Genel

Emre Arolat Architects Database hizmete girdi!

EAA Database, gün bazında güncellenen bir blog olarak EAA - Emre Arolat Architects bünyesindeki üretim süreçlerini görünür kılmayı amaçlıyor

Bu süreçleri konjonktürel bağlam ve zihinsel angajmanları ile ilişkisi içinde, gerçek zamanlı olarak okuyucuya aktaran EAA Database, Akıntı, Kavram/Kuram ve EAA Süreç olmak üzere üç ara yüzden oluşuyor.

Akıntı; önü alınamayan bir akışın - metanın, yerden bağımsızlaşmış sermayenin, niceliksel olarak artan bilginin ve sürekli yenileri üretilerek dolaşıma sokulan imgelerin akışının- karakterize ettiği bu zamanı betimleyen ana kavram olarak öneriliyor. Mimarlık üretimi yapılan ekonomik sistem ve bununla bağıntılı sosyal, politik ve kültürel koşullara dair bilgiler Akıntı bölümünde bir araya geliyor. Bu bilgiler EAA - Emre Arolat Architectsin birlikte çalıştığı işverenler ve yatırımcılar hakkında çıkan haberlerden, gayrimenkul sektörünü etkileyen gelişmeler ve mimarlık dünyasındaki olaylara; Türkiyede yaşanan önemli gelişmelerden, dünyadaki ekonomik, politik ve sosyokültürel olaylara uzanan bir çeşitlilik gösteriyor. 

Kavram/Kuram bölümü, EAA - Emre Arolat Architectsin tasarım süreçlerinde tartışılan konular ile direkt ya da dolaylı olarak ilişkili kavramsal referansların bir araya getirildiği bir sütun olarak ofisteki mimarlık üretiminin zihinsel bağlamını ortaya koyuyor. Bu bağlam mimarlık kuramı ve eleştirisi ile olduğu kadar coğrafya, sosyoloji, kültürel teori, felsefe ve sanat alanlarıyla da ilişkileniyor. Kavram/Kuram sütunu EAA - Emre Arolat Architects için zamandan bağımsız bir referans kütüphanesi görevi görürken güncel çalışmaları konu etmesi bakımından zamanın kavramsal üretim peyzajını da göz önüne seriyor.

 EAA Süreç bölümü ise EAA - Emre Arolat Architectsin tasarım ve üretim süreçlerinin günlüğünü tutuyor. Tasarımın nasıl başladığı, ele alınan durumun ve konunun nasıl kavrandığı, hangi zihinsel angajmanlar, tartışmalar, motivasyonlar altında yönlendiği, nasıl sonuçlandığı ve sonrasında bir yapı olarak yaşamına nasıl devam ettiği; EAA - Emre Arolat Architects içindeki tasarım toplantıları, işveren görüşmeleri, çeşitli proje aşamaları üzerinden kayıt altına alınıyor ve paylaşıma açılıyor. Akıntı ve Kavram/Kuram sütunlarında biriken haberler, bilgiler ve referanslar EAA.Süreç sütunundaki anlatılar için bir kaynak işlevi görüyor. Gün bazında gerçek zamanlı olarak güncellenen bölüm, yapıyı bir obje olarak görmenin ötesinde onu gerçekten okumak ve anlamak için bir kaynak, EAA - Emre Arolat Architectsin ofis içi paylaşımları için ise bir ortam...

