Ekonomi

Emtiada hareket başladı! Hangileri kazandırıp, hangileri kaybettirdi?

Emtia piyasalarında yukarı yönle seyir dönemi mi başladı? Emtia piyasalarında, bir önceki hafta fiyatlamalarda görülen zorlukları geride kalırken, geçen hafta yukarı yönlü bit seyir hakim oldu.

ABD ekonomiyle ilgili iyimser  beklentiler, üretime yönelik kesintiler, emtia piyasasındaki ürünlerin ihracatındaki artış ve dolara olan talebin azalması emtia piyasasını destekleyen ana unsurlar arasında yer aldı.

Diğer yandan dünya genelindeki makroekonomik veriler resesyon endişelerini yumuşatma eğilimine girince, emtia fiyatlarında yükselişler gözlemlendi.

Bir diğer unsur da, Çin’deki doğal gaz, petrol, kömür çıktıları ve elektrik üretiminin 2022'de önceki yıla göre artış göstermesi de talebi destekledi.

Konuyla ilgili yorum yapan analistler, bu hafta merkez bankası kararları ve yoğun makroekonomik veri takviminin takip edileceğini bildirdi.

Analistler ayrıca, Fed ve ECB'nin politika metinlerindeki yönlendirmelerle birlikte merkez bankası başkanlarının toplantı sonrası yapacağı açıklamaların önemine dikkati çekerek, mart ayındaki toplantıya ilişkin ipuçlarının yatırımcıların odağında olduğunu söyledi.

Fed'in martta faiz artışlarına ara verilip verilmeyeceğine yönelik soru işaretlerinin bulunduğunu vurgulayan analistler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yönlendirmelerinin yanı sıra cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin de piyasa beklentilerini etkilemesinin olası olduğunu belirtti.

Analistler ayrıca, ECB tarafında, faiz artışlarına mart ayında da devam edileceğinin öngörüldüğünü hatırlatarak, buna karşın bankanın nerede faiz artışlarına son verebileceğine yönelik olası sinyallerin önem arz ettiğini söyledi.

ALTINDA GEÇEN HAFTA KAZANÇ YÜZDE 0,1 OLDU

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek hafta politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakıldığını belirten analistler, Fed'in faiz artırımlarını yavaşlatacağı beklentilerinin altın fiyatlarını desteklediğini kaydetti.

Öte yandan emtia piyasalarında altın haricinde diğer değerli metallerde ise düşüşler görülürken, gümüş haftayı yüzde 1,6, paladyum yüzde 6,4, platin yüzde 2,9 kayıpla kapadı.

Ancak baz metallerde ise yükselişler görülürken, metallerde üretim azalışına dair haberlerle fiyatlar yükseldi. Böylece bakır yüzde 0,7, kurşun yüzde 1,7, alüminyum yüzde 1,2, nikel yüzde 2,5, çinko yüzde 14,9 arttı.

 

DOĞAL GAZ UZUN ZAMAN SONRA İLK KEZ 2 DOLARIN ALTINI GÖRDÜ

Diğer yandan enerji emtialarında ise geçen hafta düşüşler hakim oldu ve Brent petrol haftayı yüzde 1,9, New York Ticaret Borsasında işlem gören doğalgaz da yüzde 10,1 azalışla kapadı. Bir diğer ilginç gelişme ise doğal gazın Mayıs 2021’den bu yana ilk defa 2 doların altını görmesi oldu. Brent petrolde yaşanan düşüşte, ABD'de ham petrol talebinde düşüş olduğu yönündeki algının etkili olduğu açıklandı.

TARIM EMTİALARINDA YUKARI YÖNLÜ SEYİR

Tarım emtialarında ise geçen hafta pozitif bir seyir izlenirken, dolar endeksindeki gerileme, ABD'nin ihracatındaki artış, üretim tahminlerindeki düşüş tarım emtialarını destekledi.

Buna göre, Chicago Ticaret Borsasında işlem gören buğday yüzde 1,2, mısır yüzde 1,1, soya fasulyesi yüzde 0,4, pirinç yüzde 1,1 değer kazandı. Geçen hafta Intercontinental Exchange'de (ICE) pamuk yüzde 0,4, kahve yüzde 9,8, şeker yüzde 6,6, kakao yüzde 2,3 artış yaşadı.