28 / 04 / 2024

En çok konut aranan ilçe belli oldu! Beylikdüzü 2 aydır zirveyi kaptırmıyor!

En çok konut aranan ilçe belli oldu! Beylikdüzü 2 aydır zirveyi kaptırmıyor!

Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin merakla beklenen 2023 yılı ekim ayı emlak verilerine göre en çok konut aranan iller arasında İstanbul başı çekerken, ilçelerde ise zirveyi Beylikdüzü aldı...



Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin merakla beklenen 2023 yılı ekim ayı emlak verilerini yayınladı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, ülke genelinde konut satışları 2023 yılının Ekim ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 8,7 azalış göstererek, 93 bin 761 şeklinde olurken, 10 ayda yüzde 14,3 düşüş göstererek, 993 bin 835 şeklinde gerçekleşti.

Açıklanan rakamlara göre ülke genelinde ipotekli konut satışları yüzde 58 azalarak 5 bin 577 şeklinde olurken, ipotekli satışların toplamdan aldığı pay ise yüzde 5,9'a geriledi.

Yine merakla beklenen Emlakjet verilerine göre, ülke genelinde Ekim ayında önceki aya göre satılık fiyatlarında artış yaşanmazken, kiralık konut fiyatları yüzde 4 düşüş gösterdi. Ayrıca kiralık fiyatlarında önceki ay da yüzde 4'lük düşüş görülmüştü.

Açıklanan rakamlara göre kiralık-satılık konut arama trendi Ekim ayında satılık konut lehine yükselişe geçti ve aramaların yüzde 56’sı satılık, yüzde 44'ü ise kiralık konutlar için gerçekleştirildi.

En çok konut aranan ilçe belli oldu! Beylikdüzü 2 aydır zirveyi kaptırmıyor!

EN ÇOK KONUT BU İLDE ARANDI

Emlakjet tarafından açıklanan rakamlara göre en çok konut aranan şehirler arasında mega kent İstanbul ilk sırada yer alırken, megakent ilk defa hem satılık hem de aylık fiyat değişiminde görülen düşüşle dikkati çekti. Ekimde İstanbul'da önceki aya göre satılık konut fiyatları yüzde 1, kiralıklar da yüzde 3 düşüş gösterdi. 

Aktarılan detaylara göre en çok arama yapılan ilk 10'da satılık konutların fiyatı 4 şehirde, kiralıkların ise 6 şehirde düştü. Kiraların en çok düştüğü şehir ise yüzde 6 ile Antalya oldu.

Açıklanan rakamlara göre Beylikdüzü, ilçeler arasında konut arama sıralamasında lider şehir olurken, onu Çankaya ve Bursa Osmangazi takip etti.

İL OLMA POTANSİYELİ TAŞIYAN İLÇELERE RAĞBET ARTIYOR

Yapılan açıklamada konuya ilişkin önemli detaylara değinen Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, bir süredir kamuoyunun gündeminde bulunan ve il olma beklentisi taşıyan ilçelere yönelik yaptıkları araştırmaya da değindi.

Emlakjet katılımcılarından aldıkları yanıtlara göre en çok Alanya ve Bandırma ilçelerine yönelik bir şehir olma beklentisi bulunduğunu bildiren Tolga İdikat, şöyle konuştu: "Ayrıca söz konusu ilçelerin il olması durumunda gayrimenkullerin de değerinin artacağı şeklinde bir görüş var. Kendi verilerimizden yapmış olduğumuz derlemeye göre Alanya hariç, söz konusu bu beklenti ile hareket ederek söz konusu ilçelerde satılık ve kiralık fiyat artışlarının yukarı yönlü olduğunu görüyoruz. Ayrıca yapmış olduğumuz ankette katılımcıların söz konusu bu ilçelere yönelik bir yatırım hevesi de bulunuyor. Alanya da her sene mevsimsel fiyat dalgalanmalarının yaşandığı bir ilçe. Dolayısıyla şehir olma potansiyeli en yüksek görülen ilçe olmasına karşın, satılık ve kiralık fiyat değişimi negatif yönlü. Bunun da en önemli nedeni kış aylarına giriyor olmamız."

Tolga İdikat açıklamasında konut satışlarındaki düşüşe de değinerek, konut satın almak isteyenlerin düşük faizli kredi kampanyası beklentisinin sürdüğünü, böyle bir kampanyanın hayata geçmesi durumunda satışların artacağını söyledi.

Yine konu ile ilgili olarak Emlakjet Prestige Plus üyesi Şengül Güler de Bandırma gayrimenkul piyasasına ilişkin son gelişmelerle ilgili de bazı açıklamalar yaptı.

Açıklamasında bölgede kiralık konut portföyünün durma noktasına geldiğini ve satılık konutta bir yavaşlama olduğuna değinen Şengül Güler, ilçede arsa ve tarlaya olan talebin ve İstanbullu yatırımcıların ilgisinin her geçen gün arttığını söyledi.

Emlakjet Premium üyesi Pier Alanya ofisinden Meryem Güngör de şu anda Alanya piyasasında bir durgunluğun söz konusu olduğuna değinerek, "Konut kredi faizlerinin yüksekliği söz konusu talebi de durma noktasına getirdi. Kimi bölgelerin yabancı satışına kapatılmasını da buna neden olarak gösterebiliriz." dedi.

Elektrik ve su aboneliğini kesen konut sahibine büyük ceza!

TOKİ Karaman Bölükbaşı kura çekilişi 11 Aralık'ta!

TOKİ Başakşehir projesi yarın ihaleye çıkıyor! Kayabaşı'na 163 konutluk yeni proje geliyor!


Geri Dön