Haberler, bilgiler ve referanslar üç sütuna birbirinden bağımsız olarak zaman sırasına göre yapıştırılıyor. Tarihe git butonu yardımıyla sayfanın istenilen zamandaki durumuna geri dönülebiliyor. EAA - Emre Arolat Architectsin mimarlık üretimi etrafında oluşan bu öznel zaman, tasarımın geri dönüşlü hafızası olma niyeti taşıyor.

http://database.emrearolat.com/


EAA-Emre Arolat Architects hakkında:

EAA - Emre Arolat Architects Emre Arolat ve Gonca Paşolar tarafından 2004 yılında kuruldu; 2008de Şaziment ve Neşet Arolatın, 2009da da Sezer Bahtiyarın ortak olarak katılımı ile farklı mimarlık kuşaklarının deneyimlerinin harmanlandığı, uluslararası standartlarda hizmet veren bir mimarlık ofisi haline geldi. Grubun mimari önemi Antalyadaki Minicity Maket Parkı için alınan 2005 Avrupa Birliği Ödülleri Mies Van der Rohe Ödülü, 2006da Muğladaki Dalaman Uluslararası Havalanı ve 2008de Minicity Maket Parkı için alınan Architectural Review Awards for Emerging Architecture ödülleri, 2008de Zorlu Center projesiyle Master Plan kategorisinde alınan Cityscape Dubai Special Award, 2009da Tekfen Kağıthane Ofisleri ve Milas Golf Oteli projeleriyle alınan MIPIM AR Future Project Awards, 2009da Konut kategorisinde Zorlu Konak Residence, Ticari kategoride ise Zorlu Center Projesi, Santralistanbul Çağdaş Sanatlar Müzesi ve Lara Kervansaray Oteli ve Kongre Merkezi ile alınan Europe and African Property Awards, 2009da 7800 Çeşme Konutları ve Oteli ile alınan Yılın En İyi Çok Amaçlı Yapısı,  2010 yılında Gonca Paşolar ve Kerem Pikerin layık görüldüğü Europe 40 Under 40 Awards, 2010da Santralistanbul Çağdaş Sanatlar Müzesi ile alınan International Architecture Awards, 2010da 7800 Çeşme Konutları ve Oteli, Folkart Narlıdere Evleri, Tekfen Kağıthane Ofisleri ve Raif Dinçkök Yalova Kültür Merkezi projeleriyle alınan European Property Awards ve Cityscape Dubai Awards 2010'da Minicity Maket Parkı ve Maksimum Evler Projeleriyle "En İyi Rekreasyon Yapısı" ve "En İyi Konut Yapısı" ödülleri', 2010da İpekyol Tekstil Fabrikası ile Emre Arolata sunulan Aga Khan Mimarlık Ödülü,   2011de Zorlu Center ve Varyap Merkez Alışveriş ve Yaşam Merkezi projeleriyle alınan MIPIM AR Future Project Awards, 2011de Sinpaş Eco Town ve İzmir Fuar Merkezi projeleriyle  alınan Green Good Design Awards gibi uluslararası ödüllerle değerlendirildi.


EAA-Emre Arolat Architectsin güncel işleri arasında geçtiğimiz yıl birçok uluslararası mimarlık kuruluşunun katıldığı yarışmayı kazanarak üstlendiği ve Avrupanın en kapsamlı projelerinden olan Zorlu Centerın yanısıra, Tekfen Kağıthane Ofispark, Mecidiyeköyde konut ve alışveriş merkezi, Göktürkte konut yerleşimleri, Ulus Savoy Konutları, Ataşehirde alışveriş ve kültür merkezi, Etilerde çok katlı otel, Maslakta ofis yapısı, Eyüp Belediyesi Nikah Dairesi, Maçka Oteli, Kağıthane Kızlarağası Bölgesi Kentsel Planlama Projesi, İzmirde Konut ve Ticaret Merkezi, Bergama Kültür Merkezi, Bodrum Büyük Kulüp, Bodrum Vicem Konut Yerleşimi, Bodrum Küçükbükte Konut Yerleşimi, Yalovada Raif Dinçkök Kültür Merkezi, İzmitte endüstriyel miras alanı kentsel dönüşümü, Antakyada otel, Mecidiyeköyde konut ve ticaret merkezi, Çukurovada havalimanı gibi önemli projeler bulunuyor.

www.emrearolat.com