Sektörel

Emre Çamlıbel: Konut sektöründe ağırlık Anadolu'ya kayıyor!

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel: "İstanbul hala iyi noktada algılanıyor ama İstanbul'a dair algı Avrupa piyasaları iyileştikçe ve Avrupa şehirleri daha iyi bir görünüme kavuştukça düşebilir" dedi

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) Yönetim Kurlu Üyesi Emre Çamlıbel, gayrimenkul sektörü açısından İstanbul'un dünyada iyi bir noktada olduğunu belirterek, "İstanbul'a dair algı Avrupa piyasaları iyileştikçe ve Avrupa şehirleri daha iyi bir görünüme kavuştukça düşebilir" dedi. 

     AA muhabirine gayrimenkul sektöründeki son gelişmeleri değerlendiren Çamlıbel, sektörün tarihe geçecek bir yılın ardından 2013'e çok hızlı başladığını söyledi. 

     Geçen yıl çıkan mütekabiliyet yasasının yansımalarının kısa sürede alınması için iyileştirmelerin de peşi sıra geldiğini kaydeden Çamlıbel, "Örneğin geçen ay mülk alan yabancılara oturma izni 1 yıla çıkarıldı. Mütekabiliyet yasası öncesi satışların yüzde 2-4'ü yabancılaraydı, artık yüzde 5-10 hatta bazı projelerde yüzde 20-30 mertebesine ulaştı. Türkiye gayrimenkul sektörüne mütekabiliyet yasasının yılda 5 milyar dolar ile 10 milyar dolar arasında olumlu etkisi olacaktır" diye konuştu. 

     Türkiye'de 10 yılda yabancılara yönelik anlayış değişikliği ve buna bağlı olarak da başta Körfez ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeyle direkt diyalogların başladığına vurgu yapan Çamlıbel, ekonomideki istikrar ve izlenen olumlu çizginin, Türkiye'de yatırıma yönelik güçlü bir talebi başlattığını anlattı. 

     

     -"Yıllık işlem hacminin 100 milyar dolara yükselme potansiyeli var"- 

     

     Çamlıbel, kentsel dönüşüm ve nüfusa bağlı dinamiklerin de etkisiyle Türkiye gayrimenkul piyasasının yıllık işlem hacminin 50 milyar dolardan 100 milyar dolara yükselme potansiyeli olduğuna dikkati çekerek, "Başka bir iyileştirmenin de yapılmasını bekliyoruz. İmar durumuna dair müktesep hak artık yasalaşmalıdır. Neden- Çünkü yabancı yatırımcı satın aldığı arsanın yeşil alana ya da sağlık alanına dönüşebilir korkusu yaşamamalıdır. Biz, en azından ruhsatın orta yol olarak kazanılmış hak kabul edilmesini öneriyoruz" talebini ifade etti. 

     Çamlıbel, yabancı sermayenin, gideceği ülkenin risk kaynaklarına dikkat ettiğini dile getirerek, yatırım yapılabilmesi için bu risk faktörlerinin uygun bir getiri oranıyla karşılanmasının bekleneceğini söyledi. 

     

     -"Amerikalı yatırımcı Türkiye'yi İstanbul'a yoğunlaşmış bir pazar olarak görüyor"- 

     

     Yabancı yatırımcıların Türkiye'deki gayrimenkul sektörünü farklı açılardan değerlendirdiğine işaret eden Çamlıbel, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     "Demografi perspektifinden bakıldığında, faktörler son derece ümit verici görünüyor. Yüksek GSYİH büyüme oranı, büyük nüfus, gelir seviyesi, alım gücü artan genç bir demografik profil, çok önemli stratejik bir coğrafi konum, zengin bir kültür ve tarih. Gayrimenkul pazarındaki (yurtiçi) büyüme perspektifinden bakıldığında da konut piyasası ümit verici görünüyor. Yatırımcı perspektifinden bakıldığında ise çoğu ABD'li yatırımcı Türkiye'yi ümit vaat eden ama büyük ölçüde İstanbul'a yoğunlaşmış bir pazar olarak görüyor." 

     

     -"Yabancılara 1 yıllık oturma izni verilmesi çok önemli"- 

     

     Çamlıbel, yatırımcıların kabul edilebilir buldukları riskler için makul düzeydeki getirileri cazip bulduklarını aktararak, son açıklanan Pwc ve Urban Land Institute işbirliğiyle gerçekleştirilen "Gayrimenkulde Gelişen Trrendler Avrupa 2013" raporunun İstanbul açısından bir iyi bir de köyü haberi olduğunu kaydetti. 

     Geçen yıllarda İstanbul'un gayrimenkulde gelişme beklentilerinde Avrupa'nın en popüler şehri olduğuna dikkati çeken Çamlıbel, "Ama bu seneki araştırmada 4. sırada yer alıyor. İyi haber İstanbul hala iyi noktada algılanıyor, kötü haberse İstanbul'a dair algının Avrupa piyasaları iyileştikçe ve Avrupa şehirleri daha iyi bir görünüme kavuştukça düşebileceği" diye konuştu. 

     Çamlıbel, bu yüzden gerekli düzenlemelerin bir an evvel yapılması gerektiğini belirterek, konut satın alanlara 1 yıllık oturma izni verilmesinin bu yönde atılan önemli bir adım olduğunu söyledi. 

     

     -"Konut sektöründe ağırlık Anadolu'ya kayıyor"- 

     

     İstanbul'un konut sektöründeki ağırlığının Anadolu'ya kaymaya başladığına dikkati çeken Çamlıbel, "Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) tarafından yapılan Türkiye Gayrimenkul Sektörü Temel Göstergeleri 2012 raporuna göre, İstanbul'un konut sektöründeki payı giderek azalıyor. 2008'de sektörde yüzde 24,4 gibi bir paya sahip olan İstanbul'un payı, 2012'de yüzde 20,3'e geriledi" bilgisini verdi. 

     Ankara, İzmir ve İstanbul gibi üç büyük ilin payının ise yüzde 51'den yüzde 41'e düştüğünü vurgulayan Çamlıbel, buna karşın Anadolu'da gelişen kentlerin konuttan aldığı payın da yükseldiğini ifade etti. 

     Çamlıbel, aralarında Bursa, Antalya, Adana, Konya, Mersin, Kocaeli, Kayseri, Manisa, Balıkesir, Samsun ve Eskişehir'in bulunduğu illerin aldığı payın yüzde 49'dan yüzde 59'a çıktığını da sözlerine ekledi. 


     AA