03 / 05 / 2024

Emre Ilıcalı: Asıl kentsel dönüşüm yeşil binalar üzerinden olmalı!

Emre Ilıcalı: Asıl kentsel dönüşüm yeşil binalar üzerinden olmalı!

İnşa edilecek binaların, yeşil bina diye adlandırılan enerji, su ve ısı yalıtımlı yapılardan oluşması gerektiğini belirten Altensis Yönetim Kurulu Üyesi Emre Ilıcalı, bu sayede yıllık 30 milyar dolar tasarruf edilebileceğini söyledi.




Türkiye’de, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve cari açığı düşürmek için enerji verimliliği üzerine birçok proje yürütülüyor. Enerji verimliliğini artırmak için yeşil bina çalışmalarının artması gerektiğini söyleyen Altensis Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Emre Ilıcalı, Türkiye’de bu konuda birçok yönetmelik olduğunu fakat denetimlerin yetersiz kaldığını kaydetti. “Kentsel dönüşüm bir nevi yeşil tasarıma dönüşmelidir.” diyen Ilıcalı, binaların sağlamlığının yanında yeşil bina kriterinin kentlerle uyumlu olması gerektiğini vurguladı. Ilıcalı, “Denetlemeye çok önem vermeliyiz. Yönetmeliklerimiz gayet yeterli fakat kullanım ve denetleme esnasında biraz aksamalar oluyor. Merkezî sistemde de kat izolasyonunun yapılması gerekli. Diğer sistemlerin uygulamalarla ilgili sorunlar olabilir. İzolasyona çok önem verilmeli, zaten yeşil binaların en önemli konularından biri verimlilik. Uygulama ve denetleme bu tür sorunların üstesinden gelecektir.” dedi.


Bugün TV’de Üç Nokta programına konuk olan Ilıcalı, kentsel dönüşüm kapsamında 6,5 milyon konutun yeniden yapılmasıyla, bunların yeşil bina olması takdirinde yüzde 50’lik bir tasarruf öngördüklerini aktardı. Yeşil binaların enerji ithalatı ve cari açık noktasında çok önemli etkisi olduğunu ifade eden Ilıcalı, senelik 73 milyar dolar enerjide tasarrufun sağlanabileceğini kaydederek “Türkiye’de cari açığın, enerji ithalatı sebebiyle olan bir ülkede bu müthiş bir şey. Bütün binalar yeşil bina olarak yapılırsa toplamda 10 senelik süreç bazında 25-30 bin. Yeşil bina geniş bir kavram bunu değişik yönetmeliklere yerleştirilirse ve sıkı denetim çok önemli. Hepsini yaparsak toplamda 30 milyar dolar, yüzde 50’sini yapsanız 15 milyar dolar tasarruf olur. Asıl kentsel dönüşüm yeşil binaların dönüşümü ile olur.” dedi.


Uluslararası yatırımcıların, yeşil bina sertifikası olduğu takdirde yatırım yapmaya geldiğini de söyleyen Ilıcalı, ticari binalarda, AVM’lerde ise uluslararası yatırımcıların bu sertifikalara çok önem verdiklerinin altını çizdi. Ofis binalarının, yeşil bina sektöründe önde gelen bina tipi olduğunu ifade eden Ilıcalı, konutlarda ise yeşil bina esnasında bir sürü kontroller yapıldığını ve sistemin daha uzun süre çalışmasının konutlara daha iyi yansıdığını dile getirdi: Ilıcalı, “Birçok firma uluslararası zincir firmalar yeni çalışmalarda bu sertifikayı arayacaklarını deklare ettiler. Kalite fiyatını artıran da vardır ama daha çok bunu tanıtımında daha iyi kullanabilen ve bunu firma kültürüne dönüştürebilen azdır. Tek bir konuda yapıp da diğerlerinde yapmamak firmaya pek bir yarar sağlamıyor. Firma kültürüne dönüştürebilenler ön plana çıkıyor.” dedi.


Ticari Hayat


Geri Dön