30 / 04 / 2024

Emre Çamlıbel: Gayrimenkul asıl 2011'de büyüyecek

Emre Çamlıbel: Gayrimenkul asıl 2011'de büyüyecek

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, sektördeki asıl büyümenin 2011'de kendisini göstereceğini  belirtti



Soyak Holding üst yöneticisi (CEO) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, sektördeki asıl büyümenin 2011'de kendisini göstereceğini ve 2012 yılının da canlanma yılı olacağını bildirdi.

Çamlıbel, GYODER ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Almira Otel'de düzenlenen "Gelişen Kentler Zirvesi"nde yapılan "Yatırımcı Gözüyle Gelişen Kentler" oturumunda, gayrimenkul sektörünün 2009 yılını değerlendirerek 2010 yılı beklentilerini anlattı.

Gelişmekte olan kentlerde özellikle doğru gayrimenkul yatırımlarının önemine de dikkati çeken Çamlıbel, şöyle konuştu: "Konut sektörüne baktığımızda, 2009 yılının ilk 9 ayında, yapı ruhsatlarında 2008 yılına göre yüzde 17 oranında bir düşüş gördük. 2009 yılının ikinci yarısıyla birlikte ekonomideki kısmi toparlanma ve kredi faiz oranlarının düşmesi ile beraber birçok yeni projenin ertelenmiş lansmanları gerçekleştirildi.

2009 yılı başında yaklaşık 37 milyar lira olan konut kredileri, yüzde 9 oranında artarak 40 milyar lirayı geçti."
Çamlıbel, bu dönemde hem gayrimenkul alanında faaliyet gösteren şirketlerin tüketiciye yönelik ödeme kolaylıkları sunmasının hem de bankaların kredilerindeki faiz oranlarını indirmesinin müşteriler için önemli bir fırsat oluşturduğunu söyledi.

2010 yılının sektör için toparlanma ve sınırlı olarak da olsa büyüme yılı olacağını vurgulayan Çamlıbel, "Sektördeki asıl büyüme 2011'de kendisini gösterecek ve 2012 yılı da canlanma yılı olacak" dedi. Türkiye'de her yıl 600-700 bin konut ihtiyacı bulunduğunu, TOKİ'nin ise bu ihtiyacı karşılayamadığını dile getiren Çamlıbel, özel sektörün de konut açığının kapanması için çalışmalarda bulunması gerektiğini belirtti.

-6 MİLYAR DOLARLIK TASARRUF ÖNGÖRÜSÜ-
Çamlıbel, bunun için tapu harçları ile ruhsat ve iskan harcının düşürülmesi, damga vergisinin kaldırılması, arsada yüzde 18 olan KDV'nin de indirilmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Binalarda enerji kaybının azaltılması ve enerji verimliliğinin artırılması amacıyla 5 Aralık'tan itibaren yürürlüğe giren "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği"nin çevrenin korunması için olumlu bir adım olduğunu
vurgulayan Çamlıbel, yine de uygulama aşamasında bazı iyileştirmelerin yapılması gerektiğini söyledi.
AA


Geri Dön