Ekonomi

Emtia satışlarında hareketlilik hızlandı! Altın, gümüş, paladyum...

Para politikalarındaki sert sıkılaşma ve resesyon endişeleriyle emtia piyasalarında yaşanan düşüşler hız kazandı. Peki altın, platin, paladyum, gümüş ve doğalgaz ile tarım emtialarında son durum ne? İşte ayrıntılar... ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günü 28 seneden sonra ilk kez 75 baz puanlık faiz artışına gitmesi ve şahin politikaların süreceğine ilişkin sözle yönlendirmeler yapmasının ardınsan piyasalarda resesyon fiyatlaması güç kazanmaya başladı

Küresel çapta agresif bir şekilde sıkılaşan para politikalarının resesyon endişelerinin yükselmesiyle emtia piyasasında da satış eğilimi hız kazandı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günü 28 seneden sonra ilk kez 75 baz puanlık faiz artışına gitmesi ve şahin politikaların süreceğine ilişkin sözle yönlendirmeler yapmasının ardınsan piyasalarda resesyon fiyatlaması güç kazanmaya başladı.

 

Söz konusu endişeler küresel pay piyasalarında satış baskısının artmasına sebep olurken, tahvil piyasalarında da oynaklığın devam ettiği görüldü. Bu gelişmelerle emtialara talepteki azalış da sürdü. 

İşte emtia piyasalarındaki son durum ve yaşanan gelişmeler...

ALTIN YÜZDE 1.7 DÜŞTÜ 

Geçtiğimiz hafta altınyüzde 1,7, platin 4,3, paladyum 6,2, gümüş yüzde 1 düşüş sergiledi. Analistler şahin politikaların küresel büyüme üzerinde neden olduğu endişeler gerekçesiyle değerli metallerin olumsuz etkilendiğine dikkat çekti. Elektrikli araçların üretimi arttıkça paladyuma talebin düşeceğine ilişkin öngörülerle paladyumda da gerileme kaydedildi. 

 

Yakın vadede metal görünümünün baskı altında kalmayı sürdürmesi bekleniyor. Çin yeni kısıtlama ve ekonominin durgunlaşması riskleriyle hassas bir sürece girerken, bunun da metallere olan talebi azaltabileceği öngörüleri gündeme geliyor. 

Tezgah üstü piyasada haftayı bakır yüzde 5,1, alüminyum 6,3, kurşun 3,2, nikel 6,7, çinko yüzde 4,9 kayıpla kapattı. 

Jeopolitik risklerin neden olduğu daha düşük büyüme ya da endüstriyel üretim olasılığı, yüksek enflasyonun ekonomiyi daha çok etkilemesi, veya koronavirüsün etkilerinin beklenenden daha uzun olması bakıra olan talebe de olumsuz yansıyor.

 

Doğalgazda kayıplar yüzde 20'yi geçti 

Enerji emtialarında da satış ağırlıklı bir seyir yaşanıyor. Brent petrol yüzde 7,5, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğalgaz yüzde 20,8 gerileme yaşadı. Brent petrol fiyatlarında yaşanan gerilemede, küresel petrol piyasalarında zemin kazanan talep endişeleri etkili olurken, Çin'de çoğalan koronavirs vakalarının ardından bazi önlemlerin yeniden uygulamaya alınması, ülkede salgının tam olarak kontrol altına alınamamış olabileceği ihtimaline de güç kazandırdı. 

Koronavirüs vakalarında yaşanan yükselişin engellenememesi ve kısıtlamaların sürmesi, dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi ülkede ekonomik faaliyetlerin olumsuz etkileneceğine ve talep azalışına neden olacağı endişelerini yarattı. 

Uzmanlar, Çin'deki koronavirüs kısıtlamaları yanı sıra küresel enflasyon ve ekonomik büyümede yavaşlama endişelerinin, önümüzdeki aylarda petrol talebinde gerilemeye neden olacağı algısının piyasalarda güç kazandığını belirtti. ABD'nin Teksas eyaletindeki Freeport LNG terminalinde çıkan yangının ardından da New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gazda satışlar hız kazandı. 

TARIM EMTİALARINDA DÜŞÜŞ EĞİLİMİ 

Geçtiğimiz hafta tarım emtialarında düşüş eğilimi yaşandı. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören mısır yüzde 1,7, artarken, buğday 3,7, pirinç 0,2, soya fasulyesi yüzde 2 düştü. New Yort Ticaret Borsası'nda işlem gören ekim vadeli pamuk yüzde 3,5 gerileme kaydetti. 

CE piyasasında ise kahve yüzde 1,01, şeker 1,9, değer kaybı yaşarken, kakao yüzde 0,1 değerlendi. Kuraklık sebebiyle üretimin azalacağına ilişkin endişeler mısır fiyatlarını yükseltti.  

Dolar durgun sularda yüzüyor! FED rotayı belirleyecek!

Nakit ihtiyacı olanlar için 125 bin TL’ye kadar kredi imkanı! Geri ödemeyi nasıl yapacağınızı siz seçiyorsunuz!

Bitcoin'de bu rakama dikkat!