Kent Haberleri

En düşük emekli aylığı ne kadar olacak? Refah payı ne değiştirecek? İşte son durum…

Emekli maaşlarına yapılacak zam 2023 Ocak ayı başında kesinleşecek. Temmuz zammı sonrası ilk 4 aylık enflasyon artış oranı da netleşti. Emekliler için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan refah payı sinyali geldi. İşte son durum…Bu tarihte Aralık ayı enflasyon oranı açıklanmış olacak

Emekli maaşlarına yapılacak zam 3 Ocak'ta netleşecek. Bu tarihte Aralık ayı enflasyon oranı açıklanmış olacak. Böylelikle de SSK, Bağ-Kur ve Memur emekli maaşlarına yapılacak zamlar da netleşecek. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan emekli maaş zammına enflasyon farkına ek olarak refah payı da ekleneceği sinyali gelmişti.

4 AYLIK ENFLASYON BELLİ OLDU

4 aylık enflasyon rakamlarının hesaplaması sonucunda, memur ve memur emeklileri için yüzde 10.45 enflasyon artış oranı kesinleşmiş oldu.

Kasım ve Aralık ayı zam farklarının netleşmesi ile birlikte emekli maaş zamları da netleşmiş olacak. Bununla birlikte haziran ayı sonrası 4 ayın farkları toplandığında yüzde 10.45'lik zam belli olmuş oldu.

YIL SONU ENFLASYONU YÜZDE 65.2 TAHMİN EDİLİYOR

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu ekim ayı itibarıyla tüketici fiyat endeksinin yıllık yüzde 85.51, on aylık dönemde ise yüzde 57.80 oranında arttığını duyurdu. Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda ise 2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65.2 şeklinde belirlenmişti.

 

 

Enflasyon geçen yılın kasım ayında yüzde 3.51, aralık ayında da yüzde 13.58 olduğu için, ekim ayında yüzde 85.51 olarak açıklanan yıllık enflasyonun, baz etkisinden dolayı aralık ayında daha düşük çıkması öngörülüyor. Eğer kasım ve aralık ayı enflasyonları geçen yılın aynı aylarındaki gibi gelirse bu durumda yıllık enflasyon yüzde 85.52 olacak.

EMEKLİYE REFAH PAYI

Son bir yıldaki yüksek enflasyonun emekli aylığı ve memur maaşlarındaki neden olduğu erimenin telafi edilmesi için beklentiler bir süredir gündemde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hükümette bu yönde çalışma yapıldığı bilgileri geliyor. Bu amaca yönelik memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yeni yıl ile birllkte yüzde 5-10 oranında refah artışı bekleniyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

Geçen yıl 1500 TL olan en düşük emekli aylığı bu yılın başında 2 bin 500 liraya, temmuz ayında da 3 bin 500 liraya çıkartıldı.

2000 yılından sonra emekli olanların normal emekli aylıkları şu an 2.041 TL ile 2.399 TL arasında. Bu aylıklar ocak ayında öncelikle 6 aylık enflasyon oranında artacak. Bu artış sonucunda aylığı 3 bin 500 liranın altında kalanlara aradaki fark hazine tarafından ödenecek.

2000 öncesi emekli olan SSK’lıların en düşük aylığı ise normalde 3 bin 293 seviyesinde ama 3 bin 500 lira aylık ödeniyor. Ocak ayında bu kişilerin emekli aylığı en düşük enflasyon ihtimalinde bile 3 bin 500 lirayı aşacağı için gelecek yılın ilk yarısında kendi çalışmalarından dolayı hak ettikleri normal emekli aylığını alacaklar.

Bu kez patronlar konuştu: Asgari ücret 10 bin lira olmalı!

Tüm emeklilerin hesaplarına en az 2 bin 200 TL yatacak!

Araba alacaklara kötü haber! Euro yükseldi, araba fiyatlarına büyük zam geldi