Sektörel

En çok konut aranan iller hangileri oldu?

Aylık 40 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 7,5 milyon ziyaretçi rakamıyla emlak seri ilan sektöründeki lider platform Emlakjet, 400 bini bulan satılık ve kiralık gayrimenkul ilanından meydana gelen bir veri tabanındaki hareketler kapsamında hazırladığı Mayıs 2021 emlak verilerini açıkladı.

Aylık 40 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 7,5 milyon ziyaretçi rakamıyla emlak seri ilan sektöründeki lider platform Emlakjet, 400 bini bulan satılık ve kiralık gayrimenkul ilanından meydana gelen bir veri tabanındaki hareketler kapsamında hazırladığı Mayıs 2021 emlak verilerini açıkladı.

Emlakjet tarafından her ay değişik bir konunun özel olarak araştırıldığı verilere göre, Mart ve Nisan 2021'de Antalya ilinde ev aramaları Kovid-19 vakalarının yükselmesine rağmen düşmedi. 17 günlük kapanma tedbirlerinin uygulandığı Mayıs 2021'de sadece yüzde 1 geriledi. Mart'ta da Kovid-19 risk haritasında turuncudan kırmızıya dönen Muğla ilinde de hem Nisan hem Mayıs'ta ev aramalarında yükselişler sürdü. Emlakjet tarafından hazırlanan verilere göre; kullanıcılarının yüzde 23’ünün yazlık konutu mevcut. Yazlık konutu olanların da yüzde 46’sı kışın da bu konutlarda oturuyor. Yazlığı olmayıp gelecek sene almayı düşünenlerin oranı da yüzde 33 olarak açıklandı. Yazlıkta yaşarken uzaktan çalışanların oranı yüzde 60 oranında oldu. En çok ev araması yapılan 5 şehir içerisinde, seneden seneye yüzde 37 ortalama fiyat artışı ile Antalya ilk sırada yer alıyor.

17 Günlük Tam Kapanma Sonrası Konut Aramaları Artış Gösterdi 

Diğer taraftan, Mayıs'ta Türkiye'de Kovid-19 önlemleri kapsamında uygulanan 17 günlük kapanma süreci ev aramalarına ilişkin planların ay sonuna ertelenmesine neden oldu. Kapanmanın açıklanmasının ardından ev satışlarından 100 binin altına düşen gayrimenkul piyasası, Mayıs'taki kapanmadan sonra belirgin şekilde canlılaştı. Emlakjet verilerine göre, kapanmanın ardında gelen 14 günde, kapanma sürecindeki 17 günle kıyaslandığında ev aramaları günlük olarak ortalama yüzde 67 artış gösterdi. Nisan ayı ile kıyaslandığında, 17 günlük kapanmaya rağmen Mayıs 2021'de ev aramalarının sadece yüzde 2 oranında gerilediği görüldü.

Mayıs 2021'de kiralık ev arayanların oranı yüzde 37, satılık ev arayanların oranı yüzde 63 olarak belirlendi. Mayıs'ta da kiralık evlere ilgi arttı; kiralık aramalarda artış oranı yüzde 4 oldu. En ev konut araması yapılan ilk beş iehir arasında fiyatların en çok arttığı il Antalya olarak belirlendi. Türkiye’deki bütün ev aramalarının yaklaşık çeyreğini meydana getiren İstanbul’da aylık yüzde 3 fiyat artışı yaşandı. Ankara ve Bursa illerinde aydan aya fiyatlarda belirgin bir yükseliş kaydedilmezken, yaz mevsimiyle taleplerin katlandığı İzmir’de yüzde 2 aylık fiyat artışı tespit edildi. Mayıs 2021'de en çok ev araması yapılan ilçe Konya Selçuklu olarak kaydedildi. Gaziantep'in Şahinbey ilçesi Mayıs 2021'de ilk 5’te 2.sırada olurken, Kuşadası da yaz mevsiminin gelmesiyle beraber ev aramalarında dikkat çeken ilçelerden oldu ve 3'üncü sıraya yerleşti. Listenin 4. ve 5. sırasında İstanbul Beylikdüzü ve Pendik bulunuyor. Beylikdüzü’nde aylık fiyat yükselişi yüzde 2’yle devam etti. Kuşadası’nda aylık yüzde 2, senelik yüzde 70'i aşan fiyat yükselişi olduğu belirlendi.

