Ekonomi

Emtiada neler oluyor? Altın, gümüş ve bakırda beklenen sıçrama ne zaman gerçekleşecek?

Emtia piyasalarında neler oluyor? Altın, gümüş, bakır, petrol, beklenen sıçramayı halen neden gerçekleştiremedi ve bu sıçrama ne zaman yaşanacak?.. İşte yanıtı… Küresel emtia piyasaları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenenden daha fazla faiz artışına gidebileceğine yönelik endişelerin güçlenmesi de emtia piyasasını etkileyen önemli faktörler arasında yer aldı

Küresel emtia piyasaları, belirsizliklerin hakim olduğu bir haftayı geride bırakırken, ürün bazlı ayrışmalar ve dolara olan talepteki farklılaşmaların etkisiyle emtia piyasasının yön bulması zorlaştı.

Küresel emtia piyasaları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenenden daha fazla faiz artışına gidebileceğine yönelik endişelerin güçlenmesi de emtia piyasasını etkileyen önemli faktörler arasında yer aldı.

 

Geçen hafta konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, şahin tonunu olabildiğince azaltmaya çalışsa da para piyasalarında mart ve mayıs toplantılarında 25 baz puanlık faiz artışına ilişkin beklentiler ağırlık kazandı.

Diğer yandan Fed’in haziran toplantısında 25 baz puanlık faiz artışına gidileceği beklentileri yüzde 40'a yaklaşırken, banka üyelerinin sözle yönlendirmeleri ve tahvil piyasalarındaki fiyatlamalar da bunu destekledi.

Konuyla ilgili yorum yapan analistler, bu hafta açıklanacak verilerde ekonomilerdeki gidişata ilişkin işaretlerin yakından takip edileceğini belirterek, özellikle ABD'nin enflasyon verilerinin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini söyledi.

ALTINDA YATAY SEYİR

Emtia piyasalarının gözününü çevrili olduğu altının ons fiyatı haftayı 1.865 dolar seviyesinden yatay seyirle tamamlarken, gümüş yüzde 1,5, paladyum yüzde 5,1, platin yüzde 2,9 değer kaybı yaşadı.

Öte yandan baz metallerde de düşüş eğilimi hakim olurken, tezgah üstü piyasada, bakır yüzde 0,7, kurşun yüzde 1,5, alüminyum yüzde 4, nikel yüzde 4,6, çinko yüzde 6,1 değer kaybetti.

BAKIR’DA ‘PERU’ ENDİŞESİ!

Londra Metal Borsası’nda alüminyum stoklarının artması da alüminyum fiyatlarını etkilerken, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu araştırması da nikel üretiminin 2022’de arttığını açıkladı.

Diğer taraftan enerjide sert düşüşler yaşanırken, emtia piyasalarının bir diğer önemli madeni bakır da ise Peru’daki eylemlerin tedirginliği yaşanıyor.

BUĞDAY FİYATLARI ARTTI, ŞEKER DÜŞTÜ

Tarım emtialarında ise geçtiğimiz hafta yükseliş eğilimi hakim oldu. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 4,3, mısır yüzde 0,5, soya fasulyesi yüzde 0,7, pirinç yüzde 1,9 artış kaydetti .

Buğday fiyatlarında yaşanan artışta, Hindistan'ın iç piyasayı korumak için buğday ihracat yasağını uzatabileceğine yönelik haberler etkili oldu.

Öte yandan Intercontinental Exchange'de (ICE) pamuk yüzde 0,3, kahve yüzde 1,2, kakao yüzde 2,1 değer kazanırken, şeker yüzde 6 değer kaybı yaşadı. Şekerdeki düşüşe neden olarak arza yönelik endişelerin hafiflemesi gösterildi.