Genel

Emre Çamlıbel: Türkiye 6 milyar dolar tasarruf edebilir!

Soyak Holding CEOsu Çamlıbel, "Binalarda yüzde 25lik bir iyileşme sağlandığı takdirde, Türkiye yılda yaklaşık 6 milyar dolarlık tasarruf edecek. Çözüm, binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin mevcut binalar için de uygulanmasından geçiyor" dedi

Sürdürülebilir Gayrimenkul oturumunu yöneten Soyak Holding CEOsu Emre Çamlıbel, Sektörde sürdürülebilirliğin stratejik çözümü, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin  mevcut binalar için de  uygulanmasından geçiyor dedi.

Soyak Holding CEOsu Emre Çamlıbelin yönettiği oturum, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Enerji Verimliliği Daire Başkanı Murat Bayram, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer,  Birleşmiş Milletler Çevre Programı Sürdürülebilir Binalar ve İklim Girişimi Koordinatörü Curt Garrigan ve Altensis Enerji Müdürü Serkan Eminin katılımıyla yapıldı. 

Oturum Başkanı M.Emre Çamlıbel, Gayrimenkulde Sürdürülebilirlikin en önemli unsurunun Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu uygulamalarının olduğunu belirterek, Türkiyede Enerji Performansı Yönetmeliğinin mevcut binaları da kapsayacak şekilde genişletilmesinin kaliteli kentleşme için kritik rol oynayacağını söyledi.  Çamlıbel, Enerji alanındaki bu büyük tasarrufun ekonomiye katkısı da büyük olacaktır.  Türkiye genelindeki mevcut binalarda yüzde 25lik bir iyileşme sağlandığı takdirde, Türkiye yılda yaklaşık 6 milyar dolarlık tasarruf edecek dedi.

Sürdürülebilir Gayrimenkul için kamu ve özel sektörün işbirliğinin önemine dikkat çekilen oturumda konuşan Birleşmiş Milletler Çevre Programı Koordinatörü Curt Garrigan, Birleşmiş Milletlerin dünyadaki sera gazı salımını azaltmak üzere, stratejik planlama yaptığını belirtti.  Garrigan, Bu alanda teknolojik ilerleme kritik, çünkü bugün dünyadaki en büyük enerji tüketicisi binalardır diye konuştu.   

Sürdürülebilir Kent yaşamı için Yavaş şehirlerin önemine dikkat çeken Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, yavaş şehrin küreselleşmeye karşı savunma olduğunu ancak teknoloji karşıtı bir hareket olmadığının altını çizdi. Kentlerin sürdürülebilirliğini yitirmeye başladığını belirten Soyer, yerli üretimi de teşvik eden yavaş şehirlerde, çevre ve atık yönetimi ile birlikte altyapı planlarının kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Altensis Enerji Müdürü Serkan Emin, binalarda tercih edilmesi gereken enerji tasarruflu aydınlatmanın, yüksek oranda enerji tasarrufu sağladığını ifade etti.  Enerji Verimliliği Daire Başkanı Murat Bayram ise, yeni binalarda 1 Ocak 2011de zorunlu hale gelen enerji kimlik belgesi olmadan, ruhsat alınamayacağını vurguladı. Bayram, enerji kimlik belgesinin enerji tüketimi ve karbon salımı hakkında bilinci ifade ettiğini belirterek, mimarinin bu doğrultuda şekillendirilmesinin, gün ışığından azami derecede faydalanılması ve yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanılması gibi kriterlerin öne çıktığını ifade etti.  

Etkinliğin 2.günü gerçekleştirilen Ofis Yatırımları panelinde konuşan Soyak Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım Genel Müdürü Feyzi Tecellioğlu ise; mimari tasarımla birlikte eş zamanlı olarak enerji tasarrufu konularının masaya yatırılması gerekliliğini belirtti. Feyzioğlu, binaların yaşam döngüsü ve dolayısıyla ömrü düşünüldüğünde, bugün alacağımız kararların önümüzdeki 50 yıl için de geçerli olarak bizi etkileyeceğine dikkat çekti.