28 / 04 / 2024

Emre Maraşlı: Konutta en büyük sorun güvenlik!

Emre Maraşlı: Konutta en büyük sorun güvenlik!

Erguvan İnşaat Yönetici Ortağı Emre Maraşlı , "Referandum nedeniyle nisana kadar nefesler tutulacak. Müşterinin kafası karışık. Şu an en büyük sorun güvenlik" diye konuştu.




Son 15 yıldır ekonominin ve büyümenin temel dinamosu olarak görülen inşaat sektörüne verilen desteklere yenisi eklendi. Daha fazla konut üretimini ve satışını teşvik etmek için KDV oranları yeniden düzenlendi. 


Yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2016 arasında alınmış konut inşaat projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak 2013'ten itibaren yapılan konut projelerinde; metrekare vergi değeri 500 TL -1.000 TL arasında olan konutların tesliminde yüzde 8 KDV uygulanacak. Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde damga vergisi sıfırlandı. 


1 Ocak'tan itibaren yaplacak konut projelerinde metrekare değeri 1.000 TL ile 2.000 TL arasında olan konutlann tesliminde ödenen KDV oranı yüzde 18'den yüzde 10'a kalıcı olarak indirildi. Ancak lüks konutları kapsayan 10 puanlık vergi indirimi ise süreli oldu. Metrekare vergi değeri 2.000 liranın üzerinde olan konutlar için yüzde 18'den yüzde 8'e indirilen KDV, 30 Eylül 2017'den itibaren tekrar değişecek. 


35 bin TL avantaj 


Arsa bedeli metrekarede 1000 TL'ye kadar olan konutlarda KDV oranı yüzde 8'den yüzde 1 'e düştü. 2000 TL'ye kadar olan konutlarda yüzde 18'den yüzde 8'e indi. Bu uygulama konut alıcısına yüzde 7 ile 10 arasında fiyat avantajı sağlayacak. Örneğin, ev almak bir yurttaş, 500 bin liralık bir dairede arsa maliyetine göre, 35 ila 50 bin lira arasında bir fiyat avantajı sağlayacak. Bunun yanında satış maliyetlerini yükselten noter sözleşmelerindeki damga vergisi kaldırıldı. 


2016'da Türkiye genelinde konut satışları yüzde 4'lük sınırlı artışla 1 milyon 341 bin adete çıkmıştı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra konut üreticileri seferberlik yaparak, konutta faizleri indirmişti. Şubat ayında da stokları eritmek için 240 ay vadeli konut satış kampanyası başlamıştı. 


CANLANMAYA KATKI 


Maliye Bakanı Naci Ağbal, konut alıcısı ile satıcısı arasındaki sözleşmelerde binde 9.48 olan vergiyi kaldırdıklarının ve yüzde 8'e düşürdükleri KDV'nin eylül sonuna uzatıldığının altını çizdi. Ağbal, "İnşaat sektöründe canlanmaya katkı vermek için düzenleme yaptık; noterden ön ödemeli konut satışında binde 9.48 olan vergiyi kalıcı olarak sıfırladık. Bu düzenlemelerin bütçeye yaklaşık 1 milyar lira maliyeti olacak" dedi.

 

YÜZDE 10 İNDİRİM 



Konut üreticileri Bakanlar Kurulu bararışla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: 


İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım: 2017 itibarıyla emlak vergi değerleri belediyelerce ciddi şekilde artırıldı. Buradaki marj belediyelerin artışının altında kaldı. Bu yüzden KDV indiriminin İstanbul'daki konut fiyatlarını geriletmesi biraz zor. 



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik: Şimdi fiyatlar ortalama yüzde 10 olarak daha düşük olacak. Mevcut konutlarda değil ama yeni yapılacak konutlarda yüzde 10^luk indirim yapılır. 1 milyon lira ve altındaki tüm konutları ilgilendiriyor. 


Coldwell Banker'ın Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş: Bu destek sektörün nakit akışına katkı sağlar ve sektörde rahatlama olur. Tapu harçlarının da alıcı ve satıcıdan yüzde 0.5 alınmak üzere yüzde 1'e düşürülürse konut satışlarında canlanma artacak. Uygun fiyatlı evlerde satış daha hızlı gerçekleşirken, ortalama metrekare satış fiyatı 9 bin 500 lira olan evlerde stok birikti. Bu stoğu eritmek için de adımlar atılmalı. 


"Konutta en büyük sorun güvenlik"


Emlak Konut öncülüğünde başlayan konutta 20 yıl taksit imkânı veren kampanyayı konut üreticileri eleştirdi. Erguvan İnşaat Yönetici Ortağı Emre Maraşlı, "240 ay ev alma stresi yaşanmaz. 240 ay vade TL için kârlı olmaz. Ayda 250 lira fark edecek. Sigara içiyorsanız sigarayı bırakın 10 yıl vade ile kredi alın. Bu müşteriyi çağırmak için bir operasyonu" dedi. 


Bugüne kadar İstanbul'da Ataşehir, Dragos ve Kurtköy'de iddialı birçok butik konut projesine imza atan Erguvan İnşaat, Kurtköy'deki projesi 'Premium Residence'sı 'Geleceği Gören Evler' sloganıyla satışa çıkardı. Konut fiyatlarının 295 bin liradan başladığı Erguvan Premium Residence'ta ayda 1910 TL taksitle ev sahibi olunabilecek. 


Projenin tanıtımında konuşan Maraşlı, "Referandum nedeniyle nisana kadar nefesler tutulacak. Müşterinin kafası karışık. Şu an en büyük sorun güvenlik" diye konuştu. Erguvan Premium Residence, 9 katlı 2 blokta, 284 konut ve 10 ticari alandan oluşuyor. Konut tiplerinin 1+1, 2+1 ,3+1 , 4+1'den oluştuğu proje 15 bin metrekareye yakın inşaat alanına sahip. 


Kalabalık ilçeler değerleniyor 


Sahibinden.com'un sahibinden Emlak Endeksi verilerine göre, 2013'ten bu yana İstanbul'un en kalabalık beş ilçesi olan Küçükçekmece, Bağcılar, Esenyurt, Ümraniye ve Pendik'te satılık ve kiralık konutlann metrekare fiyattan artıyor. Son üç yılda Küçükçekmece'de satılık konutlarda metrekare fiyatlan yüzde 27.4, kiralık konutlarda metrekare fiyatlan ise yüzde 29.3 arttı. Küçükçekmece'de satılık konutlann ortalama metrekare fiyatı 3 bin 143 TL, kiralıklann ise ortalama metrekare fiyat 14 TL oldu. Bağcılarda şatlık konutann metrekare fiyat 2 bin 696 TL olurken kiralık konutlarda metrekare fiyat 12 TL olarak gerçekleşt.


Cumhuriyet 


Geri Dön