Kent Haberleri

En düşük emekli maaşı 13 bin TL! Emeklilere son dakika Temmuz müjdesi!

Temmuz 2024 emekli zammı ve memur enflasyon farkı bugün belli oluyor. En düşük emekli maaşının da 13 bin TL'ye yükselmesi bekleniyor. İşte milyonlarca emekliyi ilgilendiren o zam rakamları...


Emekli zammı ve memur enflasyon farkı bugün resmen belli oluyor. TÜİK, 6 aylık enflasyon oranını açıklayacak. SSK, BAĞ-KUR emekliye zam oranının belli olmasının ardından gözler en düşük emekli maaşına çevrilecek. Bu düzenleme için masadaki en güçlü rakam tek tek açıklandı. 

Sabah Gazetesi'nden Mete Dirice'nin haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün saat 10:00'da Haziran ayı enflasyon rakamını duyuracak ve bununla birlikte  2024 yılının ilk yarısı için 6 aylık enflasyon rakamları netleşecek. 

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI YÜZDE KAÇ OLACAK?

Enflasyon rakamının açıklanmasının ardından hem memur ve emekli maaş zammı belli olacak hem de Ocak-Haziran arasında 10 bin TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı için rakamı masaya yatırılacak. 

Mayıs ayında TÜFE aylık bazda yüzde 3,18, yıllık bazda ise zirve yaparak yüzde 75,45 olarak gerçekleşti ve Tüketici Fiyat Endeksi de 2281,85'e çıktı. Bu rakamlara göre emekli ile memur maaş zammı oranları da şu şekilde oldu: 

5 aylık enflasyon: Yüzde 22,72
5 aylık SSK, Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 22,72
5 aylık memur enflasyon farkı: Yüzde 6,71
5 aylık memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 10
5 aylık enflasyon farkı dahil zam oranı: Yüzde 17,32

Haziran ayı enflasyonu ile beraber zam oranları daha da yükselecek.Merkez Bankası'nın emekli temmuz zammı dönemi öncesinde son açıkladığı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre aylık enflasyon tahmini yüzde 2,52 şeklinde geldi. Bu durumunda tüketici fiyat endeksi 2.339,35 seviyesine çıkacak. 

Yine 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,81 yıllık enflasyon da mayıs ayında gördüğü zirve sonrasında düşüşe geçecek ve yüzde 73,08 düzeyinde olacak. Bu rakamlara göre 6 aylık zam oranları şu şekilde olacak:

6 aylık enflasyon: Yüzde 25,81
Refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 25,81
Memur enflasyon farkı: Yüzde 9,4
Toplu sözleşme zammı: Yüzde 10
Memur zammı: Yüzde 20,34

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI TAM BU KADAR OLACAK

Ocak 2024 döneminde SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 37,57'den refah payı ile yüzde 49,25 seviyesine çıkartılarak memur emeklisi ile eşitlendi. Temmuz döneminde de eşitleme formülü masada yer aıyor. Eğer eşitleme formülü uygulanırsa memur emeklisi yüzde 5'in üzerinde ilave zam alabilecek. 

Hazine desteği ile uygulanan 10 bin TL en düşük emekli maaşı da Temmuz'da yükselecek. 6 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 26'ya göre hesap yapıldığında en düşük emekli maaşı 12.500-13.000 lira seviyelerine çıkacak. 

Masadaki en güçlü rakam 13 bin Türk Lirası oldu. Enflasyon rakamlarının kesinleşmesi sonrası yeni en düşük emekli maaşı rakamı Meclis'in onayına sunulacak.

Konut fiyatları, gram altın cinsinden uzun dönem ortalamasının altına geriledi!

Uzmanından arsa ve arazi yatırımı yapmak isteyenler için çok önemli uyarı!

Gazeteci Serdar Arseven'den konut çıkışı: Kiraya vermek için ev almak aptallık!