Ekonomi

Emtia piyasasında artış tam gaz! Altın, paladyum, Brent petrol, buğday, pirinç... Hepsi değerlendi!  

Emtia piyasasında artışlar geçtiğimiz hafta da tüm hızıyla sürdü. Altın, paladyum, Brent petrol, buğday, pirinçte değer kazançları tek tek açıklandı. İşte ayrıntılar... ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politikalarına ilişkin belirsizliklere rağmen, bu ayki para politikası toplantısının ardından faiz artırımına son vereceği doğrultusundaki beklentilerin masaya yer almasının yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşından kaynaklı jeopolitik riskler, hava sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaşmasıyla çoğalan endişeler sebebiyle emtia piyasasındaki artış eğilimi sürdü

Pozitif seyrin geçtiğimiz hafta sürdüğü emtia piyasasında yukarı yönlü bir seyir hakim oldu. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politikalarına ilişkin belirsizliklere rağmen, bu ayki para politikası toplantısının ardından faiz artırımına son vereceği doğrultusundaki beklentilerin masaya yer almasının yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşından kaynaklı jeopolitik riskler, hava sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaşmasıyla çoğalan endişeler sebebiyle emtia piyasasındaki artış eğilimi sürdü. 

Çin'den gelen zayıf ekonomik verilerin ardından, ülkede teşviklerin artırılacağı beklentisi de emtia piyasasında olumlu etki yarattı. 

Geçtiğimiz hafta Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bir son dakika açıklaması yaparak "Tahıl anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek" ifadelerini kullandı. 

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanlığı'ndan gelen açıklamada da Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’ne dahil olan liman altyapı tesislerini bombaladığının altı çizilmişti. 

Odessa ve Çornomorsk limanlarındaki tahıl terminalleri ve liman altyapısının saldırıya uğradığı belirtilen açıklamada "Gece yapılan saldırıda Çornomorsk limanının tahıl ihracat altyapısının önemli bir kısmı devre dışı kaldı. Çornomorsk limanı ayrıca 60 gün önce büyük tonajlı bir gemiye yüklenerek tahıl koridoru üzerinden sevk edilmesi gereken 60 bin ton tahılı da kaybetti" ifadeleri kullanıldı. 

Emtia piyasasında artış tam gaz! Altın, paladyum, Brent petrol, buğday, pirinç... Hepsi değerlendi!  

Altının ons fiyatı üst üste 3. haftada da yükselişte 

Geçtiğimiz hafta değerli metallerde karışık bir seyir hakimdi. Altının ons fiyatı 1.987,5 dolarla 17 Mayıs tarihinden bu güne en yüksek seviyesini test etmesinden sonra haftayı yüzde 0,3 artışla kapattı ve artış eğilimini üst üste 3. haftaya taşıdı.

Haftayı gümüş yüzde 1,4 ve platin yüzde 1,2 düşüşle kapatırken, paladyum yüzde 1,4 değerlendi. 

Analistler, Fed'in bu ay politika faizini 25 baz puan artırarak "şahin" adımlarına son verebileceği beklentilerinin güç kazanmasıyla güvenli liman şeklinde belirtilen altına talebin arttığını vurguladı. 

Çin ekonomisinin beklentilerin altında büyümesi, ülkede endüstriyel metallere talebin gerileyeceğine ilişkin endişeleri artırarak gümüş ve platin fiyatlarında aşağı yönlü baskıya neden oldu. 

Baz metallerde ise kurşun hariç negatif bir seyir kaydedildi. Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 2,7, alüminyum yüzde 2,3, nikel yüzde 4,5 ve çinko yüzde 1,3 azalırken, kurşun yüzde 0,2 değerlendi. 

Çin ekonomisine ilişkin belirsizlikler ve küresel ekonomik aktiviteye yönelik endişeler, bakır fiyatları başta olacak şekilde çoğu baz metalde satışlara sebep oldu. 

Alüminyum tüketiminde de dünyanın en büyük metal kullanıcısı şeklinde işaret edilen Çin'in salgınla ilgili kısıtlamalardan yavaş bir şekilde kurtulması sebebiyle gecikmeler yaşandı. 

Emtia piyasasında artış tam gaz! Altın, paladyum, Brent petrol, buğday, pirinç... Hepsi değerlendi!  

Enerji emtiasında pozitif seyir hakimdi 

Geçtiğimiz hafta enerji tarafında pozitif bir seyir hakim olurken, Brent petrol haftayı yüzde 1,3 ve New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz ise yüzde 7,3 artışla kapattı. 

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçtğimiz hafta yaklaşık 700 bin varil azalarak 457 milyon 400 bin varile düştüğünü belirtti. Dünyanın en büyük petrol tüketicisinin stoklarında yaşanan azalış, petrol talebinin arttığına işaret ederek fiyatların yukarı yönlü hareketine destek sağladı. 

Yükselen hava sıcaklıklarıyla elektrik sağlayıcılarının, artan klima kullanımına güç katmak amacıyla doğal gaz talebinin de arttığı  belirlendi. 

Tarım emtiasında ralli 2. haftasında 

Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesinin ardından yükselen arz endişeleri, tarım emtiasının fiyatlarında sert yükselişler görülmesine sebep oldu. 

Ralli haftasının yaşandığı tarım emtiasında, Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 5,4, mısır yüzde 4,5, soya fasulyesi yüzde 2,3 ve pirinç yüzde 2,7 değerlendi. 

Intercontinental Exchange'de (ICE) pamuk yüzde 5,2, şeker yüzde 1,4 ve kakao yüzde 1,9 ve kahve yüzde 0,7 yükseldi. 

ABD'de haftalık pirinç ihracatının düşüş gösterdiği ile ilgili veriler, pirinç fiyatlarında değer kazançlarını getirirken, pamuk talebinin artacağı öngörüleri de pamuk fiyatlarına yukarı yönlük destek sağladı. 

Aracı olanlar yandı! Sadece kontağı çevirmenin aylık maliyeti 1500 lirayı buluyor!

307 noktadan teslim alınan 2 bin 253 hurda araç ekonomiye kazandırıldı!

Memur-Sen zam taleplerini tek tek açıkladı: 2024 için yüzde 70, 2025 için yüzde 40 zamlı maaş!