Genel

Emrullah Eruslu: Isı yalıtımındaki bilinç eksikliği giderilmeli!

Türkiye'nin yapı stokunun yüzde 85'inin yalıtımsız olduğunu söyleyen XPS Isı Yalıtımı Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, ısı yalıtımı konusundaki bilinç eksikliğinin zamanla giderilmesi gerektiğini söyledi...

Türkiye'nin yapı stokunun yüzde 85'inin yalıtımsız olduğunu söyleyen XPS Isı Yalıtımı Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, ısı yalıtımı konusundaki bilinç eksikliğinin zamanla giderilmesi gerektiğini söyledi. Eruslu, "Isı yalıtımının zorunlu yönetmeliklerden biri olması, sektördeki en önemli sıkıntılardan biri olan standart dışı üretimin önüne geçilmesi ve denetimlerin artırılması, sektörümüzün satış hacminin artmasına katkı sağlayacak" dedi. 


Konut sahiplerinin özellikle kentsel dönüşüm konusundaki belirsizlikler nedeniyle binalarına ısı yalıtımı yaptırma kararlarını askıya aldıklarını bildiren Emrullah Eruslu, kentsel dönüşümde ivmelenme ve Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin işler hale gelmesiyle sektördeki büyümenin gelecek dönemlerde hızlanacağını dile getirdi. Kentsel dönüşüm faaliyetlerine yönelik beklentinin, son iki yıldır ağırlıklı olarak sektör ürünlerinin kullanıldığı renovasyon pazarında durgunluğa neden olduğunu kaydeden Eruslu, "Buna rağmen ısı yalıtımı sektörünün 2013 yılında gelişimini sürdürdüğünü görüyoruz. 


Konut projelerinde yaşanan hızlı artış ve doğalgazm yaygınlaşması ile ısıtma ve soğutma giderlerinin yükselmesi, ısı yalıtımı sektörünün büyümesinde etkili faktörler oldu. Yalıtım sektörü, 2013 yılında, içinde yer aldığı inşaat sektörüne benzer büyüme performansı göstererek yüzde 7 civarında büyüdü" diye konuştu. 

Türkiye'deki nüfusa dayalı ekonomik büyüme ve bunun iç pazardaki talebi canlı tutması gibi faktörler eşliğinde sektörün 2014 yılında da büyümesini sürdüreceğini belirten Emrullah Eruslu, Türkiye inşaat sektörünün gelişimine paralel olarak belirledikleri hedefler doğrultusunda 2014'ün ilk çeyreğinde sektörün beklentileri dahilinde sınırlı bir büyüme gerçekleştirdiğini bildirdi. Eruslu, "Sektörün temel problemleri çözüldüğü takdirde 2014 yılı ve sonrasında sektörün büyümesi çok daha fazla hızlanacak. Özel sektör ve kamu inşaat yatırımlarının devam edeceği yönündeki beklentiler bizi de umutlandırıyor" dedi. 


Yalıtım sektörüne yatırım yapan firmaların yeterli olmadığına değinen Emrullah Eruslu, firmaların bu konuda teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Yoğun rekabet şartları ve haksız rekabetin oluşturduğu piyasa koşullarının, üreticilerin Ar-Ge ve yenilikçi ürünlere odaklanmasını engellediğini vurgulayan Eruslu, şöyle devam etti: "Tabii bir de yalıtım sektöründe kapasite kullanım oranlarının yüzde 55'ler mertebesinde olması bu gelişimin yavaşlamasında önemli bir faktör. Sektör, enerji verimliliği konusunda bilinç eksikliğini tamamlayacak çeşitli kampanyalara ihtiyaç duyuyor. Güney illerimizde yapılacak ısı yalıtımı uygulamalarının da yazın soğutma giderlerini yarı yarıya azaltacağını anlatan çok ciddi tanıtım faaliyetleri gerekiyor." "Yeni binalar yalıtımsız inşa edilemeyecek" Enerji Kimlik Belgesi taşıma zorunluluğu ile birlikte yeni binaların artık yalıtımsız inşa edilmediğini aktaran Emrullah Eruslu, Türkiye'de Yapı Denetimi Kanunu'nun tüm Türkiye'de uygulanması ile ısı yalıtımının kontrol edildiğini anlattı. 2011 yılında çıkan Enerji Performans Yönetmeliği'nde, şu an inşa edilen yeni binaların ve 2017 yılına kadar da mevcut binaların enerji performansının ölçülmesi ve Enerji Kimlik Belgesi alınması şartını getirdiğini kaydeden Eruslu, "Yönetmeliğin yeni binalarda da, mevcut binalarda da uygulanmasıyla binalarda ısıtma ve soğutma amaçlı enerji tüketiminin ortalama yüzde 50 azaltüması öngörülüyor" diye konuştu. 


2017'den itibaren binaların Enerji Kimlik Belgesi'nde yer alan karbondioksit salım miktarlarının, o tarihte yürürlükte olan mevzuatta tanımlanan asgari değerlerin üzerinde olanlara idari yaptırım uygulanacağını belirten Eruslu "Böylece binalara azami enerji ve emisyon sınırlaması getirilmesi ile özellikle mevcut yalıtımsız binalarda ısı yalıtımı ve verimli sistemler için yapılacak yatırımların artacağını öngörüyoruz" dedi. 

Avrupa'da binalarda enerji verimliliği hedeflerinin tutturulabilmesi için ortalama 10-15 cm kalınlığında levhalar ile ısı yalıtımı yapılmasının zorunlu olduğunu bildiren Emrullah Eruslu, Türkiye'de bu rakamın ortalama 4-5 cm olduğunu belirtti. Binalarda ısıtma ve soğutma için Türkiye'de, Avrupa'nm 10 katı kadar enerji tüketildiğine işaret eden Eruslu, şu ifadede bulundu: "Enerjisininyüzde 75'ini ithal eden bir ülke olarak artan enerji ihtiyacının karşılanması ne kadar önemli ise, tasarruf yolu ile kazanılacak potansiyel enerji miktarı da bir o kadar önemli. Türkiye'de yalıtımsız binaların sayısı 15 milyondan fazla. Yalıtımsız binalar yüzünden enerjimizi boşa harcıyoruz ve her yıl bunun ülke ekonomisine bedeli 10 milyar doları buluyor. 

Binalarda enerji kaybım ısı yalıtımı uygulamaları ile yüzde 50 azaltmak mümkün. 


Yalıtım levhasının kalınlığı arttıkça enerji verimliliği de o oranda artıyor." Sektörün en büyük sorununun denetim eksikliği olduğuna da değinen Eruslu, bu durumun haksız rekabete sebep olduğunu ve sektörde merpen altı üretim yapan birçok firmanın bulunduğunu söyledi. 



Dünya Sektörel Ek