Ekonomi

Emtia piyasasındaki sert yükselişler haftaya damga vurdu!

Pozitif seyrin geçen hafta sürdürüldüğü emtia piyasasına sert yükselişler damga vurdu. İşte emtia piyasasına ilişkin merak edilen tüm detaylar...Geçtiğimiz hafta küresel piyasalardaki hareketlenmeler, iklime dair faktörler ve üretime ilişkin endişeler emtia piyasalarındaki yukarı yönlü seyirde önemli etken oynadı

Emtia piyasasında talebe dair endişeler azalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta küresel piyasalardaki hareketlenmeler, iklime dair faktörler ve üretime ilişkin endişeler emtia piyasalarındaki yukarı yönlü seyirde önemli etken oynadı.

ABD'de belli olan enflasyon verilerinin beklentilerin altında artış göstermesinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) "şahin" politikalarını yakında sona erdireceğine ilişkin beklentiler arttı. Bu durum, ABD'de uzun zamandır gündemde olan resesyon endişelerinin azalmasına sebep olurken, ülke ekonomisinde "yumuşak iniş" yapılabileceği ihtimalinin de öne çıkmasını sağladı.

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziran ayında aylık bazda yüzde 0,2 ve senelik bazda yüzde 3 yükselişle piyasa beklentilerinin altında kaldı. Yurtta Üretici Fiyat Endeksi de (ÜFE) aynı dönemde aylık ve yıllık bazda yüzde 0,1 yükselişle öngörülerin altında gerçekleşti. Bur durumda ABD'de üretici enflasyonu, yıllık bazda 2020'den bu yana düşük seviyeye indi.

YATIRIMCILARIN RİSK İŞTAHI BESLENİYOR!

Düşüş eğilimini üst üste iki haftaya taşıyan dolar endeksi ise yüzde 2,3 düşüşle haftayı 99,9 seviyesinden sonlandırarak 14 Nisan 2022 tarihinden bu yana ilk kez 100'ün altına indi.

Ayrıca, tahvil piyasalarında geçen hafta alışlar öne çıkarken, ABD'nin 10 senelik tahvil faizleri, haftayı yaklaşık 23 baz puan düşüşle yüzde 3,83'ten tamamladı.

Analistler, Çin hükümetinin ekonominin değişik alanlarını destekleme adımlarının sürdürülmesinin yatırımcıların risk iştahını beslediğini ifade etti.

Geçen hafta gümüş yüzde 8,1, alüminyum yüzde 5,5, platin yüzde 6,9, nikel yüzde 4,2, kurşun yüzde 2,6, bakır yüzde 3,9, paladyum yüzde 2,3, çinko yüzde 2,2 ve altın yüzde 1,6 artış yaşadı.

ALTIN YÜKSELİŞ EĞİLİMİNİ 2. HAFTASINA TAŞIDI

Geçtiğimiz hafta değerli metallerde yukarı yönlü bir seyir izlendi.

Haftayı altın yüzde 1,6, paladyum yüzde 2,3, gümüş yüzde 8,1 ve platin yüzde 6,9 kazançla tamamladı.

Altın, yükseliş eğilimini ikinci haftasına taşıdı. Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu ay politika faizini 25 baz puan artırmasından sonra"şahin" adımlarına son verebileceği öngörülerinin altının ons fiyatını desteklediğini kaydetti.

Öte yandan geçen hafta enerji emtialarında karışık bir seyir izlendi. Tarım emtialarına da ise sert yükselişler damga vurdu.

Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 2 milyon 539 bin 680 TL oldu! 

Tahıl Koridoru Anlaşması, Rusya'nın çekilmesiyle sona erdi: Buğday, mısır ve soya fasulyesi vadeli işlemleri yükseldi!

Borsa İstanbul’da gong bu kez BVS için çaldı!