02 / 05 / 2024

En düşük emekli maaşı için son dakika 3 yeni formül geldi! Emekli Temmuz 2024 zammı ne kadar olacak?

En düşük emekli maaşı için son dakika 3 yeni formül geldi! Emekli Temmuz 2024 zammı ne kadar olacak?

Milyonlarca kişi tarafından merak edilen ve araştırılan Emekli Temmuz 2024 zammı için 3 yeni formül geldi. Peki emekliler Temmuz'da ne kadar zam alacak? 



Bu yılın Ocak ayında emekliye zam oranı SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi olacak şekilde yüzde 49,25 şeklinde belirlendi. Söz konusu bu dönemde en düşük emekli aylığı da 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıktı. Merakla beklenen 2024  Temmuz zammıyla ilgili ipuçları gelirken taban maaş artışı da gündemde.

EMEKLİ MAAŞI DÜZENLEMESİNDE SON DAKİKA

Sabah'tan Faruk Erdem imzalı habere göre 2024 yılının emekliler yılı ilan edilmesiyle birlikte toplamda 16 milyon vatandaşın gelirlerini artırıcı ve hayatlarını kolaylaştıracak tedbirler alınıyor. Temmuz ayı ile beraber yeniden ele alınacak emekli maaşlarıyla ilgili farklı artış formülleri de sık sık gündeme geliyor.

3 AYLIK ENFLASYONA 3 VERİ DAHA EKLENECEK


Üç aylık enflasyonun yüzde 15 çıkmasından sonra söz konusu enflasyona üç veri daha beklenecek. Böylelikle 6 aylık enflasyon ortaya çıkacak ve buna eklenecek refah payı da hesaplanmış olacak. Ayrıca tüm bunların dışında bir süredir uygulanan taban maaşta da değişiklik yapılması bekleniyor.

Maaşı düşük olan emeklilere verilen seyyanen destek ile de en düşük aylıklar yükseltiliyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ile başlayan uygulamada son olarak 7 bin 500 Türk Lirası şeklinde olan taban maaş 10 bin Türk Lirası'na çıkmıştı. Böylelikle de bu rakamın altındaki tüm emekli maaşlarına hazine tarafından seyyanen destek yapılarak 10 bin Türk Lirası şeklinde ödendi.

En düşük emekli maaşı için son dakika 3 yeni formül geldi! Emekli Temmuz 2024 zammı ne kadar olacak?

Bu taban maaşlar da her zam döneminde yeniden masaya yatırılıyor. Taban maaşlara yapılan artışlar genel olarak emeklilere yapılan enflasyon artışı ve refah payı ile uyumlu şekilde belirleniyor. Şimdi de 2024 Temmuz'da yeniden masaya yatırılacak olan taban maaşlar ve kök maaşlar ile ilgili üç formül de öne çıkıyor.


6 AYLIK ENFLASYON FORMÜLÜ


Taban maaş artışlarında; Ocak'tan Temmuz ayına kadarki 6 aylık enflasyonun yansıtılması söz konusu olabilir. Böyle bir durumda yüzde 15'lik üç aylık enflasyona eklenecek olan bu verilerle rakamın yüzde 30'a yaklaşması bekleniyor.

Bu yılın Mayıs ayında yükselmesi ve en tepe noktaya çıkması beklenen enflasyon için Merkez Bankasının tahminleri ise yüzde 73 civarında. Buradan yola çıkarak hesaplandığı zaman 6 aylık enflasyonun yüzde 24'e ulaşması bekleniyor. Böyle bir durumda taban maaşın da 13-14 bin Türk Lirası bandına çıkması da söz konusu olabilir.


YILLIK ENFLASYON FORMÜLÜ 

Söz konusu bu formülde 2024 yılı sonu enflasyon tahminlerine göre bir artışın yapılmasını bekleniyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre burada Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası tahminlerine göre sene sonu enflasyonun yüzde 45 civarlarında olması öngörülüyor. Böyle bir durumda taban maaşın da 14-15 bin Türk Lirası bandında belirlenmesi söz konusu olabilecek. Böylelikle en düşük emekli maaşının asgari ücrete yaklaşması da sağlanmış olacak.

ASGARİ ÜCRET FORMÜLÜ


Söz konusu bu formül genel olarak emekli derneklerinin de talepleri arasında bulunuyor. Eğer söz konusu bu formül işlerse bu defa taban maaş 17 bin Türk Lirası'na çıkacak ki böyle bir durumda yüzde 70 artış sağlanacak. Fakat bu şekilde yüksek bir zam yapıldığı zaman taban maaşa yakın aylık alan emekliler açısından bir adaletsizlik yaşanabilecek. 

 

Karaköy sahiline lüks otel yapıldı! Tophane'ye giden şerit kesildi! 

O şehir ve çevresi dün 5.6 büyüklüğünde sallanmıştı: Uzmanından 6.6'lık deprem uyarısı! 

Teksas’ta 4 oda 2.5 banyo bir ev ile Şişli’de 2+1 dairenin aynı fiyata olması sosyal medyada gündem oldu!


Geri Dön