Mayıs 2021 verileriyle ilgili açıklamalar yapan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Mayıs ayındaki 17 günlük kapanma kararı gayrimenkul sektörünü yakından etkiledi. Ofisler telefonla talep toplamaya devam etti, tapu daireleri açıktı. Fakat ev göstermeler gerçekleşemediği için ilk 17 gün konut aramalarında durgunluk yaşandı. Kapanmanın ardından konut talepleri biriken kullanıcılar harekete geçti böylece Mayıs ayının son gününde konut aramalarında ortalama günlük yüzde 67 artış gözlemledik. Mayıs ayında geçtiğimiz aya göre arama hacmi yalnızca yüzde 2 düştü. Arama hacminin yüksek olmasının konut satışlarına da yansıyacağını öngörüyoruz.” diye konuştu.

Uzaktan çalışma imkânı yazlık bölgelere ilgiyi artırıyor

Antalya Kepez’de ev ve arsa üzerine portföy yönetimi gerçekleştiren Emlakjet Prestige üyesi, ATO Yatırım Yöneticisi Osman Akgül de konuya ilişkin konuştu. Akgül, şunları kaydetti. 

“Son bir yılda pandeminin etkisiyle Antalya, kent sakinleri dışında İstanbul Ankara gibi büyük şehirlerden de ilgi görmeye başladı. Uzaktan çalışma imkanıyla kimi çalışanlar yazlık bölgelere taşınıyor. Son dönemde yazlık olarak da tercih edilen villalara da talep yoğun. Geçtiğimiz yıl villa portföyleri hızlı işlem gördü, havaların ısınmasıyla birlikte bölgede artan yazlık talebine yetecek kadar konut bulunamayabiliyor. Mayıs ayında önceki aya göre yüzde 64 artan yazlık aramalarının önümüzdeki yaz aylarında daha ivmeli artacağını düşünüyoruz.”

Pandemi etkisiyle yazlık aramaları son dönemde artış gösterdi

Emlakjet tarafından yayınlanan veriler çerçevesinde gayrimenkul sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam ise, “Yazlık aramalarının pandemi etkisiyle son dönemde artış sağladığı bir gerçek. Özellikle büyük şehir sakinleri tarafından gözde tatil beldeleri arasında Antalya gözde tatil beldeleriyle en gözde iller arasında. Emlakjet’in verilerine göre korona vakalarının artmaya devam ettiği mart ve nisan aylarında Antalya’da konut aramaları artmaya devam etti. 17 günlük kapanmanın yaşandığı mayıs ayında yalnızca yüzde 1 azaldı. Yazlıklara olan arama talebi ise geçen aya göre Türkiye genelinde yüzde 64 arttı. Öte yandan yazlıklara talebin arttığından bahsetmek, yazlık konut arayan her kullanıcının hayalindeki evi bulabildiği anlamına gelmiyor. Geçtiğimiz yıl uygulanan faiz teşviği ardından satılık fiyatları da büyük oranda arttı. Bu durum Antalya bölgesinde de yıllık fiyatın ortalamada yüzde 37 artmasına sebep oldu. Dolayısıyla yeni konut almaya bütçesi yetmeyip kiralıklara yönlenen kullanıcı sayısı da çok yüksek” diye konuştu.

İstanbul'da en yüksek konut fiyatı hangi mahallelerde?

En yüksek konut kirası hangi ilçelerde?