Ekonomi

Emtia piyasası yönünü yukarı çevirdi: Altın, gümüş petrol, buğday ve mısırda son dakika!

Fed'in haziran toplantısında faiz artırmayabileceği ile ilgili beklentilerin güç kazanması ve ABD'de borç limiti krizinin aşılması sonrası emtia piyasasında da talep endişeleri azalış gösterdi. İşte altın, gümüş petrol, buğday ve mısırda son durum... Emtia piyasasında geçen hafta genel anlamda pozitif bir seyir kaydedildi

Emtia piyasası geçtiğimiz haftalardaki satış baskısından kurtuldu ve yönünü yukarı çevirdi. Emtia piyasasında geçen hafta genel anlamda pozitif bir seyir kaydedildi. 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ayki toplantıda faiz artırmayabileceği ile ilgili beklentilerin güç kazanması ve ABD'de borç limiti krizinin aşılmasının ardından emtia piyasasındaki talep endişeleri düşüşe geçti. 

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray ile Cumhuriyetçiler arasında uzun süren müzakerelerden sonra üzerinde anlaşmaya varılan Mali Sorumluluk Yasa Tasarısı'na 3 Haziran tarihinde imza attı. 

Ülkede para politikasına ilişkin beklentiler de geçtiğimiz hafta başına göre önemli ölçüde değişirken, söz konusu gelişmede Fed üyelerinin sözle yönlendirmeleri etkili unsurlardan oldu. 

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed'in yaklaşan haziran toplantısında faiz artırımına gitmemesinin gerektiğine dikkat çekti. Faiz artırımında bir toplantının atlanabileceğini düşündüğüne vurgu yapan Harker, gelecek verilerin fikrini değiştirebileceğinin de altını çizdi. 

St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise faiz artışlarının ardından para politikasının daha iyi durumda olduğunu dile getirdi. 

Analistler, küresel ekonomik aktivite açısından referans emtia olan bakır ve pamuğun resesyon endişelerinin hafiflemesi sayesinde destek bulduğunu aktardı. 

Emtia piyasası yönünü yukarı çevirdi: Altın, gümüş petrol, buğday ve mısırda son dakika!

Altın ve gümüşte gerileme durdu 

Söz konusu gelişmelerle, üst üste üç haftalık düşüş eğilimini geçtiğimiz hafta bitiren altının ons fiyatı, yüzde 0,1 arttı ve 1.948,35 dolarla haftayı kapattı. 

Geçtiğimiz hafta gümüş yüzde 1,3 yükselirken, platinde yüzde 1,8 değer kaybı yaşandı. Paladyum da yatay bir seyir kaydedildi. 

Baz metallerde de ABD'deki borç limiti krizinin çözüme ulaşması ve Fed'in bu ayki toplantıda faizi sabit bırakacağı ile ilgili beklentilerin yükselmesiyle geçtiğimiz hafta artış ağırlıklı bir seyir izlendi. 

Söz konusu gelişmelerle, bakırın libresi yüzde 1,6, alüminyum yüzde 0,3 ve nikel yüzde 2,2 yükselirken, kurşun yüzde 2,6 düştü. Londra Metal Borsası'nda çinko stoklarının artmasıyla da geçtiğimiz hafta çinkoda yüzde 1 değer kaybı yaşandı. 

Enerji ürünlerinde negatif bir seyir gerçekleşirken,  ABD ve Çin'e yönelik talep göstergelerindeki belirsizlikler Brent petrolün varil fiyatında baskılanmaya neden oldu. Geçtiğimiz hafta 71,5 dolarla son bir ayın en düşük seviyesini test eden Brent petrolün varil fiyatı haftayı yüzde 1,2 değer kaybederek, 76,3 dolardan bitirdi. 

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'in talep göstergelerinin karışık seyretmesi de petrol fiyatlarının baskılanmasına sebep oldu. 

Analistler, ABD'de perşembe günü açıklanan verilere göre, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksinin, Mayıs ayında 46,9 ile piyasa beklentilerinin biraz altında gerçekleştiğine vurgu yaparak, imalat sanayisinde daralmanın devam ettiğini aktardı. 

Tarım emtiası pozitif seyretti 

Tarım emtiasında, geçtiğimiz hafta ABD'de borç limiti krizinin aşılmasıyla azalan endişeler, fiyatlarda artışı getirdi. 

Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören pirinç yüzde 3,6, buğday yüzde 0,7, mısır yüzde 0,6 ve soya fasulyesi yüzde 1,1 yükseldi. 

ABD'de haftalık buğday ihracatının yükseldiğine ilişkin rakamlar, fiyatların artmasını sağladı. 

Ülkede haftalık buğday ihracatı, önceki haftaya göre arttı ve 386,3 bin ton seviyesinde oldu. Meksika ve Çin, en büyük alımı yapam ülkeler olarak kaydedildi. 

Intercontinental Exchange'de (ICE) pamuk yüzde 1,7 ve kakao yüzde 1,1 değerlenirken, kahve yüzde 0,6 ve şeker yüzde 2,5 geriledi. Şeker ve kahve piyasalarında üretim fazlası olacağı ile ilgili yoğunlaşan beklentiler, fiyatlarda düşüşü getirdi. 

TOKİ Çankırı 2023 projesi için beklenen tarih geldi!

Enflasyon verileri asgari ücrete nasıl yansıtılacak? Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılacak mı?

Buğday, arpa, mısır fiyatları bir bir açıklandı! Çiftçiler bu rakamları kontrol edin! Borsalarda Haziran depremi!