Emtia yatırımcıları dikkat! Nisan'da en çok hangi ürün kazandırdı? Altın, petrol, şeker, buğday...
Artış eğiliminin hakim olduğu emtia piyasasında, geçtiğimiz ay öne çıkan ürün şeker oldu. 0,2683 dolarla 2021 Ekim'den itibaren en yüksek seviyeye ulaşan şeker, geçtiğimiz ayı yüzde 18,4 kazançla bitirdi. Merkez bankalarının faiz artırımlarını yakın zamanda bitireceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ve dolara olan talebin azalmasıyla emtia piyasasında talep yükseldi
Emtia piyasasında geçtiğimiz ay genel olarak pozitif bir seyir hakimdi. Merkez bankalarının faiz artırımlarını yakın zamanda bitireceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ve dolara olan talebin azalmasıyla emtia piyasasında talep yükseldi.
Analistler, geçtiğimiz ay esesyon endişelerinin de öne çıktığını, bu endişelerin, emtia piyasası için olumsuz olsa da ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkı para politikasını sürdürüp sürdürmeyeceğine ilişkin soru işaretlerini artırdığına ve emtia piyasasını olumlu etkilediğine dikkat çekti.
Dolara talebin azalması da emtia piyasasını olumlu olarak etkiledi.
Geçtiğimiz ay emtia piyasasında öne çıkan ürün şeker olurken; Intercontinental Exchange'de (ICE) Nisan'da 0,2683 dolarla Ekim 2011'den bu güne en yüksek seviyeye ulaştı. Geçen ayı bu şekilde 18,4 kazançla tamamlayan şeker, Nisan ayında emtia piyasasında yatırımcısına en fazla kazandıran ürünlerden biri şeklinde kaydedildi.
Emtia yatırımcıları dikkat! Nisan'da en çok hangi ürün kazandırdı? Altın, petrol, şeker, buğday...
Hindistan'dan yapılan sınırlı ihracat, Pakistan ve Tayland'ın da aralarında yer aldığı diğer ülkelerden gelen cansız tedarik beklentileriyle şeker fiyatları geçtiğimiz ay arttı.
Değişen hava faktörleri şeker fiyatlarında etkili olurken, Hindistan'da şeker üretiminin azalacağına ilişkin endişeler ve Brezilya hükümetinin biyoyakıtları vergilendirme yöntemini değiştirmek amacıyla attığı adım da şeker fiyatlarında artışa sebep oldu.
Analistler, Hindistan'da yüksek perakende şeker fiyatlarının hükümetin bu sezon ek ihracata izin vermeyeceğine ilişkin beklentileri artırmasının piyasayı daha da zorladığına vurgu yaparak, Brezilya'daki hasadın da şeker piyasası üzerinde etkili olduğunun altını çizdi.
El Nino hava olayının, şeker üretimini aşağı yönlü etkileyebileceği ile ilgili tahminler de geçtiğimiz hafta şeker piyasası üzerinde etkili oldu.
DEĞERLİ METALLERDE GEÇEN AY NELER OLDU?
Emtia piyasasında geçtiğimiz ay değerli metallerde sert artışlar yaşandı. Bu kapsamda, altın yüzde 1, gümüş yüzde 3, paladyum yüzde 3,3 ve platin yüzde 8,4 yükseldi.
Analistler, geçtiğimiz ay ABD'de yükselen resesyon endişelerinin Fed'in "şahin" adımlarını sona erdirmesine sebep olabileceği beklentilerini güçlendirdiğinin altını çizerek, bu durumun altının ons fiyatını desteklediğine dikkat çekti. Zayıf ekonomik verilerle beraber, dolarda görülen güç kaybı da altına destek verdi.
Geçtiğimiz ay bakırın fiyatı yüzde 4,5, alüminyum yüzde 2,3 ve çinko yüzde 10,3 gerilerken, kurşun yüzde 0,7 ve nikel yüzde 3 yükseldi.
Enerji emtialarına ise geçtiğimiz ay artış eğilimi hakimdi. Geçen ayı Brent petrol yüzde 0,5 ve doğal gaz yüzde 8,8 kazançla kapattı.
Sıcaklıların tekrar düşeceğine ve ısı talebinin artacağına ilişkin tahminlerle doğal gaz fiyatlarında artış yaşanırken, ABD'de elektrik üretiminin artması da doğal gaz fiyatlarının artmasına neden olan faktörler arasında yer aldı.
TARIM EMTİALARI NİSAN'DA DALGALI SEYRETTİ
Geçtiğimiz ay tarım emtialarında dalgalı bir seyir hakim oldu. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğdayın fiyatı yüzde 8,5, mısır yüzde 11,4, soya fasulyesi yüzde 5,7 ve pirinç yüzde 0,2 geriledi.
ICE'de pamuk yüzde 2,4 düşerken, kahve yüzde 9,1, 2.995 dolarla 2016 Ağustos'tan bu güne en yüksek seviyeyi gören kakao da yüzde 0,1 yükseldi.
Talep endişeleri, geçtiğimiz ay tarım emtialarında etki yarattı.
Gümüş alalım mı? sorusuna kesin yanıt İslam Memiş'ten geldi! Ben olsam...
Ucuz uçak bileti kampanyaları peş peşe geldi! Anadolu Jet ve THY müjdeyi verdi...