Emrullah Eruslu: Isı yalıtımında teşviklerle aşama kaydedilebilir!
Emrullah Eruslu, aynı zamanda XPS' in çeşitli yüzey yapılarında, farklı yoğunluk ve basma mukavemetlerinde üretilebildiğinden kullanıldığı yapı bileşeninin ve detayının özelliğine uyumlu performans gösterebildiğini söyledi...
XPS'in donma çözülme dayanımı olan, ısı yalıtım değeri yüksek, sudan ve nemden etkilenmeyen bir malzeme olarak yapılarda sıklıkla tercih edildiğini belirten XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, aynı zamanda XPS'in çeşitli yüzey yapüarında, farklı yoğunluk ve basma mukavemetlerinde üretilebüdiğinden kullanüdığı yapı büeşeninin ve detayının özelliğine uyumlu performans gösterebüdiğini söyledi. Üreticüerin de yapılarda kullanüdığı detaya uygun paket sistemler geliştirerek bu özelliklerin avantajlarından yararlandığını kaydeden Eruslu, tüm bu etkiler sayesinde XPS sektörünün, geçmiş yıllarda olduğu gibi geçen yıl da büyüme ivmesini olumlu yönde devam ettirerek sürdürdüğünü anlattı.
2011 yılından itibaren 'Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği ve Enerji Kimlik Belgesi'nin zorunlu olmasıyla ısı yalıtınundaki bilincin geçen yü hissedüir bir şekilde arttığını kaydeden Eruslu, toplam ısı yalıtım pazarı içindeki bu gelişmelerden XPS köpük sektörü olarak da memnun olduklarını anlattı. Mevcut binalarda ise Enerji Kimlik Belgesi almanın 2017 yüından itibaren zorunlu olacağı bügisini veren Eruslu, "Yani mevcut binaların bu sürece hazırlanması için bir an önce yalıtüması gerekiyor. Bu sayede binalara azami enerji tüketimi ve karbondioksit emisyon sınırlaması getirümesi, ısı yalıtımı ve verimli sistemler için yapüacak yatırımların cazip hale getirilmesi hedefleniyor" dedi. Öte yandan, sektörün sorunlarından da bahseden Eruslu, sektörün en büyük sıkıntüarının başında merpenaltı üretim geldiğini söyledi. Eruslu, "Her ne kadar 'TS 25 Isı Yalıtımı Yönetmeliği' üe artık pencere değişiminden ısı yalıtımına kadar her şey standartlara uygun olmak zorunda olsa da uygulamada sorunlar yaşanıyor. Merpenaltı ve kalitesiz üretime karşı denetim mekanizmasının, piyasa gözetim denetiminin sağlıklı işlemesi şart. Aynı zamanda tüketicilerin de bu konuda bilinçlendirilmeleri için kamuoyu bilgüendirme kampanyalarına ağırlık verümesi gerekiyor" açıklamasını yaptı. Isı yalıtımında aşama kaydedümesinin aynı zamanda teşvik mekanizmaları üe mümkün olacağını aktaran Eruslu, "Devlet desteği üe ısı yalıtımına düşük faizli kredi imkanı yaratüması ve yalıtım ürünlerine KDV'nin kaldırılması ya da yüzde l'e indirümesi beklenilen önemli düzenlemelerin başında geliyor. Bunun yanı sıra devlet desteği üe mortgage benzeri, düşük faizli ve uzun vadeli yalıtım kredisi sağlanması da ısı yalıtımı uygulamalarının artmasında çok etküi olacaktır" dedi.
"Nitelikli eleman eksikliği kaliteyi düşürüyor" Yalıtımlı binaların enerjiyi daha ucuza satın almasının da ciddi bir teşvik olabüeceği değerlendirmesinde bulunan Eruslu, "Isı yalıtımını özendirecek kademeli ucuz enerji birim fiyatı uygulaması ve daha az enerji tüketenlerin enerjiyi daha düşük fiyatla kullanması da yalıtım uygulamalarını cazip kılacaktır." ifadesini kullandı.
Sektörün bir diğer sorununun ise nitelikli eleman eksikliği olduğunu bildiren Eruslu, "Bu durum uygulama kalitesinin düşmesine neden oluyor. Nitelikli işgücünün atü kapasite olarak kalmaması, bir an önce istihdama dahü olması çok önemli. Uzman uygulama ustası ve ekiplerin eğitimine gerek firmaların gerekse derneklerin önem vermesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşüm projeleri üe ilgili değerlendirmelerde de bulunan Eruslu, söz konusu çalışmalarla yeni konutların, sadece ısı yalıtımı ve enerji verimlüiği açısından değü, tüm detayları ve çevreye uyumu ile doğaya dost olmasının hedeflendiğini aktardı. Eruslu, "Kentsel dönüşüm hareketi, enerji verimli binaların oluşması için önemli bir fırsat. XPS gibi üstün nitelikleri olan ısı yalıtım malzemelerinin kullanımı da bu projelere artı değer katacaktır" dedi.
Dünya