Emre Köprülü: İnşaat ve müteahhitlik sektörü çöktü!
CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü, AKP hükümetinin uyguladığı olumsuz dış politikanın sonucunda, özellikle yurtdışı inşaat ve müteahhitlik sektörünün çöktüğünü belirtti.
CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü, AKP hükümetinin uyguladığı olumsuz dış politikanın sonucunda, ihracatta başı çeken birçok sektörün iş yapamaz duruma geldiğini, özellikle yurtdışı inşaat ve müteahhitlik sektörünün çöktüğünü belirtti. Konuyu soru önergesi ile meclis gündemine taşıyan Köprülü, komşu ülkelerle yaşanan krizlerin, ilişkileri kopma noktasına getirdiğini ve onarılması mümkün olmayan zararlar ortaya çıkardığını vurguladı. Köprülü, "Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanlığı zamanında başlayan ve şu an devam eden 'stratejik derinlik' yaklaşımı Türkiye'yi dış politikada çıkmaza sokmuş, "komşularla sıfır sorun politikası" teoride kalmış ve iflas etmiştir" dedi. "inşaat, turizm, gıda, yaş meyve-sebze ve tekstilde kayıplar yaşanırken, Rusya başta olmak üzere birçok ülkede çalışan Türk işçiler de krizle birlikte işsiz kalmışlardır" diyen Köprülü, "Özellikle, dünya pazarında Çin'in hemen ardından ikinci durumda bulunduğumuz inşaat sektörü, bu olumsuz gelişmelerden derin şekilde yara almış; son 10 yılda, 107 ülkede, 8 binin üzerinde projeyi başarı ile gerçekleştirerek milyarlarca dolarlık dövizi ülkeye kazandıran firmalarımız buğun iflas noktasına gelmiştir" diye konuştu.
ZARAR MİKTARI NEDİR?
Yurtdışı müteahhitlik sektörünün içine düşürülen bu durumdan, yine bu sektörün çalışanlarının etkilendiğini ve Rusya, Libya, Irak, Körfez ülkelerinin tamamında çalışan çok sayıda Türk işçinin sorun yaşamaya başladığını kaydeden Köprülü, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
1. AKP iktidan döneminde; "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" ilkesinin terk edilmesi, tüm komşu ülkelerle yaşanan kriz sebebiyle siyasal ve ekonomik alanda yaşanan sorunlar 2016 yılı itibariyle hangi sektörlerde kayıplara neden olmuştur?
2 .Dış politikada izlenen yanlış politikalar sebebiyle yurtdışı inşaat sektöründeki zarann miktarı nedir? İnşaat sektöründe hangi ülkelerde kriz yaşanmaktadır?
3. Sektörler bazında başta Rusya olmak üzere, yurtdışına yapılan ihracat oranlarımız son 1 yılda nedir?
4. inşaat sektöründe büyük projeleri olan Turk firmalannın yaşadığı sıkıntılar nedir? Bu sektörde yaürımları olan firmalar ve çalışan işçilerin kayıplarına yönelik elinizde ki veriler nelerdir? "
Müjde İRFAN/Devrim Gazetesi
Haber Çerkezköy Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....
CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, "AKP hükümetinin uyguladığı olumsuz dış politikanın sonucunda, ihracatta başı çeken birçok sektör iş yapamaz duruma geldi. Özellikle yurtdışı inşaat ve müteahhitlik sektörünün çöktü."dedi.
Konuyu soru önergesi ile TBMM gündemine taşıyan Köprülü, komşu ülkelerle yaşanan krizlerin, ilişkileri kopma noktasına getirdiğini ve onarılması mümkün olmayan zararlar ortaya çıkardığını vurguladı. Köprülü, "Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı zamanında başlayan ve şu an devam eden 'stratejik derinlik' yaklaşımı Türkiye'yi dış politikada çıkmaza sokmuş, “komşularla sıfır sorun politikası” teoride kalmış ve iflas etmiştir." dedi.İnşaat, turizm, gıda, yaş meyve-sebze ve tekstilde kayıplar yaşanırken, Rusya başta olmak üzere birçok ülkede çalışan Türk işçiler de krizle birlikte işsiz kalmışlardır diyen Köprülü, "Özellikle, dünya pazarında Çin'in hemen ardından ikinci durumda bulunduğumuz inşaat sektörü, bu olumsuz gelişmelerden derin şekilde yara almış; son 10 yılda, 107 ülkede, 8 binin üzerinde projeyi başarı ile gerçekleştirerek milyarlarca dolarlık dövizi ülkeye kazandıran firmalarımız bugün iflas noktasına gelmiştir" diye konuştu.
ÇALIŞANLARI ETKİLEDİ
Yurtdışı müteahhitlik sektörünün içine düşürülen bu durumdan, yine bu sektörün çalışanlarının etkilendiğini ve Rusya, Libya, Irak, Körfez ülkelerinin tamamında çalışan çok sayıda Türk işçinin sorun yaşamaya başladığını kaydeden Köprülü, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:AKP iktidarı döneminde; “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesinin terk edilmesi, tüm komşu ülkelerle yaşanan kriz sebebiyle siyasal ve ekonomik alanda yaşanan sorunlar 2016 yılı itibariyle hangi sektörlerde kayıplara neden olmuştur?Dış politikada izlenen yanlış politikalar sebebiyle yurtdışı inşaat sektöründeki zararın miktarı nedir? İnşaat sektöründe hangi ülkelerde kriz yaşanmaktadır? Sektörler bazında başta Rusya olmak üzere, yurtdışına yapılan ihracat oranlarımız son 1 yılda nedir? İnşaat sektöründe büyük projeleri olan Türk firmalarının yaşadığı sıkıntılar nedir? Bu sektörde yatırımları olan firmalar ve çalışan işçilerin kayıplarına yönelik elinizde ki veriler nelerdir?
Çerkezköy Haber