Kent Haberleri

En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olacak mı? Konuya ilişkin peş peşe açıklamalar geldi! İşte son durum!

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, milyonlarca emeklinin aylık 5 bin 500 TL ile geçinmek zorunda kaldığını belirterek, emekli maaşı hesaplanmasında gösterge sistemine geçilmesini ve alt sınır aylık bağlama oranın yükseltilmesini talep etti. Ergün, emekli vatandaşların geçmişteki hatalı düzenlemelerin mağduru durumunda olduğunu, 4447 ve 5510 sayılı yasal düzenlemelerle asgari aylık bağlama oranın yarı yarıya düşürüldüğünü ifade etti

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini talep etti.

Ergün, emekli vatandaşların geçmişteki hatalı düzenlemelerin mağduru durumunda olduğunu, 4447 ve 5510 sayılı yasal düzenlemelerle asgari aylık bağlama oranın yarı yarıya düşürüldüğünü ifade etti.

Asgari ücretle çalışan kişilerin 2 bin yılı öncesi dönemde net asgari ücretin üzerinde emekli maaşı aldığının altını çizen Ergün, şunları söyledi:

“Bugün en düşük emekliği maaşı devlet katkısı ile birlikte 5 bin 500 lira, net asgari ücret ise 8 bin 506 TL. Arada ciddi bir fark söz konusu. Karma sisteme ve TÜFE’ye endeksli artışlar nedeniyle en düşük emekli maaşı ile asgari ücret arasındaki makas her geçen yıl bir daha artıyor. Bunun önüne geçmek için en düşük emekli maaşı, asgari ücret seviyesine yükseltilmesi gerekiyor.”

İşte konuya ilişkin tüm merak edilen ayrıntılar...

AYLIK BAĞLAMA ORANLARINDA ORTAK SİSTEME GEÇİLMELİ

Ergün, milyonlarca emeklinin en düşük emekli maaşı olan 5 bin 500 TL ile bir ay boyunca geçinmek zorunda kaldığını ifade ederek, aylıklarda kalıcı artışlar için emekli maaşı hesaplanmasında gösterge sistemine geçilmesi ve yüzde 35 olan alt sınır aylık bağlama oranın yüzde 70 oranına yükseltilmesini talep etti.

Ergün, 2 bin yılından sonra emekli olanların maaşlarına intibak uygulanmasını isteyerek, şunları söyledi:

“5510 sayılı yasa öncesi ikili karma sistem, maaşların hesaplanmasında büyük bir eşitsizliğe neden olmamış, çalışma süresi uzadıkça emekli maaşı da artıyordu. 5510 sayılı yasa ile getirilen sistem, çalışma süresi uzadıkça emekli maaşını azaltan bir uygulamaya dönüştü. Bu uygulamanın değişmesi ve aynı durumda olan emeklilerin maaşlarında eşitliğin sağlanması için kazançların güncellenmesi ve aylık bağlama oranlarında ortak bir sisteme geçilmesi lazım.”

Çiftçilere müjde! Tarım Bakanı resmen açıkladı! 250 bin TL’lik hibede süre uzatıldı!

Ramazana sayılı günler kala büyük şok! Bir yılda yüzde 150, 2 yılda yüzde 228 zamlandı!

Uzman isim dolar için öyle bir fiyat verdi ki herkes dolar almaya koştu! Doları olanlar sevinçten çılgına döndü!