen Turan, piyasa ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Fiyatlardaki köpük alınmıştı ve şimdi artık normal sayılan seviyelerinin de altına gerilemeler başladı. Kurun sert bir yükselişe geçeceğine dair seçim öncesi ortaya atılan spekülasyonlar doğru çıkmayınca insanlar kulaktan dolma bilgilere değil realiteye bakmaya başladı. Kurun sert yükseliş içinde olmaması ve keskin bir faiz indirimi beklenmemesi piyasayı takip edenler için stabil bir ortam yaratıyor. Ev, ofis veya fabrika gibi alıma ihtiyacı olan varsa doğru zamanın içinde olduğumuzu diyebiliriz.”

SATIŞ FİYATININ ÇOK ALTINDA TEKLİFLER KABUL EDİLEBİLİYOR

Birikimi olanlar ve oturmak için alım yapacaklar için bir fırsat dönemi olduğuna dikkat çeken Arzu Turan, piyasada pazarlık yapılan bir dönem olduğunu anlattı: Örneğin 10 birim fiyatlı bir mülke 6-7 liralardan gelen tekliflerin kabul gördüğüne sıkça rastlıyoruz. Bazen potansiyel alıcıdan gelen ve ilandaki rakamın çok altında bir teklifi biz satıcıya iletmeye çekinirken kabul edildiğine şahit olabiliyoruz. Piyasada sıcak para döngüsü az olduğu için para her zamankinden daha değerli. Fiyatlar kısa süre içinde artışa geçmeyecek gibi duruyor ama daha fazla da düşmeye meyilli görünmüyor. Sektörde fiyatları durgun olmayan tek unsur ise arsa. Bir konut yüksek fiyattan alındıysa değeri alınan rakamın altına düşebiliyor ama arsada durum hiçbir zaman böyle olmuyor. Kaybetmeyen tek gayrimenkul yatırımının arsa olduğunu söyleyebiliriz.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 718 milyon liraya arsa satıyor!

Kamu bankaları 15 yıl vadeli, yüzde 1,20 faizli yeni konut kredisine hazırlanıyor iddiası!  

İlk kez ev alma yaşı 29'dan 35'e çıktı! Ev sahibi olmak isteyen Y ve Z kuşağında hayal kırıklığı!

Borsa İstanbul'da bu hafta 5 şirket temettü dağıtacak! İşte 12-16 Ağustos 2024 temettü listesi

Yarısı Bizden Kampanyası 15 soruda tüm detaylarıyla! Evini kentsel dönüşüme vermek isteyenler dikkat!