26 / 12 / 2024

Emrullah Eruslu: Isı yalıtımıyla yüzde 50 tasarruf sağlanabilir!

 Emrullah Eruslu: Isı yalıtımıyla yüzde 50 tasarruf sağlanabilir!

Eryap A.Ş. CEO'su ve XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu belirterek, ısı yalıtımının yaygınlaştırılmasıyla enerjide yüzde 50 tasurrufu sağlanacağını söyledi



Eruslu, "Enerjisinin yüzde 75'ini ithal eden bir ülke olarak artan enerji ihtiyacının karşılanması ne kadar önemli ise tasarruf yolu ile kazanılacak potansiyel enerji miktarı da bir o kadar önemli. Ülkemizde yalıtımsız binaların sayısı 15 milyondan fazla, bu da mevcut binaların yüzde 85'inin yalıtmışız olduğu anlamına geliyor. Yalıtımsız binalar yüzünden enerjimizi boşa harcıyoruz ve her yıl bunun ülke ekonomisine bedeli 10 milyar doları buluyor. Binalarda enerji kaybını ısı yalıtımı uygulamaları ile yüzde 55 azaltmak mümkün. 

Yalıtım levhasının kalınlığı arttıkça enerji verimliliği de o oranda artıyor. Şehir bu nedenle yüksek enerji maliyetleri ve hava kirliliği ile karşı karşıya kalıyor" diye konuştu. 

Türk Standartları Enstitüsü'nün mevcut yönetmeliğinde yer alan TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı'ndaki sınır değerlerin, hesaplamalar sonucu binanın enerji verimliliği için yeterli ısı yalıtım kalınlığı sağlayamadığını belirten Eruslu, Türkiye'deki ısı yalıtım standartlarının mevcut hali ile AB'nin gerisinde olduğunu söyledi. 


KONYA'DA 43 BİN 410 BİNA YAŞLI


Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından yapılan "Konya Gayrimenkul Sektörü Değerlendirme ve Öngörüler Raporu 2015" çalışmasına göre, Konya'da 20102015 döneminde kentli hane halkı sayısı artışının 34 bin adet olarak hesaplandığını belirten Eruslu, şu bilgileri verdi: "Buna bağlı olarak aynı dönemde konut ihtiyacı da artacaktır. Konya'da kentsel alanlarda yer alan toplam 464 bin konutun yüzde 28 oranında yaklaşık 130 bini inşaat izni olmayan konutlardan oluşmaktadır. 

2010-2015 döneminde bu konutların her yıl yüzde 3'ünün kentsel dönüşüm sürecinde yenileneceği varsayımı ile her yıl 4 bin adet kentsel dönüşüm kaynaklı konut ihtiyacı olacağı varsayılmaktadır. 

Bina yapım yılları itibari ile değerlendirildiğinde 2010 yılında Konya'da 50 yaş ve üzerinde konut ve çoğunluğu konut olarak kullanılan 43 bin 410 (yaklaşık 60 bin konut) bina bulunmaktadır. Bu binalar fiziki ömürlerini tamamlayacağından yenileme ihtiyacı doğmaya başlamıştır. Bu çerçevede 2010-2015 döneminde her yıl 2 bin adet yenileme kaynaklı konut ihtiyacı olacağı öngörülmektedir. Konya'da 2010-2015 döneminde toplanı yeni konut ihtiyacı 70 bin adet olarak öngörülmektedir. Bunun 34 bin adedi hane halkı sayısı artışı kaynaklı, 24 bin kentsel dönüşüm kaynaklı ve 12 bini yenileme kaynaklı konut ihtiyacıdır." Tüm bu veriler çerçevesinde Konya'da bulunan binaların yüzde 70'inin yalıtımsız olduğuna dikkat çeken Eruslu, Selçuk Üniversitesi ve Konya Makine Mühendisleri Odası'nın yaptığı çalışmalarda yalıtımsız binalar nedeniyle Konya'da enerji kullanımı ve hava kirliliği konusunda ciddi tehlikeler bulunduğunu vurguladı. 

Eruslu, "Isı yalıtımı; kış aylarında soğuğa karşı, yaz aylarında da sıcağa karşı alınabilecek en etkili tasarruf önlemlerinin başında geliyor. İZODER'in yaptığı çalışmaya göre  Ankara  ve Konya iklimindeki bir kentte ısı yalıtımı binalarda yüzde 55'e kadar tasarruf edilmesini sağlıyor" dedi. 


YALITIMDA ÖNEMLİ OLAN KALINLIKTIR 


Yalıtımın doğru yapılmasının da çok önemli olduğunun altını çizen Eruslu, özellikle yalıtımın kalınlıkla ölçülmesi gerektiğinin altını çizerken, "Yalıtım ürünlerinin çeşitliliği ve kullanım detayları konusunda ülkemiz son derece ileri olmasına rağmen yalıtım kalınlıklarının yetersiz olması nedeniyle yapılan uygulamalar yeterli etkiyi yaratmıyor. Yalıtım levhası kalınlığı ülkemizde bölgelere göre değişmekle birlikte ortalama 4-5 santimetre olarak öngörülürken, Avrupa ülkelerinde bu değer 15-20 santimetre kalınlığa kadar çıkabiliyor" diye konuştu. 

Doğru kalınlıkta uygulanan yalıtımın ısı kayıp ve kazançlarını engelleyerek yakıt tüketimini azalttığını vurgulayan Eruslu, "Yalıtım kalınlıkları 7 bölgemizdeki iklim koşullarına göre farklılık gösteriyor. Örneğin İstanbul'da mevcut yalıtım kalınlığı 5 santimetre, oysa daha enerji verimli ısı yalıtımı için kalınlığın 10 cm'ye çıkması gerekiyor. Aynı fark tüm bölgelerde geçerli. Konya'da olması gereken ideal yalıtım kalınlığı 12 cm iken mevcut yönetmeliklerde 6 cm düzeyinde kalıyor" bilgisini verdi. Eryap Konya Bölge Temsilcisi Murat Çankırlı ise artık vatandaşların ev alacakları zaman binanın ısı yalıtımına oldukça önem verdiğini söyledi. 

Konya'nın karasal ikliminden dolayı kışları soğuk ve sert geçirdiğini ifade eden Çankırlı, bundan dolayı ısı yalıtımının enerji tasarrufu açısından önemli olduğunu işaret etti. 


Geri Dön