Ekonomi

Emtia piyasasında ralli! Altın, dolar, Brent petrol, buğday fiyatları sarsıldı!

Geçtiğimiz hafta emtia piyasasında resmen ralli yaşandı. Altın, dolar, Brent petrol, buğday fiyatları sarsıldı. İşte emtia piyasasındaki son durum... Uzun zamandır düşüşlerin hakim olduğu emtia piyasasında geçtiğimiz hafta sert artışlar kaydedildi

Emtia piyasasında rallilerin gerçekleştiği bir hafta geçirildi. Uzun zamandır düşüşlerin hakim olduğu emtia piyasasında geçtiğimiz hafta sert artışlar kaydedildi. 

Fed yetkililerinin faiz artırım hızına yönelik açıklamaları emtia fiyatlarına olumlu yansıdı. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda güçlü istihdam verilerinden sonra Aralık toplantısı için 50 ve 75 baz puanlık faiz artırım beklentilerinde belirgin bir ayrışma yaşanmasa da durum, Fed yetkililerinin tarım dışı istihdam verisinin arından gerçekleştirdikleri açıklamalarla 50 baz puan faiz artışı lehine oldu. Para piyasalarında Fed'in aralıkta yüzde 65 ihtimalle 50, yüzde 35 ihtimalle 75 baz puan faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

 

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed'in 75 baz puanlık faiz artışlarına son vermesinin yararlı olabileceğini belirtirken, Boston Fed Başkanı Susan Collins, 50 baz puanlık artışların da "oldukça büyük faiz artışı" olarak kabul edildiğinin altını çizdi. 

ichmond Fed Başkanı Thomas Barkin, faiz oranlarının daha uzun süre artmayı sürdürebileceğine, beklenenden daha yüksek seviyeye yükselebileceğine, sıkılaşma hızının ise yavaşlayabileceğine dikkat çekti. 

İşte emtia piyasalarındaki son durum...

Dolar endeksi haftanın son işlem gününde kazançlarının büyük kısmını geri vererek haftayı yüzde 0,1 yükselişle 110,8 ile kapatırken; emtia fiyatlarında önemli artışlar kaydedildi. Söz konusu gelişmelerle geçtiğimiz hafta altın yüzde 2,2, gümüş yüzde 8,2 ve platin yüzde 1,9 yükseldi. 

 

Çin'in "sıfır Kovid-19" politikasını terk edeceği ile ilgili haberlerle geçtiğimiz hafta metallerde de artışlar kaydedildi. Geçtiğimiz hafta tezgah üstü piyasada bakır yüzde 5,2, kurşun yüzde 5,2, alüminyum yüzde 4 ve nikel yüzde 7,1 değerlendi. 

Enerji emtialarına da sert  artışlar gerçekleşti. Brent petrol yüzde 4,3, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz da yüzde 13,6 yükseldi. Brent petrol fiyatlarında yaşanan artışlarda küresel petrol talebine ilişkin endişelerin hafiflemesi etkisini gösterdi.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi ve tüketicisi ABD'nin ham petrol stoklarındaki gerileme tahmini, ülkede talebin güçlendiği algısıyla fiyatlarda artışa sebep oldu. 

Analistler, kış mevsiminin yaklaşmasıyla ve doğal gaza olan talebin uzun zaman süreceğine ilişkin beklentilerle doğal gaz fiyatlarının arttığını aktardı. 

TARIM EMTİALARINDA SON DAKİKA

Tarım emtialarında da geçtiğimiz hafta artışlar kaydedildi. 

Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 2,2, soya fasulyesi yüzde 4,4 ve pirinç yüzde 7,3 yükseldi. 

Pamuk yüzde 15,1, kahve yüzde 0,4, şeker yüzde 5,1 ve kakao yüzde 5,7 değerlendi. 

Üretim tahminlerindeki gerileme ile beraber tarım emtialarında yukarı yönlü bir seyir kaydedilirken, buğday fiyatları da jeopolitik gelişmelerden etkilendi.

Rusya'nın Karadeniz anlaşmasını askıya aldığını açıklamasından sonra yüzde 9 artarak, 9 doların üzerini test eden buğday, daha sonra kazançlarının bir kısmını geri verdi ve 8,4 doların üzerinde dengelendi.

DOLAR ENDEKSİ GERİ ÇEKİLDİ 

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, merkez bankalarının faiz artırımlarının sonuna gelindiğini ve artık yavaşlamaya başlayacağı beklentilerinin tüm piyasalarya yansıdığını vurguladı. Fed'in faiz kararını açıklamasıyla birlikte "en kötü geride kaldı" beklentisinin alımlarda etki gösterdiğine dikkat çeken Ergezen, "Bu nedenle dolar endeksinde geri çekilme ve varlık fiyatlarında toparlanma yaşandı" dedi ve petrol fiyatlarındaki toparlanmanın mısır fiyatlarını desteklediğinin de altını çizdi. 

Pirinçte yaşanan artışa da değinen Ergezen, üretimdeki düşüşün pirinç fiyatlarına yansımaya başladığına, pirinçte ihracat verilerinin de arttığına dikkat çekti. 

Ergezen, dünyanın en büyük kahve üreticisi ve ihracatçısı Brezilya'da da kahve ihracatında yükseliş kaydedildiğini belirtti. 

Doğalgazda kötü haber geldi! Faturaların bin TL'yi bulması bekleniyor! Hemen bu hesaplamalara bakın!

Küresel piyasalarda son dakika! Yeni haftaya temkinli başladı!

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiriyor! O vergiden muaf olabilirsiniz!